Alakazum!, el joc que enfronta les tradicions catalanes a la globalització cultural

Enric Aguilar, creador de La Fallera Calavera, llança unes cartes per divulgar el patrimoni etnològic i mitològic del territori

El joc de cartes Alakazum! | Cedida El joc de cartes Alakazum! | Cedida

La invasió cultural nord-americana ha arribat amb Halloween, el fast food, el Black Friday... Però encara hi som a temps de parar-la. Aquesta és la temàtica del joc de cartes Alakazum!, creat per l’Enric Aguilar, el valencià que el 2014 va publicar el joc de cartes La Fallera Calavera.

Al joc Alakazum! una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa hauran de plantar cara a la invasió nord-americana amb l’ajuda de pocions, sortilegis i amb les seves pròpies tradicions. Un joc de cartes que vol anar més enllà de l’entreteniment per divulgar el ric patrimoni etnològic i mitològic de diversos territoris de la península Ibèrica alhora que fa una sàtira a la globalització cultural, segons informen en un comunicat.

El joc, que consta d'una baralla de 104 cartes, un dau i altres elements, ofereix partides de 30 minuts per fins a cinc jugadors i en ell es poden trobar elements tan coneguts del folklore català com el Tió de Nadal, la Castanyera, Sant Jordi o una bruixa castellera anomenada Montserrat.

La proposta no només ofereix un ric catàleg de tradicions, sinó que a més aposta fermament pel plurilingüisme. Cada personatge té una frase, refrany o cançó típica en la llengua del seu territori i les instruccions estan en català, castellà, gallec i euskera.

Seguint les passes de La Fallera Calavera

La Fallera Calavera, editat exclusivament en valencià, va assolir les 20.000 unitats venudes. Tal ha estat el seu èxit que molts aficionats demanaven traduir el joc al castellà per donar-lo a conèixer fora de València. “Però no ens semblava bona idea, ja que els referents i personatges seguien sent massa valencians. Així que vam crear Alakazum!, que ret homenatge a tradicions i elements de cinc llocs amb una identitat molt marcada”, explica Aguilar.

Alakazum! Burixes i tradicions surt a la venda aquest divendres a un preu de 18,95 euros i es podrà comprar a través de la seva pàgina web, a Amazon i a més de 100 punts de venda físics.

Més informació
La Fallera Calavera, la carta guanyadora del folklore valencià
Avui et destaquem
El més llegit