Els patinets, mai per les voreres de València

L'esborrany de la nova ordenança de mobilitat presentada pel consistori valencià regula la convivència entre vianants i nous vehicles com els patinets elèctrics

Un dels patinets de la firma Lime-S | Cedida Un dels patinets de la firma Lime-S | Cedida

"Patinets i bicicletes, mai per les voreres". Amb aquesta contundència ha matisat l'Ajuntament de València la nova Ordenança de Mobilitat, presentada aquest dilluns pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi. "Allò que defineix aquesta ordenança per damunt de tot és que posa per primera vegada per davant els vianants", ha explicat l'edil.

Més info: La febre dels patinets elèctrics

I és que en l'esborrany es regula per primera vegada la presència i ús dels vehicles de mobilitat personal, patins, patinets i altres elements de característiques similars que, fins ara, estaven prohibits en l'ordenança anterior. Segons es determina en l'esborrany, els patinets elèctrics podran circular pels carrils-bici o pels ciclocarrers i zones residencials, segons siguen les seues categories i característiques de velocitat i potència. En uns casos podran circular per les zones per als vianants (patinets de menor potència), mentre que els de major velocitat aniran per carrils-bici i ciclocarrers.

Grezzi: "La novetat d'aquesta ordenança és que posa per primera vegada per davant de tot els vianants"

El límit de velocitat màxim serà diferent segons la zona: 10Km/hora de les zones per a vianants, 20 km/hora als carrils bici, i fins a un màxim de 30 km/hora als anomenats "carrers 30" d'un sol carril de circulació.

Sense obligació de portar casc

Els usuaris d'aquests vehicles no estaran obligats a dur casc, però sí llums i timbre en els seus patins; i la regidoria de Mobilitat suggereix, a més, que facen ús d'elements reflectors. Amb tot, en cap cas, ha subratllat el delegat de Mobilitat, es permetrà l'ús d'aquests vehicles en les voreres, que queden reservades exclusivament per a ús de vianants.

De fet, ha recordat el regidor, l'ordenança tampoc permet que les bicicletes puguen circular per les voreres: està totalment prohibit. "El text resol qualsevol tipus de dubte sobre el lloc de les bicicletes a la ciutat, que és fora de les voreres", ha destacat Grezzi, i l'única excepció serà el cas de xiquetes i xiquets que estiguen jugant o aprenent a circular sobre dues rodes, però que hauran d'anar sempre acompanyats d'una persona adulta a peu.

Una altra de les novetats del text és que regula la ciclologística així com els mecanismes per a poder controlar els grans grups de turistes amb bici. A més, i com ja va avançar el regidor després de la seua reunió dies arrere amb la Cap Provincial de la DGT, la nova ordenança introdueix també a València la regulació a 30 km/hora en vies de només un carril per sentit.

Més informació
Bicicletes
Avui et destaquem
El més llegit