Un cost que no ens podem permetre

La presència de la dona a l'alta direcció no és cap novetat. Ja existeixen des de fa temps Alcaldesses, Presidentes, Conselleres i Empresàries... Però, en nombre i en percentatge, els estudis demostren que encara són ben poques.

Els números parlen clar: s'ha perdut una dècada en l'aprofitament del talent femení en el mercat laboral. Segons l'Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC) realitzat per l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, el 2015 el nombre de dones que ocupaven llocs de direcció era un 45% inferior al dels homes, percentatge que pràcticament no ha variat respecte al 2005.

I què sabem del camí que hi han hagut de recórrer les "afortunades" que hi han arribat? És fácil deduir que és un camí que ha requerit i requereix moltes energies, una ingent inversió de temps, gran afany de superació i sovint elevadíssims costos personals, envers la seva pròpia salut, per exemple. Segons un estudi de l'INE del 2013, el gènere femení és el més afectat d'alguna malaltia o problema de salut a qualsevol edat.

Enfront aquesta situació, es troba la necessitat de mostrar una visió 360° de la dona directiva i empresària, que reflecteixi les mancances en salut, que reforci el seu estil de lideratge (que sabem molt diferent del masculí), i que construeixi un nou missatge en la societat que les integri en la presa de decisions que les afecten.

Dona i empresa. Dona i salut. Aquests dos eixos són els que es recullen com a mirall al Women 360° Congress, que tindrà lloc aquesta setmana, i que neix amb la idea de donar un enfocament integral a les necessitats i demandes en matèria de salut, benestar i empresa de les dones directives i empresàries. Un espai d'informació d'interès per a les dones, de transferència de coneixements i sabers des de les experiències de directives i empresàries, per una banda, i de comunicació amb aquelles empreses i entitats que se senten compromeses amb l'apoderament de les dones.

Un enfoc realista de la situació de la dona sobre salut i empresa es fa necessària: mostrar la situació i reflexionar sobre les seves mancances, sobre els punts "que dolen" i d'aquesta manera trobar solucions i propostes innovadores. I si és en xarxa, molt millor. Xarxes creixents de dones empresàries i directives amb projectes que ajudin a superar les barreres per accedir a llocs de direcció, per trencar el "sostre de vidre", que per molt trillat que soni, encara és una gran realitat. Xarxes per prevenir en salut, per fer-se suport i per empoderar-se.

Cal posar valor a l'immens talent femení que es perd cada any a les empreses espanyoles com a conseqüència dels sostres de vidre. Els estudis i les entitats de referències alerten: la pèrdua d'aquest talent té un cost quantificable per a les empreses i repercuteix en la competitivitat de la nostra economia a escala global, sense la integració de la diversitat de gènere com cultural organitzacional. És un cost que no ens podem permetre.

 

Avui et destaquem
El més llegit