Mans sostenen productes de neteja | iStock
Mans sostenen productes de neteja | iStock

La por, la ignorància i el màrqueting

Una altra tríade: la màquina d'ozó en comerços, el filtre HEPA en els avions d'Ibèria i el lleixiu al meu ascensor

Cada dia, cap a les 6 de la vesprada, l'ascensor del meu edifici empesta a lleixiu. Algun veí, armat amb un vaporitzador, ruixa les parets, portes i botons. Encara que Florencio, el nostre conserge, s'aplica cada matí per a netejar i desinfectar les zones comunes, han de pensar que no és suficient per a protegir-se d'un possible contagi. La por és molt poderosa. I la ignorància.

En alguns pobles, les llandes i carrosseries dels cotxes aparcats als carrers s'estan oxidant pel continu pas dels tractors que polvoritzen les voreres amb lleixiu, un desinfectant que és tan poc eficaç quan no porta la dilució adequada, com a perjudicial quan es vaporitza sense fi i en els llocs en els quals no cal perquè no tenen la concurrència d'un centre de salut o un supermercat. 

I ara, amb l'arribada de les fase 0 i 1, és el moment de l'ozó, un biocida que no té demostrada la seua eficàcia ni contra els virus ni a escala ambiental en les concentracions en les quals és segur per a la salut. L'OMS reconeix el seu ús desinfectant sí, però per a l'aigua. No obstant això, des de fa uns dies, l'ozó s'ha colat en tots els informatius i és el nou producte miracle amb “eficàcia provada” contra la Covid-19. No hi ha botiga de roba, empresa de taxis, perruqueria o estanc sense la seua màquina vaporitzadora d'ozó. La por és molt poderosa deia, i el màrqueting!
La meua admirada Boticaria García, a qui no li dona la vida per a desmuntar els mites, faules i rumors d'aquesta pandèmia, ha portat aquest dilluns als seus directes a una experta en desinfecció i no ha deixat puntada sense fil. Milagros Fernández, directora de l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (ANECPLA) ha aclarit que “tots els productes químics comporten riscos i l'ozó és un producte químic que té les seues limitacions en funció de la concentració que porte”. És a dir, com el lleixiu.

Les dades que existeixen del valor límit ambiental on l'ozó és segur per a les persones són de 0,12 parts per milió. No obstant això, els estudis diuen que l'ozó és eficaç com a biocida quan la concentració està entre 20 i 80 parts per milió, és a dir 200 vegades superior. Perquè ens entenguem, a partir de 5 parts per milió, és perillós per a la salut. 

Per aquest motiu quan s'utilitza l'ozó per a desinfectar fa falta un temps de ventilació perquè aquest element químic tendeix a expandir-se i no pot haver-hi gent en el mateix espai en el qual s'utilitza. 

Així que les màquines que estan polvoritzant ozó en els comerços amb concentracions molt baixetes són un invent del màrqueting que està jugant amb la salut de tots i amb la butxaca dels autònoms. L'ozó s'ha utilitzat per a eliminar males olors en banys, en cotxes, per a desinfectar quiròfans i per a això s'utilitza maquinària homologada i registrada. No obstant això, s'estan venent màquines d'ozó com a xurros sense estar notificades en el registre del Ministeri de Sanitat i sense que hui dia s'haja avalat l'ozó com a desinfectant ambiental o de superfície per cap autoritat nacional o internacional en concentracions, insistisc, que no siguen perjudicials per a la salut. 

"Les màquines que estan polvoritzant ozó en els comerços amb concentracions molt baixetes són un invent del màrqueting que està jugant amb la salut de tots i amb la butxaca dels autònoms"

La por, la ignorància i el màrqueting són un trio perillós. Si hi ha un llistat detallat de l'Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques que ocupa 49 pàgines, amb el reg valorat, el detall de les aplicacions, concentracions, etc, quins nassos pinta l'ozó en tot això? Tindria broma que intentem controlar una pneumònia provocada per un virus i que en intentar frenar-lo amb ozó es provoquen altres problemes respiratoris o de la pell. O que per pensar que estem fora de perill quan entrem en un comerç “protegit amb ozó”, no usem mascareta o no mantinguem la distància de seguretat.

No existeixen els espais “Covid-free”, explica Milagros Fernández, perquè en el moment en el qual es desinfecta un lloc amb un producte químic i entra una persona portadora o contagiada, aquest espai ja està contaminat de nou.

Ni tan sols els avions, que encara que estan dotats d'un sistema d'aire que permet la seua renovació cada dos i tres minuts – filtre HEPA– amb una eficiència del 99,9% contra virus i bacteris, poden assegurar que els seus passatgers no es contagien. La polèmica sorgida pel vol d'Ibèria Express entre Madrid i Gran Canària denunciat per la Guàrdia Civil per anar més ple del que tocava –encara que entre els uns i els altres és difícil de saber quina és la norma exacta-, és un clar exemple de com s'està gestionant la informació quant a les possibilitats de contagi.

Jesús Elices, senior manager d'Estàndards i Procediments d'Ibèria, explica en aquest vídeo que amb la recirculació de l'aire dins de la cabina i el seu filtrat i si els passatgers porten mascaretes en l'avió, és igual a estar a dos metres en qualsevol altre lloc portant mascaretes. No obstant això, parlem de l'aire estèril dins de la cabina, no de les superfícies que, amb guants o sense ells, qualsevol passatger portador o contagiat puga tocar i dispersar per l'avió. 

En aquests dies de lleixiu, ozó i aire contaminat fantasie amb volar a Costa Rica, un país amb una taxa de mortalitat per la Covid-19 del 0,78% -de les més baixes del món- i on la clau en el control de la pandèmia han sigut les decisions científiques i tècniques. 

Aposte que els costa-riquenys no han vist una màquina vaporitzadora d'ozó en la seua vida.

Més informació
Una cadena de canvis
La transformació digital és femenina
Una vida amb cita prèvia
Salve's qui puga
Avui et destaquem
El més llegit