Protegir el treball i sortir de la crisi amb un canvi de model econòmic

La pandèmia continua campant per les nostres vides, afectant greument la salut i provocant la mort de milers de persones. La pandèmia també està acabant amb milers de petites empreses i portant a l’atur milers de treballadors i treballadores. No només destrueix ocupació sinó que aprofundeix en la precarietat del nostre mercat de treball. La temporalitat, la parcialitat no volguda i la pèrdua de poder adquisitiu de totes les persones en ERTO fan créixer les bosses de pobresa. La desigualtat que va provocar la gestió de la crisi anterior s’ha disparat.

En aquest any 2021, tenim esperança. En primer lloc, la vacunació ens permetrà progressivament controlar la malaltia. En segon lloc, els programes d’inversions acordats en el si de la UE (fons de reconstrucció Next Generation) poden significar un impuls estratègic per canviar el model econòmic i productiu del país.

El sindicat sap que, per aprofitar les oportunitats d’una nova etapa i corregir els efectes de la pandèmia, ha d’impulsar l’acció política envers un model de societat amb treball digne i millors drets de ciutadania.

"Es fa necessària una forta aliança social on el sindicat ha d’actuar com a motor de la mobilització per construir un gran pacte nacional per la reconstrucció de l’estat de benestar"

En aquest sentit, es fa necessària una forta aliança social on el sindicat ha d’actuar com a motor de la mobilització per construir un gran pacte nacional per la reconstrucció de l’estat de benestar, reforçant-ne els seus pilars fonamentals, que en la crisi s’han mostrat clau per sostenir la vida i el funcionament de la societat. Cal reforçar la salut, l’educació i la protecció social. L’enfortiment dels serveis públics i les condicions de treball de la funció pública fan efectius els drets essencials. Però no tindrem millors serveis ni drets efectius sense una reforma del sistema fiscal perquè totes les persones puguem contribuir a la hisenda comuna d’una manera més justa i solidària, pagant més qui més té i més guanya.

També volem que la societat reconegui el valor just dels treballs essencials que presten els treballadors i sobretot les treballadores més precàries. Les persones que garanteixen l’abastiment d’aliments i de béns de primera necessitat i les que es dediquen a les cures de les persones s’han jugat i es juguen la salut i la vida en aquesta pandèmia. Aquests treballs que no substituirem per teletreball ni per robots necessiten ser reconeguts amb millors condicions de treball i salari. Enfortir els treballs dignes. Per això es fa imprescindible recuperar els equilibris que van trencar les reformes laborals al món del treball. El treball digne i ben valorat necessita la derogació de les reformes laborals.

"No tindrem millors serveis ni drets efectius sense una reforma del sistema fiscal perquè totes les persones puguem contribuir a la hisenda comuna d’una manera més justa i solidària, pagant més qui més té i més guanya"

Per últim, CCOO vol ser un actiu per la reconstrucció de l’economia i per la transformació del model productiu, sabent que és imprescindible la nostra actuació per garantir processos de canvi amb transicions justes que no signifiquin un augment de l’atur sinó una millor ocupabilitat del jovent, principalment.

La digitalització, l’economia circular per lluitar contra el canvi climàtic, la feminització del treball i els treballs dignes per incrementar les quotes d’igualtat i de justícia social, necessiten un compromís polític i social, un gran pacte de país, que reverteixi en el conjunt de la ciutadania i sobretot en la classe treballadora catalana.

Més informació
La proesa de crear un mitjà i fer-lo viure
Pacheco: "Si no es deroga la reforma laboral, el desconfinament ens condemnarà a la precarietat"
Avui et destaquem
El més llegit