Les 10 empreses de Girona que més diners generen

El porc és el gran protagonista de les empreses més grans de la província de Girona

Noel Alimentaria a Sant Joan les Fonts | Cedida Noel Alimentaria a Sant Joan les Fonts | Cedida

General Markets Food Iberica és l'empresa de la província de Girona que genera més diners i l'única que supera els mil milions d'euros de facturació. Així es constata en l'estudi Estructura empresarial de la província de Girona de la Diputació de l'any 2021, que elabora un rànquing amb les 250 companyies gironines amb més volum de negoci amb dades de l'any anteriro. Cal tenir en compte que per molts sectors, va ser un exercici molt marcat per la pandèmia.

Sigui com sigui, el que queda clar amb aquesta llista és la importància del sector alimentari per les comarques gironines i, especialment, la indústria del porc, molt present en la majoria de les grans empreses.

Més info: Som vuit milions (de porcs)

Els reis de la distribució

Amb seu a Vilamalla, un petit poble de poc més de mil habitants de l'Empordà, General Markets Food Iberica, coneguda també com Transgourmet, va facturar 1.098 milions d'euros. Amb la matriu ubicada a Suïssa, és el segon grup de distribució majorista d'aliments i begudes més gran d'Europa.

L'empresa compta amb 6 plataformes de distribució repartides per tota Espanya i és referent en el sector HORECA amb GM Cash. A més compta amb 800 supermercats franquiciats sota les marques Suma, Proxim i Spar. 

La força de l'alimentació

En segona posició i a força distància hi ha Frigoríficos Costa Brava (Costa Brava Mediterranean Food), que va generar 619 milions d'euros. També del sector de l'alimentació, però en aquest cas dedicada a l'elaboració i producció d'un ampli ventall d'aliments. Tenen la seu principal a Riudellots de la Selva, ubicat a la comarca de la Selva i amb uns 2.000 habitants. Forma part del hòlding Grupo Cañigueral.

Dyneff és de les poques companyies del rànquing gironí que no formen part del sector de l'alimentació. Amb seu a Girona, va facturar 409 milions d'euros. És una distribuïdora de gasoil per a particulars i professionals de l'agricultura, indústria, turisme o construcció.

I si ja hem vist un distribuïdor d'alimentació i un productor, faltava el sector primari. I aquest està representat amb Ramaderia Roca, de Porqueres, i amb un negoci de 360 milions d'euros. Així es dedica a criar i comercialitzar animals com porcs.

La feina de donar feina

A la cinquena posició del rànquing apareix Eurofirms, una empresa de treball temporal amb seu a Cassà dela Selva i amb una facturació de 360 milions d'euros el 2020, tot i que el 2021 es va enfilar fins als 500 milions d'euros. Líders del mercat a Espanya, gestionen uns 23.000 treballadors diaris. 

L'alimentació torna al sisè lloc de la classificació, amb Càrniques de Juià, amb seu a aquest poblet d'uns 400 habitants prop de Girona. El seu negoci va ser de 359 milions d'euros a partir de l'especejament i emmagatzematge de carn de porc, que distribueixen per tot el món.

El porc i la carn

I el món del porc i de la carn ja no desapareix del rànquing. Riudellots de la Selva acull una altra gran empresa de la província, Friselva, amb una facturació de 339 milions d'euros. La seva activitat també es concentra en el porc, com a escorxador i especejament. També exporten a països d'arreu del món.

En vuitena posició hi ha Càrniques Celrà, amb 325 milions d'euros i que mou uns 100.000 milions de tones de carn a l'any, exportant el 85% del total. Noel, amb seu a Sant Joant les Fonts i la més coneguda pel públic perquè porten els seus embotits i altres productes càrnics als supermercats amb la seva marca, va facturar 301 milions d'euros.

Finalment, el rànquing de les empreses de Girona que més diners generen el tanca la Càrnica Batallé, ubicada a Riudarenes i amb 264 milions d'euros.

Avui et destaquem
El més llegit