El veritable currículum de les persones són les persones

Allò que realment explica la meva trajectòria no és la relació de càrrecs professionals que he anat ocupant al llarg de la meva vida, i encara menys el nom de les diferents empreses i organitzacions que m’han fet encàrrecs o la llista de projectes que m’han ocupat. El meu veritable currículum és la relació de persones amb qui he fet coses, el nom de la gent que m’ha ensenyat i cadascuna de les trobades que he tingut la sort de viure.

Dues persones poden haver estudiat la mateixa carrera a la mateixa universitat i el que marca la diferència és si els va commoure un o altra professor. Poden haver treballat a la mateixa empresa i el que marca la diferència són les persones amb qui han col·laborat. La diferència entre una etapa profitosa i una altra horrible té més a veure amb les persones que t’envolten que no pas amb el repte o el logotip de la companyia. Hi ha gent que ha treballat tota la vida a una única empresa però en canvi hi ha viscut una trajectòria on l’han marcat cinc o sis persones diferents, com també hi ha gent que ha treballat sempre amb una mateixa persona i l’ha acompanyat a dos o tres empreses diferents.

Quan redactem un currículum professional no hi posem mai de qui hem estat enamorats, amb qui convivim a casa, les coses apreses dels pares o el nom d’aquell oncle que ens recomanava llibres

Hi ha moltes relacions personals que ens han ajudat a ser la mena de professionals que som, i viceversa, hi ha moltes relacions professionals que ens han portat a ser la mena de persones que som. Però malgrat aquesta evidència quan redactem un currículum professional no hi posem mai de qui hem estat enamorats, amb qui convivim a casa, les coses apreses dels pares o el nom d’aquell oncle que ens recomanava llibres. Sorprenentment som capaços d’elaborar un document que esquiva tot allò personal i omplir-lo de noms de càrrecs i empreses però no de persones.

Més info: Premiar als maleducats deteriora l’espècie

Hi ha molta gent que ha estudiat història, però jo ho vaig fer amb Anna Maria García, Josep Maria Nolla i Narcís Soler. Hi ha molta gent que ha anat a excavacions arqueològiques, però jo vaig començar gràcies a la confiança primer d’Enriqueta Pons i després de Javier Nieto, per acabar tocant el cel amb Eudald Carbonell i Rafael Mora. Si vaig poder canviar d’arqueòleg a informàtic va ser gràcies a tot el que em va ensenyar Montserrat Balagueró i després Iñaki Núñez. I quan va ser l’hora d’inventar-se una universitat tot va ser possible perquè hi havia en Gabriel Ferraté, amb en Xavier Aragay i en Francesc Noguera. Alfons Cornella em va ensenyar a aterrar i Josep Salvatella a fer empresa i entendre què vol dir ser empresari. I ara Jordi Herreruela, Enric Jové, Josep Maria Martorell... i en un altre plànol, Josep Maria Esquirol.

El meu veritable currículum és la relació de persones amb qui he fet coses, el nom de la gent que m’ha ensenyat i cadascuna de les trobades que he tingut la sort de viure

Resulta que el meu currículum formal té una llista d’empreses i organitzacions, però fent aquest exercici he descobert que el meu veritable currículum està format per una quantitat molt, molt més llarga i interessant de persones, algunes ben conegudes i d’altres menys reconegudes, però totes importants i cabdals pel meu desenvolupament. És un exercici que no havia fet mai i que m’ha costat més del que em pensava. Aquí he escrit alguns noms però cada cop que ho repasso afegeixo més i més noms i ara mateix tinc una llista massa llarga per escriure-la aquí. Ara hi ha noms que em fa vergonya reconèixer que gairebé havia oblidat, i d’altres que ara descobreixo que em varen marcar més del que em pensava. Ara mateix és una llista molt més llarga del que hagués imaginat i l’estic llegint amb respecte i agraïment. La llegeixo i m’explica. La llegeixo i m’hi reconec molt més que no pas amb la successió de logotips i càrrecs que acostumen a enumerar quan em presenten. Sóc com sóc per totes i cadascuna d’aquestes persones. Sóc qui sóc per elles, i no pas per les empreses on hem coincidit.

Què és un currículum? Les trobades que he tingut.

Què és una biografia? La narració de les trobades que he tingut.

Més informació
Mosso, o amo? Saviesa empordanesa
La tecnologia ho podrà fer tot. Organitzem-nos.
La invasió de les pantalles
Avui et destaquem
El més llegit