Palau de Congressos de València: cop de porta al deute i espectacular creixement

El centre tanca 2019 sense deute i augmenta la seua activitat del 34%, tot i que segueix darrere de Barcelona

El Palau de Congressos de València | Cedida El Palau de Congressos de València | Cedida

En agost de 2019 el Palau de Congressos de València va deixar enrere la seua gran llosa, els 4,5 milions de deute que tenia amb l’Ajuntament i amb entitats financeres, i que es preveia arrossegar fins a 2026. Això ja ho sabíem. La novetat ara és que han donat les espectaculars xifres que expliquen eixa bona notícia: el centre valencià de convencions tancarà 2019 amb un creixement de l’activitat d’un 34% que es tradueix en una facturació de 3,9 milions d’euros, un benefici d’1,63 milions i un EBITDA d’1,87 milions. Un any que serà recordat com “el segon millor de la història” del centre, que es va inaugurar en 1998.

Competir amb Barcelona

I per no portar-nos a engany, no són resultats que se’n deriven de situacions com la del procés sobiranista català. És cert que CaixaBank porta celebrant les seues dos últimes Juntes Generals d’Accionistes al Palau de Congressos de València després de traslladar la seua seu social, però és l’únic esdeveniment que s’ha derivat a aquest espai des de Barcelona. Per tant, com ha assegurat la directora del centre valencià, Sylvia Andrés, “València ocupa l’espai que deu”: l’Estat espanyol és el tercer a escala mundial en acollir esdeveniments internacionals, i València està per darrere de Madrid i de Barcelona”. De fet, ha recordat que “Barcelona no ha deixat de créixer” i que “és número 1 mundial en nombre d’assistents”. “Ha baixat a escala estatal, però no internacional. Encara que ací se’n parle molt d’una situació conflictiva, fora no arriba tant eixe missatge”, ha subratllat.

Sobre Barcelona, Andrés assegura que "encara que ací se’n parle molt d’una situació conflictiva a Barcelona, fora no arriba tant eixe missatge” 

Tornem al balanç del Palau de Congressos de València. Andrés ha valorat que aquest ha estat “un any excel·lent” que ha demostrat que el centre està assolint els seus objectius, “crear riquesa i generar prestigi a València com a destí congressual”. Ha coincidit amb el president del recinte i regidor de Turisme, Emiliano Garcia, a dir que la clau del seu èxit ha estat l’aposta per la internacionalització, on han crescut un 48% respecte a 2018. De fet, el 61% de tots els assistents de 2019 procedien de l’estranger. Enguany ha acollit 38 congressos i convencions amb duracions mitjanes de dos dies que calculen que han generat 99.300 pernoctacions a la ciutat. A més, Garcia ha assenyalat que el turisme congressual “té un consum mitjà quatre vegades superior al turista vacacional, desestacionalitza, eleva el nivell dels visitants, atreu negoci i repercuteix en l’economia de la ciutat”.

125 esdeveniments confirmats entre 2020 i 2023

Es manté l’optimisme de cara a 2020 i als anys posteriors, ja que Andrés ha revelat que l’equip del Palau de Congressos ha realitzat més de 800 visites comercials i ha presentat 198 candidatures d’esdeveniments. De moment, ja tenen confirmat que acolliran uns 125 fins a l’any 2023 que preveuen que generaran més de 125.000 pernoctacions a València. “En 2020 no creixerem un 34%, però les expectatives són bones”, ha assegurat la directora.

Roda de premsa del balanç del Palau de Congressos | Cedida
Roda de premsa del balanç del Palau de Congressos | Cedida 

El Palau de Congressos de València ha viscut en 2019 el seu segon millor any de la seua història. El primer va ser en 2008, quan va acollir l’Assemblea Parlamentària de l’OTAN. Ara busca consolidar la marca amb inversions: enguany ha destinat 345.000 euros a l’adquisició de tecnologia d’avantguarda (un 33%) i, en el marc de l’aposta ambiental, a mesures relacionades amb la sostenibilitat (un 40%). En 2020 estimen haver fet una inversió de cinc milions d’euros. La més forta arribara l’any que ve: destinaran 1,8 milions a canviar les butaques i la moqueta dels auditoris 1 i 2 a causa de l’elevat nivell d’activitat del recinte després de més de 21 anys d’ús; ja han bloquejat el mes d’agost per fer-ho. També han avançat que aplicaran les noves tecnologies per a convertir el Palau valencià “en un centre pioner en accessibilitat”.

Des de la seua obertura en 1998, el Palau de Congressos de València ha albergat més de 2.900 esdeveniments dels quals 900 han estat congressos i convencions als que han participat uns 600.000 delegats que han generat més 2,2 milions de pernoctacions. En la seua història ha guanyat dues vegades -en 2010 i 2018- el premi al millor del món per l’Associació Internacional de Palaus de Congressos (AIPC).

Més informació
Barcelona es consolida com a referent mundial del turisme de congressos
Avui et destaquem
El més llegit