Els (nous) autocines que vindran

Només hi ha sis espais de cinema, a l'aire lliure, a l’Estat espanyol, dels quals tres són valencians i a més, són els més veterans

El projecte de Cinemacar a Alacant obre pròximament | Cinemacar El projecte de Cinemacar a Alacant obre pròximament | Cinemacar

Torna el cinema vintage. De ben segur que les sales de cinema aplicaran estrictes mesures de seguretat, però alguns buscaran altres maneres de veure pel·lícules en la pantalla gran per por al contagi. No cal inventar la roda, perquè l’alternativa ja està entre nosaltres des dels anys 70: els autocines. Ara poden aprofitar la pandèmia de la Covid-19 per recuperar protagonisme, diversificar la seua oferta i guanyar nous espectadors. I en aquesta opció audiovisual, el País Valencià té molta experiència.

En l’actualitat només hi ha sis autocines a l’Estat espanyol, dels quals tres són valencians i a més, són els més veterans: el més antic és el Drive-in de Dénia (Marina Alta, Alacant), que va obrir en 1979; El Sur, en Mutxamel (l’Alacantí, Alacant); Star, a València; un altre a Gijón (Astúries) i fa pocs anys es va instal·lar un a Getxo (Biscaia) i un altre a Madrid. La presència al País Valencià pot explicar-se per un bon clima durant tot l’any, amb hiverns suaus, però crida l’atenció que per exemple a Andalusia no n’hi haja cap.

A Barcelona el Drive in busca espai a la ciutat o l'AMB i a Alacant s'inaugura aviat el que serà el més gran d'Europa 

Ara la pandèmia pot accelerar l’aterratge de nous autocines. Un és el Drive in Barcelona, previst per a la primavera de 2020, que s’ha retardat perquè encara estan buscant un espai -a la ciutat o a la seua àrea metropolitana- i finançament, segons expliquen fonts de l’empresa, que admeten que “el coronavirus ha despertat” ara l’interès de patrocinadors. Conseqüència directa de la crisi sanitària és el Cinemacar que s’establirà a la ciutat d’Alacant; ha estat ideat i tramitat de forma exprés durant el confinament i s’inaugurarà a mitjans de juny.

Els autocines de sempre obren amb la meitat de la capacitat

Parlem amb els responsables dels autocines del País Valencià. Dolores Reig és la gerent del més veterà, el Drive-in Dénia. Amb la pandèmia, a més, ha estat el primer i “únic cinema obert” a l’Estat espanyol: va començar a projectar el dijous 14 de maig, aprofitant que el seu municipi va entrar a la fase 1 de la desescalada abans que els grans nuclis urbans valencians (els cinemes tancats no poden obrir fins a la fase 2).

És un pàrquing amb una capacitat de 300 cotxes, però ara han decidit deixar un espai buit entre vehicles per garantir una distància de seguretat, amb la qual cosa l’aforament es redueix a la meitat. En els primers dies d’obertura, l’acollida ha estat bona: una mitjana de 100 persones diàries, tot i que encara no hi ha estrenes (van tornar amb Jurassic Park i Els Minions), perquè “la gent tenia moltes ganes d’eixir de casa”. “És just per cobrir les despeses perquè ja hem donat d’alta els treballadors de l’ERTO, però estem molt contents per tornar després de dos mesos sense treballar, ho fem amb molta il·lusió”, assegura Reig.

Dolores Reig (Drive-in Dénia): "En 40 anys només hem tancat per la Nit de Nadal i per Cap d’Any, i ara, pel coronavirus”

La gerent del Drive-in Dénia encara recorda els seus inicis, quan els van titllar de “bojos”: “Vam començar com a un negoci d’estiu que tancaria en octubre. Però vam veure que la gent continuava venint i vam decidir no tancar. En 40 anys només hem tancat per la Nit de Nadal i per Cap d’Any, i ara, pel coronavirus”. Sosté que sempre ha tingut la seua clientela i només van notar “molt poc” la crisi del boom dels videoclubs. “Ara ens afecta el fet de tenir dues multisales a menys de 15 kilòmetres, una a Ondara, i una altra a Gandia”, afirma i afegeix que la clau de l’èxit és “una bona programació”: fan sessió doble i ells posen una pel·lícula més comercial i una altra de cine independent.

També matisa que “el client de l’autocine és molt fidel” i és diferent del de les sales tancades: “És una persona que no vol fer cua, que prefereix tranquil·litat, estar a l’aire lliure i allunyar-se del rebombori dels centres comercials”. Solen anar-hi grups d’amics i parelles en hivern, i en estiu té un públic més familiar, parelles amb xiquets que aprofiten per sopar allà. Cal dir que es troba a una zona de platges amb molts apartaments que són segones residències o es lloguen a turistes de l’interior de l’Estat espanyol i també té cinc càmpings al seu voltant.

A Mutxamel trobem l’autocine El Sur, també veterà, que va obrir només un any després que el de Dénia. Pot acollir fins a 400 cotxes al seu recinte a l’aire lliure i torna a projectar des del divendres 29 de maig. El seu gerent, Germán Martínez, considera que la sensació de tenir “més seguretat que a una sala de cine” pot afavorir l’arribada de més públic, però recorda que ni podran oferir les places habituals ni es farà en les condicions de sempre: han fet una cartellera nova, han adaptat el bar, serviran directament als cotxes, ara la venda serà exclusivament online i en taquilla només es comprovaran les entrades per evitar el contacte... un cúmul d’accions que calcula que els ha costat uns 3.000 euros.

Germán Martínez (El Sur) pensa que l'autocine dóna la sensació de tenir “més seguretat que a una sala de cine” i que això pot afavorir l’arribada de més públic

Per últim, està l’autocine Star, situat al Parc Natural de l’Albufera, al costat de la platja d’El Saler, que va néixer el 1981 i preveu tornar en la fase 2.

Cinemacar a Alacant, un concepte en gran i desmuntable

Ara s’establirà a la ciutat d’Alacant un nou autocine, Cinemacar, que s’ha projectat a cuitacorrents durant el confinament. Obrirà l’11 de juny al recinte Rabassa. El concepte està allunyat de l’autocine tradicional: preveu expandir-se per 45.000 metres quadrats, busca ser el “més gran d’Europa” i a més de la zona de pàrquing -per a 400 vehicles-, també tindrà una zona de gespa artificial amb butaques, “llotges prèmium” privades per a grups de fins a sis persones, gastrobars i parc de mascotes. Seguint la filosofia del gran format, la pantalla també serà gegant: de 500 metres quadrats, “la més gran instal·lada a un autocine fins al dia de hui”. Només vendran entrades onlines.

El director de Cinemacar, Nando Coderch, ve del món de l’espectacle. La pandèmia li va empènyer a repensar l’empresa i va idear “noves maneres de poder consumir cine, gastronomia i música”. Pensat i fet: en poques setmanes va crear el projecte, va posar en marxa el web i va registrar la marca, que està enfocada com una franquícia. El 4 de maig va presentar-lo a l’Ajuntament d’Alacant. No farà obres, sinó que es planteja com a estructures i mòduls desmuntables que poden estar preparats en 15 dies. “Venim del món de l’espectacle, on muntem i desmuntem ràpidament per fer gires”, sosté. Per tant, podrien compartir l’espai amb altres esdeveniments que l’utilitzen, com ara festivals de música o la fira de Nadal.

El coronavirus com a oportunitat per fer més que pel·lícules

La pandèmia també farà que els autocines siguen molt més camaleònics. Amb els seus funcionaments i estructures, que garanteixen la distància de seguretat sanitària, per què no aprofitar-los per programar altres activitats? Drive-in Dénia ja ho feia: acollia el Mercat de la Terra de proximitat, els dissabtes al matí, amb jocs infantils i música en directe. Dolores Reig confessa que també han projectat concerts en pantalla i, fins i tot, promeses de matrimoni. Ara previsiblement aquestes activitats paral·leles s’incrementaran. De moment ja han parlat amb el grup basc Belako, que pròximament passarà un documental fet per ells i l’acompanyaran d’una actuació en directe.

Nacho Coderch (Cinemacar): “Volem que la gent entenga que no és un autocine a l’ús, sinó un nou concepte d’entreteniment amb més serveis" 

L’autocine el Sur de Mutxamel només ha projectat pel·lícules durant la seua llarga història. Ara Germán Martínez revela que han rebut “moltes propostes” que estan “valorant”. El seu té l’atractiu de què està en pendent, és escalonat, com si fos un amfiteatre: “Només necessitaria un escenari”. L’ambiciós projecte del Cinemacar d’Alacant ja compta amb l’escenari d’oferir més que pel·lícules, com diu Nando Coderch: “Volem que la gent entenga que no és un autocine a l’ús, sinó un nou concepte d’entreteniment amb més serveis i on també podem escoltar una banda de música en directe amb total seguretat. Hem d’adaptar-nos als nous temps”.

No cal renunciar a les crispetes, pizza, pel·lícula i concert en viu durant la pandèmia. I tot sense eixir del cotxe.

Més informació
Quants diners perd el cinema català cada dia?
Avui et destaquem
El més llegit