Recollida de nespres a Callosa d'En Sarrià, Alacant
Recollida de nespres a Callosa d'En Sarrià, Alacant

Per què falten temporers al camp?

A l'Estat s'estima que es necessitaran unes 150.000 persones per a les recol·leccions en un moment amb fronteres tancades i restriccions a la mobilitat

En els darrers dies han anat proliferant demandes de treballadors temporals al camp -els anomenats temporers- per cobrir les presents i pròximes campanyes agrícoles. A França, una crida amb el lema “Braços per al teu plat” ha comptat amb la resposta de 130.000 candidats; el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va estimar que a l’estat espanyol es necessitaran entre 100.000 i 150.000 treballadors per a les collites en les pròximes setmanes. 

Per fer front a aquesta demanda, el Consell de Ministres ha aprovat un Reial Decret aquest dimarts que permet compatibilitzar les prestacions per desocupació amb el treball agrari (excepte els afectats per ERTOS a causa de la Covid-19) i s’amplia el permís de treball a les persones migrants fins al 30 de juny, a condició que l’empresa puga garantir les degudes proteccions sanitàries. Expliquem per què fan falta, de sobte, tantes mans al camp.

Fronteres tancades amb molta mà d'obra procedent d'altres països

En l'actual context d'aturada de les activitats productives considerades no essencials, el sector primari emergeix com un pilar fonamental per garantir l'abastiment dels productes de primera necessitat. Tanmateix, les dures condicions de la feina al camp i la seua temporalitat fan que aquest sector depenga molt de la mà d'obra procedent d'altres països com Romania, Polònia, el Marroc o Sud-amèrica, segons expliquen des de La Unió de Llauradors i Ramaders. Preocupa que les limitacions a la mobilitat dins de l'espai Schengen i el tancament de fronteres fora de la Unió Europea puguen comprometre la recol·lecció dels camps.

Fonts coneixedores de l'horta de València assenyalen una altra causa: les restriccions de mobilitat i l'obligació de tenir un certificar de l'empresa també han reduït la mà d'obra al camp per les persones que treballaven sense contracte, en negre. Aquesta situació que afecta, sobretot, a persones en situació administrativa irregular.

La Unió de Pagesos estima que Catalunya necessitarà uns 25.000 temporers

La Unió de Pagesos de Catalunya és una de les que ha fet una crida per aconseguir treballadors per a les campanyes de collita de la fruita. Busquen a unes 25.000 persones i en tres dies el responsable de temporers del sindicat, Jaume Pedrós, revela que ja han trucat uns 2.000 interessats. Admet que els "ha sorprés" la resposta, però és caut: diu que cal esperar per a veure quants s'incorporen realment quan se'ls expliquen les condicions i quant de temps aguantaran persones procedents d'altres sectors professionals, que potser busquen un salvavides al qual aferrar-se després de quedar-se sense feina.

Pedrós sosté que el "pic màxim" de treballadors que necessita el camp català són 8.000 temporers, però demanden 25.000 perquè "alguns duren uns dies, un mes, dos mesos o tota la campanya". Li preocupa no poder collir la fruita d'una campanya que titlla de "bona" perquè la meteorologia, per fi, ha acompanyat. Assenyala que, a banda de l'estranger, molts temporers també procedien d'Andalusia i Extremadura i tampoc tenen garantides les seues mans per les restriccions a la mobilitat i les pors sanitàries. Un altre apunt: molts començaven amb aquestes campanyes de la fruita i allargaven la seua estada amb la vinya, de cara a l'estiu.

"Tot està tancat, no deixen desplaçar-se i ho entenem. Però alguna solució haurem de trobar. Si no, no podrem collir la fruita", sospira Pedrós. Ells proposen cobrir les necessitats de la pagesia amb persones properes al territori per minimitzar els desplaçaments i demanen l'ajuda d'estudiants de les escoles agràries, que ara no tenen classes presencials, així com de l'alumnat d'universitats i centres de secundària i Formació Professional que viuen en zones rurals. "Els estudiants que aprofitaven l'estiu per a guanyar diners a l'hostaleria com a cambrers o ajudants de cuina, ara podrien tornar a collir fruita, com s'ha fet sempre", suggereix Pedrós. Per apuntar-se, han habilitat el correu electrònic: campanyaagraria2020@uniopagesos.cat. Al País Valencià demanen la compatibilitat de la prestació de desocupació amb treballs en sectors essencials

Pedrós: "Tot està tancat, no deixen desplaçar-se i ho entenem. Però alguna solució haurem de trobar. Si no, no podrem collir la fruita"

Al País Valencià, La Unió de Llauradors assenyala que aquesta situació afecta, sobretot, al final de la campanya de cítrics i a l'inici de la del nispro, cirera i fruita d'estiu. La secretària comarcal d'aquesta organització agrària a la Marina Baixa i productora de nespre, Cristina Santacreu, explica que de moment la fruita està aguantant madura a l'arbre pels dies ennuvolats que s'estan succeint. Ara bé, adverteix que, de sobte, podrien tindre una gran demanda de mà d'obra si en els pròxims dies hi ha pujades rellevants de les temperatures. Conta que aquesta zona és molt receptora de treballadors de l'Europa de l'Est i no saben què faran.

Per això, La Unió de Llauradors ha transmès una bateria de propostes a la Delegació del Govern al País Valencià: la creació d’una taula de seguiment per analitzar les necessitats de mà d’obra en els sectors essencials amb la participació de Labora i demanen a la UE mesures excepcionals que permeten, sota supervisió sanitària, el pas de temporers.
També demanaven mesures que s’han incorporat en el Reial Decret aprovat aquest dimarts: que s’autoritze la compatibilitat del cobrament de la prestació de desocupació amb el desenvolupament de treballs en sectors essencials, com l’agrari, i la prolongació automàtica dels permisos i contractes per als temporers que actualment estan a l’estat espanyol.

Santacreu: "Pense que molts estudiants que ara no van a classe poden tirar una mà al camp"

Agricultura i Economia coordinen borses de treball

La Conselleria d'Agricultura valenciana està coordinant amb la Conselleria d'Economia borses d'ocupació per garantir la mà d'obra al camp al País Valencià, arran de la "preocupació expressada per alguns productors de fruita d'os", ha informat en un comunicat.

Per la seua part, Labora ha demanat als xicotets llauradors que necessiten temporers que utilitzen l'assistència telefònica i el correu electrònic de les Oficines Locals d'Ocupació més pròximes a la seua localitat i, en el cas de necessitar "un nombre important de personal", aconsellen acudir al web d'Espai Empreses (http://www.labora.gva.es/es/servef-espacio-empresas).

Amb les fronteres tancades, la mobilitat restringida i milers de persones afectades per ERTOs que perdrien les seues prestacions, el camp necessita ajuda urgent per salvar una campanya que podria ser bona. Com diu Pedrós, "si estàs confinat sense saber quant de temps durarà, eixir de casa i estar en contacte amb la terra" pot ser un al·licient.

Més informació
"A València som líders en tenir polítics que passen de l'agricultura"
Està garantit l'autoproveïment alimentari?
Avui et destaquem
El més llegit