Catalunya concentra les startups més prometedores de l'Estat

La llista anual de les emergents amb més potencial d'Espanya reconeix l’ecosistema creatiu català amb vuit empreses entre les 10 seleccionades

Heura, Wallbox o Colvin són algunes de les startup catalanes que lideren els rànquings de Linkedin Heura, Wallbox o Colvin són algunes de les startup catalanes que lideren els rànquings de Linkedin

Catalunya és l'epicentre de la innovació empresarial a l'Estat, i un dels més rellevants del sud d'Europa. Així ho constata la llista anual de les Startups més prometedores de la plataforma LinkedIn, que analitza el panorama d'empreses emergents de tot l'estat per descobrir els que tenen més potencial en esdevenir projectes empresarials transformadors per als seus sectors, les seves comunitats i les economies locals i nacionals. Entre les 10 empreses espanyoles seleccionades a la llista de 2021, vuit són catalanes – set barcelonines i una reusenca – per dues madrilenyes i cap de la resta de l'Estat. El portal fa servir les interaccions, les ofertes de treball i l'interès que desperten entre els potencials professionals del sector per elaborar un rànquing que referma l'atractiu del teixit creatiu català.

El líder absolut, habitual d'aquest tipus de llistes i una de les emergents més valorades del continent, és Heura Foods. L'empresa de carn vegetal de Marc Coloma es manté com un dels projectes més transformadors del sector català i estatal de l'alimentació. Tant és així que van presentar les seves innovacions al Mobile World Congress – com ara els nous productes de carn de proteïna vegetal emulant el porc. Heura, fundada l'any 2017, compta amb 75 treballadors a temps complet, i és l'emergent espanyola amb més interaccions i interès pel seu projecte i les seves ofertes laborals – i la que atreu el millor talent.

 
Les startups més prometedores de l'Estat
Font: LinkedIn

La madrilenya ThePowerMBA és la següent de la llista, amb la seva proposta d'Edtech especialitzat en cursos de negoci. La plataforma fundada l'any 2017 per Borja Adanero compta ja amb més de 65.000 estudiants de més de 90 països, i la seva oferta de màsters de curta duració atreu el millor talent pel que fa a la gestió i creació de continguts digitals i en xarxes. La segueix l'unicorn de la mobilitat sostenible Wallbox Chargers, la més gran amb diferència de la llista, amb més de 660 treballadors. L'empresa de carregadors per a vehicles elèctrics d'Eric Asunción i Eduard Castañeda desperta especial atenció entre enginyers i programadors – tant pel desenvolupament de les solucions en si mateixes com pel programari que les envolta.

Tres de les catalanes destacades formen part del sector e-commerce, un dels que més ha crescut durant la pandèmia. La reusenca Freshly Cosmetics, especialitzada en la venda en línia de cosmètica natural, va ser fundada per tres enginyers químics – Mireia Trepat, Joan Miralles i Miquel Antolín – i ja compta amb 240 treballadors. L'acompanyen la barcelonina Colvin, un marketsite de venda de flors i plantes, i Platanomelón, el conegut lloc web dedicat a la venda de joguines sexuals i altres productes eròtics, ambdues especialment atractives per especialistes en màrqueting i disseny de producte, així com pels professionals de l'atenció al client.

Líders europeus

L'ecosistema startup és canviant, i s'adapta a les necessitats dels mercats i les possibilitats de cada teixit econòmic i industrial. L'estudi de Linkedin no tanca el seu scope només a l'Estat, i si s'observen les principals startups destacades dels països de l'entorn europeu, es pot veure la gran varietat de sectors, indústries i propostes que es treballen entre les empreses joves més prometedores del continent.

La millor startup francesa és l'asseguradora Alan, ubicada a París i fundada l'any 2016 – un dels unicorns europeus, juntament amb Wallbox, amb una valoració superior als mil milions d'euros. Per la seva banda, la protagonista alemanya és l'empresa de logística i repartiment a domicili Gorillas – un veritable gegant que ha assolit l'estatus d'unicorn en només un any i que ja compta amb més de 10.000 treballadors, segons LinkedIn, a temps complet.

Els serveis financers també destaquen, amb exemples com l'austríaca Bitpanda o la britànica Banca Aidexa, ambdues entre les fintech més destacades d'Europa; mentre que als països centreeuropeus destaquen les startups dedicades al retail – la belga Kazidomi s'ha fet gran amb la venda de productes alimentaris orgànics i saludables, mentre que als Països Baixos PicNic Technologies ha crescut exponencialment durant la crisi de la Covid com a lloc de compra a domicili de productes ordinaris. Totes les empreses destacades, però, coincideixen en un punt clau: generen i atreuen el millor talent tecnològic i digital del continent – la clau per la transformació del sistema productiu i l'adaptació als cada cop més canviant entorns econòmics i industrials.

Més informació
Les grans fortunes de la pandèmia
Els equips d'e-sports més valuosos del món
Les economies que lideraran el món del 2030
Avui et destaquem
El més llegit