El nou laboratori tecnològic de Huawei es diu Vila-real

El gegant xinés testejarà els seus nous projectes al municipi de Castelló per millorar l'eficiència tant als serveis públics com al sector de la rajola

La plaça major de Vila-real | Ajuntament de Vila-real La plaça major de Vila-real | Ajuntament de Vila-real

Si Berlanga haguera fet Bienvenido, Mister Marshall hui, segur que el cognom del títol seria xinés. Per exemple, Bienvenido, Mister Yong. Seria un bon encapçalament per a l'acord de col·laboració que ha signat la multinacional xinesa Huawei i l'Ajuntament de Vila-real per convertir la ciutat castellonenca en un laboratori on el gegant asiàtic testejarà els seus nous projectes tecnològics. Encara no s'han concretat moltes accions, però hi ha un objectiu clar: la implantació del 5G.

Les tres potes del conveni tecnològic: Telefónica, Huawei i l'empresa local IoTsens

El delegat de Serveis Públics de l'Ajuntament de Vila-real, Francisco Valverde, ens explica que l'acord s'ha signat en el marc de la distinció que té el municipi com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, atorgada pel Ministeri en 2011. Es tracta d'un conveni amb tres potes: una primera lligada a un operador, Telefónica; la segona, amb "un gran líder tecnològic" amb "la maquinària" i que s'encarregue de la gestió del big data, que és el cas de Huawei; i una tercera empresa local "més xicoteta" que instal·larà els dispositius als serveis i espais públics, labor que farà la castellonenca IoTsens.

Huawei aplicarà la seva tecnologia als contenidors de la brossa, a les bicicletes i als regs dels jardins de Vila-real

El conveni amb l'Ajuntament se circumscriu als serveis públics i a l'espai públic. Entre les accions que es duran a terme està la col·locació de sensors dins dels contenidors d'escombraries perquè els camions deixen de fer rutes preestablertes i s'adrecen directament al que estan plens, que circulen per demanda. També s'integraran a la gestió de l'intercanvi de bicicletes o als regs dels jardins per integrar-los en una gestió intel·ligent que els faça més eficients amb sensors d'humitat i temperatura.

El 5G, nucli de l'acord

El nucli del conveni, però, és l'arribada del 5G a Vila-real. Valverde explica que l'Ajuntament ha creat dues comissions bilaterals -una amb Telefónica, i l'altra, amb Huawei- per acordar les actuacions. De moment, el treball està centrat en l'espai verd de la ciutat, però està clara l'aposta més ambiciosa: la implantació del 5G, que es preveu per al 2020, i que multiplicarà la capacitat d'intercanvi de dades, la digitalització i la connectivitat. "Serà una revolució tecnològica com va ser la revolució industrial fa dos segles", assegura el regidor.

Més info: Les portes del darrere

El conveni signat només implica que l'Ajuntament posa a disposició de Huawei l'espai públic de Vila-real per realitzar els programes pilot i assajos necessaris i només exigeix al consistori una clàusula de confidencialitat de no revelar les tecnologies emprades. Per què s'ha fixat una multinacional xinesa en un modest municipi de la Plana Baixa de Castelló? "Fa dos anys que estem parlant amb Huawei i feia molt de temps que ells volien invertir en clau d'innovació a l'espai públic", aclareix el regidor.

L'interés de Huawei pel sector de la rajola

I l'empresa privada, es veurà beneficiada pel laboratori de Huawei? La delegació de la companyia xinesa que va visitar Vila-real també es va apropar a l'empresa líder en el sector ceràmic, Porcelanosa. Encapçalada pel country manager de Huawei Spain, Tony Yin Yong, va mostrar-se entusiasmada per la digitalització dels processos productius de la rajola i podrien començar per ací els primers assajos per dotar al sector "d'una major competitivitat".

"Quan planteges una iniciativa que crearà tantes oportunitats, significa que hi haurà un parc tecnològic privat en Vila-real que comptarà amb uns avantatges que no tindran en altres llocs. El 5G permetrà que el telèfon mòbil transmeta 10 gigues, que és el que ningú té en casa ni amb fibra, i et permet una televisió d'ultra alta definició emetent en temps real des de qualsevol lloc", sosté Valverde.

Avui et destaquem
El més llegit