Quan canviem el “no” pel “com”

Bianca Dragomir i Carlota Pi són dues dones que impulsen projectes d'energia renovable i que imaginen un futur verd encoratjador

Plaques solars a Lleida | iStock Plaques solars a Lleida | iStock

“Hem estat parlant durant trenta anys i venent idees positives. I ho sent, però no funciona. Perquè si haguera sigut així, les emissions haurien baixat, però no ho han fet”. Així concloïa GretaThunberg la seua xarrada TEDx Estocolm el 24 de novembre de 2018. El “efecte Greta Thunberg” va ser imparable durant 2019 i 2020, només silenciat per la crisi del coronavirus que, paradoxalment, ha sigut un gran aliat de l'adolescent sueca en la seua lluita contra l'amenaça climàtica. La seua última aparició va ser el 4 de març de 2020, en la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu on va considerar com una rendició el projecte de llei climàtica europea. Amb la tornada a la normalitat, la contaminació torna a campar a pler i el respir per al planeta que va suposar la quarantena ha durat poc, molt poc. Segons un informe del Centre d'Investigació sobre Energia i Aire Net (CREA, per les seues sigles en anglés) la pol·lució atmosfèrica de la Xina es va disparar al maig i va tornar a superar els nivells pre-coronavirus.

És urgent que Greta torne a la càrrega, torne a traure-li els colors a les administracions que continuen anunciant mesures massa febles per a la urgència climàtica a la qual ens enfrontem. Que tornen a parlar d'ella a tot arreu, bé i malament, això és això de menys, perquè així tornarem a tindre el discurs de la crisi climàtica damunt de la taula. Perquè només tenim 10 anys per a donar-li la volta. I 10 anys no són res.

Greta és l'altaveu de tota una generació que ha d'heretar un planeta en el qual el futur és incert. Sobretot perquè no saben si tindran planeta. La bona notícia és que Greta té aliades, dones que volen canviar el món i que, sense tant de soroll mediàtic, ho estan fent molt bé. 

Greta Thunberg és l'altaveu de tota una generació que ha d'heretar un planeta en el qual el futur és incert

Bianca Dragomir és una d'elles. Directora de la patronal valenciana de l'energia, AVAESEN, Bianca lidera un equip compost íntegrament per dones que dóna servei a més del 80% del sector energètic de la Comunitat Valenciana. Però no sols això, AVAESEN és un clúster que aglutina al sector energètic, al sector de les tecnologies netes, des de les energies renovables, fins a l'economia circular passant per les Smart cities i els connecta amb l'Administració, amb la indústria i amb els inversors, perquè la transició energètica tinga lloc. “A mi m'agrada veure-ho com un hort amb un munt de llavors, on s'estan gestant aliances i col·laboracions i on les coses naixen. El clúster té màgia si realment si arriba a crear aliances estratègiques, si aconsegueix portar un negoci a mercat, amb massa critica i portar la innovació al mercat”, m'explica Bianca en una nova edició del podcast La revolució 4.0 que enregistre regularment per a la tecnològica valenciana Belike. 

Al capdavant d'AVAESEN, Bianca va aconseguir, juntament amb altres actors del sector, desbloquejar el polèmic impost al sol i ara, treballant molt prop de l'Administració autonòmica, està segura que el sector energètic està cridat a canviar el món.

A mitjan juny, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar que el Consell valencià aprovarà al juliol un decret llei per a facilitar la inversió en energia fotovoltaica amb el qual es pretén que la Comunitat Valenciana siga referència en aquest àmbit. Aquesta iniciativa s'emmarca en l'objectiu d'aconseguir que en 2030 el 100% o, almenys, el 90% de l'energia que es genere en el territori valencià siga neta. “Necessitem un canvi sistèmic: passar d'un 18% a un 43% a la Comunitat Valenciana fins a 2030, que és objectiu de mix energètic, la Conselleria de Medi Ambient està pel molt bon camí, però hem d'aconseguir la neutralitat climàtica per a 2050 i només tenim 10 anys per a detindre el canvi climàtic”, assegura Bianca Dragomir.

Bianca creu que hem de canviar el “no” pel “com”, per a aconseguir els objectius necessaris i combatre la crisi climàtica. I està convençuda que s'estan fent els passos necessaris per a aconseguir-ho. “Els 1.000 bilions d'euros de pressupost per al European Green Deal, el pacte verd europeu que llança la UE com a proposta de recuperació, la llei de canvi climàtic recent a escala nacional, la llei de canvi climàtic regional amb uns objectius molt ambiciosos són els pilars sobre els quals es treballa de cara al 2030. 

A més, l'única font d'energia que creixerà en 2020 segons l'Agència Internacional d'Energia, és l'energia renovable. “Ací està el futur, en aquest creixement que generarà cada any 9 milions de llocs de treball”. Per a Dragomir, tot són avantatges quan parlem d'energies netes. “Les renovables són la font més barata disponible al nostre abast. L'energia del futur serà renovable i connectada a dispositius intel·ligents d'emmagatzematge, es transformarà en hidrogen verd, i els països s'aniran especialitzant en tipus d'energia. I no oblidem que Espanya és una potència en energia fotovoltaica”, assegura la primera i única dona guardonada amb el premi a la millor European Manager Cluster en 2016.

En tota aquesta revolució energètica té un paper molt important una altra dona, Carlota Pi, cofundadora de Holaluz. Carlota i Bianca són dos referents femenins en un sector tan masculí com el de l'energia, alguna cosa que m'ompli d'esperança.  Bianca em va explicar en la nostra entrevista que el ciutadà en aquesta etapa de transició tecnològica és protagonista del seu sistema energètic. Canvia la relació que té amb la companyia elèctrica. “Ara podem produir l'energia a casa, compartir-la amb el veí o crear una cooperativa en el barri amb els nostres veïns i fins i tot amb el supermercat. Això contribueix a la felicitat de la gent: autonomia, llibertat i consum intel·ligent”.

Més info: Fi de l'estat d'alarma

I això és precisament el que va comunicar Carlota Pi la setmana passada amb la seua “Revolució de les Teulades”, un moviment que naix amb l'objectiu de transformar el màxim nombre possible de metres quadrats de teulades infrautilitzades en energia verda. Una vegada transformats, es duplicaria la producció d'electricitat renovable a Espanya, passant a ser del 39,3% (segons dades del 2019) al 81%. Quasi res! 

El que més m'agrada d'aquesta iniciativa és que Holaluz instal·larà gratuïtament les plaques solars als propietaris de teulades, gestionar la seua producció d'energia i, a canvi ofereix un descompte fix mensual en la seua factura de llum des del primer mes, que segons Carlota Pi, pot arribar al 20% de descompte en el rebut de la llum. Podrem tindre un generador d'electricitat renovable fotovoltaica a casa, que per a això som una potència mundial. 

Bianca i Carlota imaginen un futur verd, un futur on comprar-se una placa fotovoltaica siga com anar a comprar-te un electrodomèstic, on les teulades infrautilitzades siguen convertides en generadors d'energia verda, on l'horitzó de 2030 i aquesta neutralitat climàtica no siguen un projecte sinó una realitat.

Més informació
Els sentits lents
Seguisc en mode pandèmia
Avui et destaquem
El més llegit