La ciutat de València | iStock
La ciutat de València | iStock

El 80% dels valencians viu en ciutats

Els consellers España i Martínez Dalmau presenten novetats de l’Agenda Urbana Valenciana en què treballa el Govern valencià

El 80% de la població del País Valencià viu en ciutats i les grans àrees urbanes de València, Castelló i Alacant-Elx aglutinen més del 60% de la població. Són xifres que ha exposat aquest dimarts el conseller de Política Territorial valencià, Arcadi España, en la presentació de la nova imatge gràfica de l’Agenda Urbana Valenciana, juntament amb el conseller d’Habitatge, Rubén Martínez Dalmau

Des del passat setembre el Govern valencià treballa en les possibilitats de les ciutats valencianes seguint les recomanacions de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, un document referència que actualment ha agafat embranzida pel nomenament d’un ministre, Pablo Iglesias, i la creació d’un departament estatal per abordar aquesta matèria. Entre els seus objectius estarà garantir la igualtat pels ciutadans i la prosperitat en uns espais urbans que han de fer de la resiliència la seua definició principal. En aquesta presentació, el vicepresident valencià Martínez Dalmau ha exposat tota una declaració de principis: “Una ciutat implica governança, prevista en l'Agenda Urbana, sostenibilitat i avançar cap a un mobilitat sostenible, amb un comerç de proximitat, uns serveis pròxims, on poder estudiar i tindre seguretat; és a dir, on puguem construir-nos com a persones i establir aquelles relacions humanes pròpies d'una ciutat humana".

Presentació de la imatge de l'Agenda Urbana | GVA
Presentació de la imatge de l'Agenda Urbana | GVA

Per la seua part, el conseller de Política Territorial ha reivindicat el dret a la ciutat, "el dret de tots els ciutadans a viure a la seua ciutat d'una manera digna, amb accés a l'habitatge, a l'educació, als serveis públics, a les polítiques de benestar, a la mobilitat, aqueix dret a la ciutat és un dels objectius principals que cal aconseguir amb l'Agenda Urbana". 

España: "La societat es va polaritzant, és un risc de les àrees urbanes contra el qual hem de lluitar"

Així mateix, ha fet referència als avantatges de la concentració de la població en espais metropolitans però també "als reptes que cal afrontar especialment, la segregació urbana". Com ha explicat España, "la desigualtat que hi ha en la societat es transmet també a l'àmbit geogràfic. La societat es va polaritzant, és un risc de les àrees urbanes contra el qual hem de lluitar: no és el mateix viure en un barri que en un altre, no tenen els mateixos nivells de contaminació, ni les mateixes facilitats a l'accés als serveis públics, ni hi ha la mateixa qualitat de l'habitatge".

 

 

 

 

 

Més informació
Les millors ciutats del món per viure-hi i treballar-hi
Les ciutats més cares d'Europa per llogar un pis
Les 20 ciutats més dinàmiques d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit