Una bona notícia

Ja fa temps que ho sabíem. Però les cròniques de la conferència del passat desembre a París, les evidències personals dels canvis no esperats en el nostre clima, i les notícies de fenòmens meteorològics sobtats arreu, ens estan convencent que és imprescindible emprendre una transició energètica amb la finalitat de reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera. Aquesta transició implica millorar molt l'eficiència en l'ús de l'energia, i reduir progressivament el consum de recursos energètics fòssils (gas i sobre tot, petroli) substituint-los per energies renovables (hidràulica, solar, eòlica i biomassa).

Malgrat que fa temps que ho sabíem, el procés ha avançat molt lentament. Les raons són de tot tipus, però en vull destacar una. Existeix el doble convenciment que, per una banda consumir menys energia demanarà sacrificis personals (passar fred, viatjar menys... ) i de l'altra, que el cost de les renovables serà superior al de les fòssils i, per tant, suposarà també sacrificis econòmics.

Això ja no és cert. La bona notícia és que cada vegada més aquestes pors es corresponen menys amb la realitat, o dit més clar, que són totalment injustificades. Estudis i càlculs seriosos, de ja fa alguns anys, per part de l'Agència Internacional de l'Energia, i de forma més propera, estudis publicats per un grup d'enginyers de la UPC i professors de la UB indiquen que els avenços tecnològics recents, tant per l'augment de l'eficiència (relació entre energia final utilitzada vs. energia primària consumida) com pels nous elements de captació d'energies renovables, són ja suficients com per què la transició, a més de reduir les emissions de CO2, també pugui reduir el cost final de l'energia, incloent-hi evidentment l'amortització de les inversions que caldrà fer, tant en generació, com en transport, com en emmagatzematge.

Aquest darrer és, sense cap dubte, el que encara necessità més esforços tecnològics, però el camí està clarament obert. 

Avui et destaquem
El més llegit