València Activa és l'agència de promoció econòmica de la capital valenciana
València Activa és l'agència de promoció econòmica de la capital valenciana

Co-Crea-Te: la fàbrica d'emprenedors de València Activa

València Activa acull 67 projectes en un local de 400 metres quadrats on facilita assessorament continu amb quatre tècnics especialitzats

“No volem que cap idea es quede en el calaix”. Ho diuen en la presentació de la incubadora d’empreses Co-Crea-Te de València Activa i ben bé podria ser el seu eslògan. Ubicat en el barri de Benicalap, va obrir a principis de gener 400 metres quadrats d’oficines, cuina, sales de tallers i àrees de descans. Fins ací, res de nou respecte als nombrosos espais de co-working. La seua característica diferencial és que és públic, gratuït i, a més, els emprenedors disposen de tècnics que els acompanyen per resoldre dubtes i assessorar-los.

Cocrea

Co-Crea-Te és l’única aposta de l’Estat espanyol emmarcada en el Projecte CoSIE, finançat per la Unió Europea a través del programa Horizon 2020 i que ja té 24 socis en 10 països. Busca “avançar en la configuració activa de les prioritats dels serveis per als usuaris finals i les seues xarxes informals de suport i involucrar els ciutadans en el disseny col·laboratius dels serveis públics”.

Concretament, València Activa –en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV)- s’encarrega de gestionar 247.000 euros del projecte europeu que en el cap i casal destinaran a “implantar un model de formació dinàmic i participatiu” per a “introduir el modern element europeu de co-creació en els servicis de suport a l’emprenedor”. Un dels tècnics de l’espai, Pedro Olazábal, especialitzat en economia social, explica que es van centrar en la creació d’ocupació, noves empreses i autoocupació “per l’atur” que hi havia a la ciutat.

Olazábal conta que Co-Crea-Te va néixer després de parlar amb els diferents actos: patronal, sindicats i emprenedors; van arribar a la conclusió de què hi havia molts espais i formacions, però faltava un lloc on aprendre i tindre acompanyament permanent. Per això, l’espai de València Activa compta amb quatre tècnics que van pul·lulant per les sales i ajudant qui ho necessita; tot i que són tot terreny, cadascun d’ells està especialitzat en una matèria: impacte social i ambiental, estratègia, màrqueting i disseny del model de negoci. També s’organitzen formacions en funció de necessitats puntuals detectades.

Co Crea Te

Ara per ara, la incubadora acull 80 participants d’entre 24 i 58 anys en 67 projectes; poden arribar més perquè està oberta la inscripció. Olazábal explica que primer s’omple un qüestionari i després es fa una entrevista. “No n’hi ha excessius filtres, però busquem sobretot persones que estiguen iniciant els seus projectes empresarials”, apunta. Co-Crea-Te és “un projecte experimental” que durarà, com a mínim, dos anys.

“Parlar dels fills no és una pèrdua de temps”

A banda de centrar-se en el negoci que cada emprenedor vol crear, des de València Activa promouen la importància de relacionar-se amb altres persones amb inquietuds paregudes. “Per això fem, un dia a la setmana, un dinar conjunt. És important el contacte amb els altres, compartir els projectes i establir sinèrgies... però també parlar dels fills i de les aficions, això no és una pèrdua de temps”, defensa Olazábal. Els emprenedors de Co-Crea-Te disposen d’una Intranet on estan penjats tots els seus perfils i, d’aquesta manera, poden intuir amb qui poden congeniar.

El tècnic de València Activa dóna unes petites píndoles per a llançar-se a l’emprenedoria: “Recomanem buscar un producte mínim viable, que siga barat de produir. Que el proven i tracten de vendre’l per diners si és possible a amics, early adopters, amb eixes necessitats: així veure quina cara posa amb eixa quantitat. I si no funciona, canvia de producte. Creiem en projectes d’un mes, no de sis mesos”. Assegura que en un parell de mesos “ja et fas la idea de si resols necessitats”.

“Un error molt típic, sobretot dels enginyers, és defensar que un projecte no funciona perquè encara necessita temps"

Quins són els errors més freqüents dels emprenedors en les primeres fases? “Un error molt típic, sobretot dels enginyers, és defensar que un projecte no funciona perquè encara necessita temps. Sovint pot haver-hi moltes hipòtesis que parteixen de bases errònies”, sosté.

Sobre les primeres preocupacions, Olazábal assenyala que “la part financera i legal és la que més interessa”, quan ell recomana no pensar en això fins a fases més avançades del producte. “Sempre pots començar com a autònom!”, sospira.

Alguns projectes de Co-Crea-Te

Les idees de negoci de l’espai es troben en diferents graus de consolidació i treballen en sectors molt diferents: des de blockchain, fins a calçat, disseny gràfic, artesania, fisioteràpia o educació. Un d’ells ha creat cadiretes de nadons per a bicicletes plegables i patinets; un altre ja té els terrenys per a llançar un negoci d’ensinistrament caní amb pipí-can; o una app que apropa els comerços locals als consumidors i ofereix una eina per fer enviaments online.

Teresa Font

Teresa Font, una de les participants de Co-Crea-Te, es mostra “contenta” de poder compartir espai amb altres projectes amb què comparteix “l’esperit emprenedor” sense despeses i amb un suport personalitzat. Experta en turisme i desenvolupament rural, està immersa ara en un projecte per revalorar els segells de qualitat dels productes alimentaris valencians: dissenya davantals amb les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i Denominacions d’Origen (DO) amb el territori al qual correspon, des de vins fins a carxofes de Benicarló fins a dàtils d’Elx o arròs de l’Albufera.

Més informació
"L'inversor vol anar a visitar-te amb bici"
València vol ser 'tech city'
Avui et destaquem
El més llegit