Ximo Puig, una de freda i una de calenta

Un paquet de 340 milions d'euros en ajudes per a l’empresariat, però més restriccions contra la covid-19

Ximo Puig és el president de la Generalitat valenciana. | EP Ximo Puig és el president de la Generalitat valenciana. | EP

Un ambiciós pla d'ajudes. El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava el passat dilluns un pla dotat amb 340 milions d’euros per a pal·liar els efectes de la covid-19 en els sectors més afectats per les restriccions. Hostaleria, oci nocturn, comerç, cultura i altres autònoms seran els principals beneficiaris del pla conegut com Resisteix. Tot i que el cap del Consell no ha detallat al peu de la lletra com es repartiran aquests fons, l’empresariat valencià ha acollit l’anunci amb una alegria moderada i demanaven que els diners començaren a repartir-se amb “agilitat i senzillesa”.

Puig tornava a comparéixer a aquest dimarts, acompanyat per la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per a comunicar noves mesures restrictives contra la covid-19. El tancament total de l’hostaleria, la reducció horària del comerç que haurà de tancar a les 18 hores, i la baixada de persiana de centres esportius són algunes de les mesures més rellevants i estaran en vigor fins el 3 de febrer.

La reacció de l’empresariat i del col·lectiu de persones treballadores per compte propi no s'ha fet esperar. Uns dels primers a pronunciar-se han sigut els autònoms d’ATA, que mentre dilluns demanaven, amb to suau, que les mesures del pla Resisteix s’engegaren amb “agilitat i senzillesa”, ara exigeixen la seua aplicació immediata. “Sense ajudes directes, àgils i de tramitació senzilla no salvarem ocupacions ni els negocis dels autònoms. Necessitem que les ajudes anunciades ahir es posen en marxa ja”, insisteixen des d’ATA.

“El pla d’ajudes més ambiciós”

El pla, dissenyat i consensuat amb la patronal CEV i els sindicats CCOO-PV i UGT-PV, beneficiarà 21.000 empreses i 43.000 autònoms valencians, l'activitat dels quals estiga vinculada als quatre sectors més sensibles a la paralització de la mobilitat social, com són l'hostaleria, el turisme (allotjaments turístics, agències de viatge, operadors turístics o serveis de reserva), l'oci nocturn i les activitats artístiques i culturals. En aquests sectors es concentra la majoria de la pèrdua d'ocupació al País Valencià des de l'inici de la pandèmia.

El pla preveu destinar 17 milions d'euros a través d'una ajuda directa autonòmica als 48.000 treballadors que encara continuen en ERTO

El cap del consell ha detallat que Resisteix es divideix en tres blocs diferenciats i una línia de préstecs participatius. Del primer bloc destaca una línia de 80 milions d'euros d'ajudes directes de la Generalitat dirigides a bonificar fins al 100% les quotes a la Seguretat Social de les més de 21.000 empreses i 43.000 autònoms dels sectors turístic, recreatius i d'oci. Així mateix, es preveu concedir 8 milions d'euros per als 26.000 autònoms més afectats pel tancament total de la seua activitat o la reducció dràstica dels ingressos. Es tracta d'una ajuda autonòmica que serà complementària a la prestació que ja han rebut de la Seguretat Social.

Pel que fa a la situació dels treballadors en ERTO, el pla preveu destinar 17 milions d'euros a través d'una ajuda directa autonòmica als 48.000 treballadors que encara hi continuen i que pateixen una situació de reducció de salaris "que s'està allargant massa", ha apuntat el president. A més, Puig també ha anunciat una línia específica, dotada amb 8 milions d'euros per al suport a les activitats de l'oci i l'entreteniment -amb especial atenció a l'oci nocturn- per la restricció sostinguda durant aquests mesos per a contindre la pandèmia i del qual es beneficiaran especialment les sales de festa i espectacles, discoteques o pubs.

En el tercer bloc d'ajudes, dotat amb 100 milions d'euros, el president ha anunciat la creació de dos nous instruments de finançament empresarial "amb condicions molt favorables", que posarà en marxa l'Institut Valencià de Finances (IVF), "amb l'objectiu d'aportar liquiditat i solvència a les empreses durant 2021".

Respondre a les necessitats de cada realitat

Es tracta, d'una banda, d'una línia de préstecs bonificats de fins a 750.000 euros per a les empreses vinculades amb l'oci, allotjament i restauració, i activitats connexes, a través de la qual l'IVF pretén mobilitzar 50 milions d'euros. Aquests préstecs inclouen una part no reembossable que podrà arribar, segons els trams del crèdit, fins al 30%.

D'altra banda, es crea una línia per a préstecs participatius, de fins a 800.000 euros, "per a empreses amb una situació financera límit i que abans de la pandèmia sí que eren viables". Amb aquesta línia, l'IVF pretén mobilitzar altres 50 milions d'euros.

Associacions d'empresaris, autònoms i cooperativistes avisen que la seva situació és "crítica" i que les mesures restrictives els han "acabat de matar"

Des de la Generalitat destaquen que les diferents ajudes no tindran un caràcter excloent, per la qual cosa una mateixa empresa o autònom podrà optar a més d'una prestació de les incloses en el pla Resisteix, amb l'objectiu que tinguen un impacte real en tot el territori i responguen realment a les necessitats de les diferents realitats productives que es donen dins de cada sector. Preguntat per si té previst modificar el pla causa de les noves mesures restrictives, Puig va assegurar que ja és “el pla més ambiciós” que s’ha posat en marxa en aquest sentit, però sí que va obrir la porta a una possible modificació si escau.

L’entrada en vigor del pla encara no s’ha fet pública al Document Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i ni les associacions d’empresaris, ni d’autònoms, ni els cooperativistes saben encara en quina mesura s’hi veuen beneficiats. No obstant això, coincideixen a assenyalar que la seua situació és “crítica” i que les mesures restrictives que s’han anat implantant els darrers mesos els han “acabat de matar”, especialment el tancament de l’hostaleria a les 17 hores, en vigor des del passat 7 de gener fins aquest dijous.

“Una situació difícil”

Després de l'anunci de les noves mesures, l'empresariat valencià ha començat a alçar la veu. La Confederació Empresarial Valenciana (CEV) assegura en un comunicat que entén i assumeix la necessitat de prendre mesures que frenen l'avanç de la taxa de contagis però demana que no es faça responsable a l'hostaleria, l'oci o del comerç de l'escalada del virus.

Igualment, la CEV pronostica que les noves limitacions per a l'activitat econòmica tindran un greu cost en nombre d'empreses abocades al tancament i en pèrdues de llocs de treball. Per tot això, reclamen "la immediata posada en marxa del pla Resisteix i la participació del sector privat en el pla de vacunació de manera que es puga accelerar el procés per a immunitzar a la població". Finalment, apel·len a una major responsabilitat individual i l'estricte compliment de les mesures de seguretat.

Ara: "Sense ajudes directes, àgils i de tramitació senzilla no salvarem ocupacions ni els negocis dels autònoms. Necessitem que les ajudes anunciades ahir es posen en marxa ja"

Més durament s'han pronunciat els hostalers, molt tocats ja amb les mesures anteriors. El president de CONHOSTUR i de la federació d'hostaleria de València, Manuel Espinar, considera una "bogeria" el tancament de l'hostaleria. En atenció als mitjans, va explicar que creu que es tracta d'una decisió "més política que sanitària" i presa "de manera unilateral". A més, ha assenyalat que la mesura tindrà conseqüències com el tancament d'aproximadament el 50% dels locals. "És l'última espenta perquè moltíssims empresaris no alcen les persianes", va lamentar.

Des d'ATA donen suport "a les mesures dels experts per a salvar vides", però així mateix sol·liciten "mesures per a salvar empreses i autònoms”, assegura Alberto Ara, president d'ATA al País Valencià. “Estem davant una situació molt difícil sanitàriament, però també davant una situació econòmica complicadíssima que, a més, es pròrroga en el temps. Sense ajudes directes, àgils i de tramitació senzilla no salvarem ocupacions ni els negocis dels autònoms. Necessitem que les ajudes anunciades ahir es posen en marxa ja”, reitera.

Un agreujament de la situació econòmica

No obstant això, el col·lectiu d'autònoms celebra el preacord arribat sobre la pròrroga del cessament d'activitat a partir de l'1 de febrer. En aquest principi d'acord es recull que no serà necessari ser beneficiari amb anterioritat per a accedir a la prestació, se suspén la pujada de quota prevista en 2021, s'elimina traves per a accés a l'ajuda per a autònoms de temporada, es redueix del 75% al 50% el nivell de caiguda d'activitat per a accedir a cobrar la prestació i tindre exoneració del 100% de les quotes donant resposta als autònoms que pateixen limitacions d'aforament i horari.

Confecomeç, sobre les noves mesures: "Són molt dures per a un xicotet comerç que compleix estrictament amb totes les mesures de seguretat i que en tota aquesta crisi ha demostrat tindre un comportament exemplar"

Per part seua, la patronal autonòmica Confecomeç considera que les noves mesures són “molt dures per a un xicotet comerç que compleix estrictament amb totes les mesures de seguretat i que en tota aquesta crisi ha demostrat tindre un comportament exemplar". La patronal destaca que les mesures no contribueixen a alleujar la greu situació sanitària, "atés que en els comerços no és on es produeixen els contagis, i agreugen la delicada situació econòmica per la qual travessen ja aquests negocis".

Des de Confecomerç demanen que el Consell siga conseqüent i trace un full de ruta que contemple ajudes i actuacions directes per a poder salvaguardar la continuïtat de l'activitat del sector, "que no ha sigut inclòs en cap pla de rescat, com altres sectors, malgrat ser un sector afectat, fet que suposa un greuge. Això fa necessàries l'aplicació de mesures compensatòries per a poder fer front a aquestes limitacions que representen un greu perjudici per al desenvolupament de l'activitat".

Davant les pressions dels diferents col·lectius empresarials, Ximo Puig ha començat a detallar aquest dijous alguns aspectes més del pla d'ajudes. Així, va explicar que dins del pla Resistir hi haurà les Ajudes Parèntesi, dotades amb 160 milions d'euros. Els seus beneficiaris seran autònoms o microempreses de l'hostaleria, el turisme, l'oci nocturn i les activitats de creació, artístiques i d'espectacles. Els sol·licitants rebran un import fixe de 2.000 euros i un variable de 200 euros per cada treballador a càrrec.

I una reacció més dura

Encara més dura ha sigut la reacció de les pimes hostaleres i de l'oci valencianes, agrupades en la Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria de la Comunitat Valenciana, que han decidit reactivar les protestes i mobilitzacions, a partir d'aquest dijous, contra les mesures anunciades per Puig.

“Si cal prendre decisions dràstiques que es prenguen i se suspenguen totes les activitats econòmiques no essencials"

Les mobilitzacions se succeiran en diferents ciutats per a mostrar la seua "indignació i impotència" i lamenten en un comunicat que la restricció de l'activitat no vaja "acompanyada d'un pla d'ajudes concret i ja definit al qual poder acollir-se per a afrontar les pèrdues que suposa mantindre les persianes baixades". L'organització autonòmica reitera la seua comprensió davant la necessitat de prendre mesures per a frenar la corba de contagi, però assegura no entendre els criteris a l'hora d'establir aquestes restriccions. “Si cal prendre decisions dràstiques que es prenguen i se suspenguen totes les activitats econòmiques no essencials. Ja està bé de greuges comparatius i de culpabilitzar a l'hostaleria i a l'oci, posant-los en el mapa del focus de contagis”.

Davant aquesta reacció, Puig ja ha anunciat que les empreses més afectades per la covid-19 i englobades en els sectors de l'hostaleria, el turisme, l'oci i la restauració poden sol·licitar ja des d'aquest dijous, 21 de gener, els préstecs bonificables dissenyats per l'IVF amb trams no reembossables de fins al 30%.

Més informació
"Acompanyar les empreses és una prioritat en la via valenciana"
"Ens hem de gravar a foc crear un gran districte digital a València"
Avui et destaquem
El més llegit