L’hostaleria defensa que “no som el problema”

Cuiners i empresaris hostalers valencians es reuneixen a Fira València per presentar ‘Comunitat Valenciana, destinació gastronòmica segura’ entre anuncis de tancaments en altres territoris

La cuinera Susi Díaz, cuinant aquest diumenge a Fira València | Mediterránea Gastrónoma La cuinera Susi Díaz, cuinant aquest diumenge a Fira València | Mediterránea Gastrónoma

“Nosaltres no som el problema, tenim els protocols de seguretat molt ben apresos des de fa temps. La higiene en cuina ha sigut igual, abans la mascareta era una estona, però ara la portes les 24 hores”, afirma la cuinera i empresària Susi Díaz, alacantina, gerent del restaurant La Finca, d’Elx. Al seu costat, el cuiner Kilo Moya, del restaurant L’Escaleta a Cocentaina, assenteix amb el cap. “Els restauradors fem la vida de la gent, els bars són part de la nostra vida (…) És súper trist tot el que està passant però ens oblidem que quan es tanca un restaurant, és tanta tota la nostra vida”, explica Begoña Rodrigo, mediàtica cuinera i propietària de La Salita, a València.

El fòrum en què tots participen està organitzat per Turisme Comunitat Valenciana en el marc de la Xarxa GastroTurística CV – L’Exquisit Mediterrani, en col·laboració amb el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana. La d'aquest dilluns ha estat la presentació de la campanya Comunitat Valenciana, destinació gastronòmica segura, organitzada per la Confederació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur) en el marc de la fira sectorial Mediterránea Gastrónoma celebrada entre aquest diumenge i dilluns a Fira València. Les recomanacions de realització en streaming dels esdeveniments empresarials arribaven també divendres amb les noves restriccions, així com les reduccions d’aforaments al 50%, però el congrés gastronòmic ja donava l’opció de l’online des d’abans de la nova normativa.

Més info: València recomana l'streaming en congressos i reunions de negoci

Cuiners i empresaris hostalers han defensat que “ells no tenen la culpa” del que està passant. També la Generalitat Valenciana els ha donat suport, amb la participació de Francesc Colomer, el secretari autonòmic de Turisme, qui ha defensat amb energia l’esforç de la restauració per adaptar-se a la normativa per la Covid. “Quan tots ens pregunten on estàvem en aquest maleït 2020, direm que no ens vam amagar, que vam fer un pas endavant”, ha assegurat Colomer, en un discurs de màxim suport al sector. Amb molta rotunditat, Colomer ha recordat que “són nou ‘putos’ mesos de molt de dolor, una travessia pel desert… això que presentem no és una operació de màrqueting, és l’esforç d’adaptació d’un sector que cuida les persones”, ha afirmat.

Colomer, secretari autonòmic de Turisme: “Quan tots ens pregunten on estàvem en aquest maleït 2020, direm que no ens vam amagar, que vam fer un pas endavant”

L’aposta valenciana per mantindre oberts els bars i restaurants en aquesta segona onada s’allunya de la política aplicada en altres territoris. En Catalunya els bars i restaurants ja fa tres setmanes que romanen tancats, a Andalusia des d’aquest dimarts no es serviran sopars perquè l’hostaleria haurà de tancar a les 18 hores; Astúries tanca l’hostaleria fins al 18 de novembre, igual que Castella i Lleó, Múrcia o Galícia.

 

En canvi, el País Valencià aguanta estoic i manté oberts els seus bars i restaurants, a pesar de les darreres restriccions d’aquest divendres, que deixen les terrasses al 50% i els interiors, a un terç de l’ocupació. A més, el toc de queda hi ha limitat els serveis de la nit i l’hostaleria està fent un esforç per avançar els sopars a les 20 hores per no perdre un torn dels clients. Així doncs, campanyes com la que presenten aquest dilluns busquen, per tant, la complicitat amb el comensal-client, cabdal en l’economia valenciana. I és que la dependència valenciana del turisme, el 15% del seu PIB, és notòria. “Quan cau el turisme, les ciutats tremolen”, ha recordat Colomer, insistentment. “Però aquesta Comunitat ha fet els seus deures”, ha afegit.

Des dels restaurants, agraeixen la mesura i reiteren: “Nosaltres lluitem, això és el que ha fet gran a la Comunitat Valenciana. Hem de continuar pensant que som creadors de la història de la gent”, ha recordat Begoña Rodrigo. Com ella, molts altres restauradors han participat aquest dilluns en una cita que ha comptat amb 20 cuiners amb estrella Michelin i mig centenar de cuines amb sol Repsol en un format dividit en una desena d'espais per posar en valor el treball de productors i hostalers durant la pandèmia. 

Més informació
L'última canya d'octubre
Avui et destaquem
El més llegit