• Estem dormint prou?

Estem dormint prou?

Malgrat el mite de les vuit hores, cap país europeu s’acosta a aquesta xifra, que depèn de “la genètica i l’etapa vital de cada persona”

A l’Estat es dorm de mitjana 7 hores i 13 minuts | iStock
A l’Estat es dorm de mitjana 7 hores i 13 minuts | iStock
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
16 d'Octubre de 2023

Per a aquelles persones que han aconseguit trobar un cert equilibri, en general, treballar i dormir són les dues activitats que més temps ocupen. De fet, estan relacionades, ja que un excés de la primera pot comportar l'absència de la segona, d’igual manera que l'absència de la primera es pot traduir en un excés de la segona. Està provat que dormir no només redueix la freqüència de malalties i disminueix l’estrès, sinó que també millora la productivitat, però, malgrat el mite de les vuit hores de son, la realitat és que no dormim tant com pensem.

 

El Dr. Carles Gaig, del Servei de Neurologia de l'hospital Clínic Barcelona, explica que les hores de son adients depenen de la genètica i l’etapa vital de cada persona. Tot i que als infants i adolescents els recomana dormir entre 9 i 10 hores, a les persones adultes les recomana dormir entre 7 i 8. En el cas de les persones de més de 70 anys, però, entre 6 i 7 hores, mentre que només “un 3% de la població pot dormir 5 o 6 hores al dia sense que això tingui cap efecte advers sobre la salut”. Podria ser, per exemple, el cas d’Elon Musk, qui va declarar públicament que, tot i adormir-se moltes vegades en el seu escriptori, sempre intenta assolir les 6 hores de son.

A l’Estat es dorm de mitjana 7 hores i 13 minuts

Quantes hores dormen els europeus?

En general, a Europa s’acostuma a dormir un període de temps lleugerament superior a les 7 hores. Al mapa Sleep Duration elaborat per Landgeist a partir de les dades de Sleep Cycle, només un país se situa per sota d'aquest llindar: Turquia, amb 6 hores i 50 minuts. Una xifra curiosa, tenint en compte que els habitants de Grècia, país veí, dormen gairebé mitja hora més, amb 7 hores i 16 minuts, una dada molt similar a l’estatal (7 hores i 13 minuts).

 
Mapa de les hores de son a Europa | Landgeist
Mapa de las horas de sueño en Europa | Landgeist

Malgrat que el mapa no mostra les xifres de tots els països europeus, es pot apreciar la tendència de cada regió. Itàlia, amb 7 hores i 9 minuts disposa d’una xifra semblant a la dels veïns mediterranis. Així i tot, aquestes dades no es poden atribuir a les càlides temperatures a les quals estem acostumats, ja que els països de l’Europa de l’Est amb prou feines arriben a les 7 hores i 10 minuts de mitjana. Els russos dormen una mitjana de 7 hores i 7 minuts, superada per Ucraïna per 4 minuts i Romania per 3. Polònia adopta aquesta tendència, esdevenint el segon país que menys dorm, amb 7 hores i 4 minuts.

Qui dorm més?

D’altra banda, observant les xifres del conjunt de territoris, s’observa que les 7 hores i mitja és una xifra considerable, superada per només cinc països: Irlanda (7 h 30), Bèlgica (7 h 31), Regne Unit (7h 33), Països Baixos i Finlàndia (ambdós amb 7 h 37). Per la seva banda, França, amb 7 hores i 29 minuts, és dels països que té una mitjana més gran de son, considerablement superior a Alemanya, que dorm 10 minuts menys.

Amb 7 hores i 37 minuts, Països Baixos i Finlàndia són els que més hores dormen

Països propers com Noruega, Suècia o Islàndia, malgrat no arribar a les 7 hores i mitja, dormen més de 7 hores i 20 minuts. Que la mitjana dels països nòrdics sigui superior es pot atribuir a la falta d’hores de llum i, en aquest sentit, malgrat el rebuig general a l’horari d’hivern entre els catalans, que enguany s’iniciarà en la matinada del pròxim 29 d’octubre, contrasta el cas de territoris com Tromsø, una ciutat noruega coneguda com la "capital cultural" de l'Àrtic, on hi deixa d’haver llum solar durant gairebé dos mesos.

La migdiada: un as a la màniga

Indiferentment de les hores que dormim, hi ha un altre moment del dia en què, segons dades de Dependentia, l’equip especialitzat a oferir solucions sociosanitàries a persones amb dificultats per desenvolupar les activitats de la vida diària, a un 60% de la població el seu cos li demana tornar al llit. Es tracta de la migdiada, una pausa que té lloc després de dinar que, ben feta, permet sentir-se descansat i reprendre el dia amb energia.

Un 60% de la població fa la migdiada

Hi ha evidències científiques dels efectes positius directes de la migdiada, tant en la salut física com en les capacitats cognitives, com ara la memòria, l’aprenentatge, la concentració, el rendiment o l’estat d’ànim. Tant és així que empreses com Google o Facebook ja han adaptat els horaris laborals i habilitat espais amb la finalitat que els treballadors puguin fer una becaina durant la seva jornada de treball.

Així i tot, les migdiades més recomanables són les més breus, molt lluny de les que s’encavalquen amb l’hora de sopar: segons la NASA, el temps ideal per a una migdiada energètica i reparadora és aquella que té una durada d’entre 10 i 20 minuts, amb un límit recomanat de 30 minuts.