Líders i empreses catalanes: aquestes són les que tenen millor reputació a l'Estat

Nestlé és l'empresa catalana amb millor reputació, ocupant l'onzena posició del rànquing elaborat per Merco

La Central de Nestlé a Esplugues de Llobregat | ACN La Central de Nestlé a Esplugues de Llobregat | ACN

La reputació de les empreses així com la dels principals líders a l’Estat són dos indicadors que ja es poden mesurar. El Monitor Empresarial de Reputació Corporativa (Merco) va presentar el passat dimecres els rànquings de les 100 empreses i els 100 líders amb millor reputació del 2023.

Aquesta és la 23a edició de les dues classificacions que enguany han estat elaborades a partir de 7 avaluacions, 26 fonts d’informació i 53.781 enquestes, i han disposat de la participació de 813 experts del món empresarial. Però, quina és la presència catalana en ambdues classificacions?

En la 23a edició de l'estudi han participat 813 experts del món empresarial

Rànquing d'empreses

De les firmes que tenen el seu domicili social a Catalunya són 14 les que formen part del rànquing d’empreses amb millor reputació, i Nestlé és la que es troba més a dalt:

Posició   Empresa
11 Nestlé
20 Seat
34 Damm
52 Mango
58 Esade
69 Lidl
70 Unilever
75 EAE Business School
78 La Fageda
80 Novartis
81 Cuatrecasas
92 Holaluz
96 IESE
98 Grifols

Respecte de l’any passat, cal destacar que Nestlé abandona el TOP 10, passant de la novena posició a l’onzena. Així i tot, continua ocupant la primera posició al sector d’alimentació a escala estatal. Per la seva banda, Unilever i La Fageda són les que més posicions han guanyat, passant de la 88a a la 70a i de la 84a a la 78a, respectivament. Finalment, han aconseguit entrar al monitor d’enguany Lidl, ocupant la posició número 69, i Cuatrecasas, ocupant la 81.

Més info: Nestlé renova la seva fàbrica de Reus

Esade i ESIC lideren el rànquing de formació ocupant la primera i la segona posició respectivament, i SEAT lidera el rànquing de l’automoció, esdevenint la 20a empresa amb millor reputació de l’Estat, molt per sobre de BMW (41), Mercedes-Benz (67) i Toyota (71).

Rànquing de líders

En relació amb els líders amb millor reputació, del TOP 100 estatal, 11 són catalans:

Posició Líder
13 Antonio Brufau
14 Isidre Fainé
22 Sol Daurella
43 Carlota Pi
47 José Creuheras
49 Josep Oliu
52 Víctor Grifols
56 Toni Ruiz
69 Josep Lluís Bonet
72 Josep Santacreu
85 Jordi Llach

Bona part dels dirigents es concentra a mitja taula, en un rànquing força més mogut que l’anterior: Antonio Brufau i Isidre Fainé surten del TOP 10, situant-se en 13a i 14a posició respectivament. José Creuheras puja gairebé una vintena de posicions, i Josep Lluís Bonet una trentena. Víctor Grifols cau de la 28a posició a la 52a i Toni Ruiz i Jordi Llach han estat les noves aparicions catalanes en el monitor, ocupant les posicions 56 i 85 respectivament.

Balanç general

En clau estatal, Inditex li pren la primera posició a Mercadona i, per primera vegada, la companyia que lidera el rànquing és dirigida per una dona, Marta Ortega. D’aquesta manera, l’empresa pertanyent al sector de distribució generalista passa a la segona posició, situant-se per davant de Grupo Social Once, Repsol i Mapfre. Pel que fa a la part baixa del rànquing, Grífols, Grupo ACS i Grupo PRISA són les que més a prop han estat de quedar-se fora d'aquest TOP 100.

Més info: Marta Ortega substitueix Pablo Isla al capdavant d'Inditex

Juan Roig, Ana Botín, Amancio Ortega i José María Álvarez-Pallete lideren el rànquing en aquest ordre, mantenint les posicions de l’any passat. Roig revalida la primera posició per cinquè any consecutiu, i la presidenta d'Inditex irromp en el TOP 5, ascendint des de la 26a posició en què es trobava el 2022.

Més informació
Quins són els professionals més feliços i per què?
Catalunya, cinquena regió de la UE receptora d'IED química
Tres escoles de negoci de Catalunya, entre les 25 millors del món
Avui et destaquem
El més llegit