Les economies que lideraran el món del 2030

Visual Capitalist recull les projeccions de creixement de les principals economies del món en relació amb el seu producte interior brut actual per a la propera dècada

La Xina i la inflació | iStock La Xina i la inflació | iStock

La dècada dels 20 d'aquest segle ha començat innegablement d'una forma volàtil. La pandèmia de Covid-19 ha afectat les previsions econòmiques de les principals economies del món, i ha trastocat els cicles de creixement i decreixement de les grans potències mundials, que es troben davant un escenari d'oportunitats i incerteses. Tot i això, algunes tendències es mantenen. Sobre aquestes trends, Visual Capitalist ha elaborat una llista que projecta els 10 productes interiors bruts més grans l'any 2030, en comparació amb les dades actuals proporcionades pel Banc Mundial.

I com que les tendències es mantenen, el lideratge mundial a l'inici de la dècada vinent recaurà a la Xina. El gegant asiàtic ha tingut durant l'any 2020, segons dades del World Bank, un producte interior brut de 12,5 bilions d'euros – bilions en català, és a dir, milions de milions. El país presidit per Xi Jinping preveu el creixement més explosiu de tota la llista, amb un increment de la seva economia de més de 42 bilions d'euros en els propers nou anys, fins als 54,6 bilions d'euros.

 
Les principals economies mundials l'any 2030
Font: WB/Visual Capitalist

A prop de la Xina, com a mínim durant la dècada que ve, només hi ha l'altra gran superpotència asàtica emergent. Segons el Banc Mundial, la India va registrar durant el 2020 un PIB de més de 2,2 bilions d'euros. La xifra, segons les projeccions publicades per Visual Capitalist, explotaria durant el que queda de dècada, i es multiplicaria per un factor de gairebé 20, fins als 39,4 bilions d'euros. L'economia índia, que encara jugava a la lliga de països com Alemanya o el Japó, se situaria així com la segona del món. EL principal factor d'aquest creixement, segons Visual Capitalist, seria la ràpida urbanització de territoris rurals, que acceleraria l'economia de moltes regions del país.

Els Estats Units, tot i registrar un creixement important, no ho fan de manera tan destacada com la resta del pòdium mundial. Amb un PIB de 26,3 bilions d'euros, el país nord-americà es queda l'any 2030 com la tercera economia més gran del món. El creixement relatiu, però, no és comparable al de la India, ja que parteix d'un producte interior brut proper als 18 bilions d'euros, segons les dades publicades pel Banc Mundial. Els Estats Units continuaran, doncs, entre els països més econòmicament poderosos del món, tot i que, si fem cas a aquest estudi, en clara decadència.

Els emergents passen els clàssics

Segons la informació elaborada pel lloc web estatunidenc, alguns països emergents també dispararien les seves xifres econòmiques en els propers deu anys. Egipte, de fet, registra, de lluny, l'escalada en la llista dels PIB més grans del món durant la propera dècada. Amb els 0,3 bilions d'euros – 300.000 milions d'euros – que registra anualment segons el Banc Mundial, se situava en la part de darrere de les 20 principals potències del món. Amb un creixement proper als set bilions – el seu producte interior brut es multiplicaria per un factor de 24 – l'Egipte seria el setè país més ric del món en 10 anys.

Països com Indonèsia, Turquía o el Brasil passarien de ser emergents a grans potències de ple dret, amb creixements que apropen els seus PIB als 10 bilions d'euros. Segons Visual Capitalist, aquesta tendència respon al tancament de l'escletxa en termes macroeconòmics que s'aniria produint entre les economies més avançades i les que es troben en procés de desenvolupament. Així, el percentatge del producte interior brut global que ocuparia cada país tendiria a equiparar-se amb el percentatge que suposa la seva població.

Tanquen la llista, de fet, algunes de les grans economies mundials de les darreres dècades que, si ens refiem de l'anàlisi de Visual Capitalist, anirien perdent el seu lloc privilegiat dins la cadena global de producció i distribució. És el cas de Rússia, que passaria d'un bilió d'euros a 6,7; el Japó, de 4,3 bilions a 6,1, i l'únic europeu de la llista, Alemanya, amb un creixement relativament moderat que la posaria lany 2030 amb un PIB de 5,9 bilions d'euros.

Més informació
Els equips d'e-sports més valuosos del món
Les millors startups de Barcelona (des d’Anglaterra)
Els lloguers més cars de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit