YouTube, les 5 raons que expliquen 10 anys d'èxit

La plataforma de vídeos de Google ja compta amb més de 1.000 milions d'usuaris únics al mes i és la tercera web més visitada del planteta. El format audiovisual, l'oferta a la carta, la complementarietat amb altres xarxes, el seu bon posicionament en el buscador principal i el seu caràcter social expliquen l'èxit de la biblioteca audiovisual més gran del món.

YouTube té la trompa molt llarga i des de la seva fundació, fa 10 anys, no li ha parat de créixer. La plataforma audiovisual, llançada el 14 de febrer de 2005, es va estrenar amb un vídeo en el qual Jawed Karim, cofundador de YouTube, apareixia davant d'uns elefants del Zoo de Sant Diego parlant de la característica "llarga trompa" d'aquests mamífers.

Avui, una dècada després, aquesta web de continguts audiovisuals, que acumula 300 hores de vídeo cada minut, és la xarxa social més efectiva en termes publicitaris. Els seus continguts s'enllacen a Twitter i s'incrusten a Facebook, ens webs i en blocs i, el més important, el seu nas elefantí continua en procés d'expansió. De fet, el número d'hores de visualització a YouTube augmenta un 50% cada any.

Per què i com ha aconseguit aquesta singular xarxa social assolir èxits any rere any i convertir-se en la tercera web més visitada al món? Com pot ser tan popular, treure sempre tan bona nota i mantenir un nivell de creixement tan constant? Són moltes les variables que expliquen perquè aquesta plataforma està desbancant la televisió entre l'audiència jove i que els protagonistes dels seus continguts més populars, els youtubers, hagin transformat la seva activitat en la xarxa en una feina molt més rendible del que mai haguessin imaginat.

En conclusió, la llista de raons que han convertit el petit Dumbo en un gran elefant són moltes i de naturalesa diversa i poden resumir-se en els aspectes següents:

1. El pare benefactor
Com a propietari de YouTube des de 2006, Google situa el contingut procedent de la plataforma audiovisual en els primers resultats de les seves cerques ajudant a incrementar el tràfic.

2. El rei dels formats
Els vídeos són, a Internet, la joia de la corona: atractius, descriptius, útils i eficaços. Multipliquen el temps de permanència en una pàgina i tenen un major poder de viralització que la resta de formats perquè capten la nostra atenció, el seu consum requereix poc esforç i faciliten la comprensió d'explicacions complexes. D'acord amb les prediccions de Cisco, entorn al 70% del tràfic web serà vídeo el 2017. Un escenari que es presenta molt llaminer per a una plataforma com YouTube.

3. El fenomen crossmedia
Les xarxes socials han contribuït substancialment al creixement exponencial que ha experimentat la plataforma de vídeos de Google des del seu naixement. De fet i a mode d'exemple, cada dia es reprodueixen 500 anys de vídeos de YouTube a Facebook, segons les últimes dades disponibles. El vídeo enriqueix els continguts textuals i, com a conseqüència, es retroalimenta de l'activitat registrada em altres xarxes socials.

4. Una amplia oferta a la carta
Fins a l'aparició d'Internet, la televisió era el mitjà més utilitzat per consumir continguts audiovisuals i l'audiència, una autèntica esclava de la programació televisiva. La xarxa ho va canviar tot i, avui, en plataformes com YouTube, els usuaris compten amb una àmplia oferta per triar què volen veure i quan ho volen fer. De moment, amb menys limitacions publicitaris que a la televisió.

5. Caràcter social
YouTube és, a més, un magatzem gegant de contingut audiovisual, una xarxa de continguts que permet la integració i la socialització, és a dir, el paper actiu dels seus usuaris en un moment en què la participació té molt pes per a l'internauta.

Tots aquest ingredients estan darrera de l'èxit assolit per aquesta gran plataforma de vídeos online que expliquen com el model YouTube està impactant en la nostra manera de consumir i compartir coneixement així com de gaudir del temps lliure. L'aparició de tutories domèstiques o espais d'assessorament gravats amb WebCam, la popularització de les mini sèries o la figura dels youtubers que, en alguns països ja són més populars que les celebrities, són bons exemples d'això.

Avui, els internautes demanden continguts audiovisuals i llibertat d'elecció en relació al que consumeixen, al com i quan ho fan. A més, com usuaris, també volen participar i compartir en xarxa. YouTube ho té a tot i també a Google.
Avui et destaquem
El més llegit