Madrid supera Catalunya en grans fortunes

Els dos territoris concentren més del 60% de la llista dels més rics de l'Estat Espanyol

Madrid és la Comunitat Autònoma amb més súperrics de l'Estat | iStock Madrid és la Comunitat Autònoma amb més súperrics de l'Estat | iStock

Les xifres que es mouen en la llista dels més rics d'Espanya són cada cop més astronòmiques. Les quinze principals fortunes de l'Estatacumulen, segons les dades publicades per la revista Forbes, més de 100.000 milions d'euros de patrimoni - la gran majoria concentrada en la familia Ortega, que ocupa els dos primers llocs de la llista publicada per Forbes. Les fortunes d'Amancio i Sandra Ortega, que sumen més de 73.000 milions d'euros, fan de Galícia la comunitat autònoma que més quantitat de riquesa concentra entre els noms de la llista, però la distribució territorial dels súperrics mostra una altra imatge, una molt més centralitzada.

La comunitat amb més membres del top-100 de les grans fortunes espanyoles és la de la capital. La Comunitat de Madrid compta amb 37 de les 100 persones més riques de l'Estat Espanyol. Només una, però, de les cinc principals fortunes és madrilenya: el president de Ferrovial Rafael del Pino i Calvo-Sotelo, amb un capital de 3.800 milions d'euros, lluny del lideratge dels patrons d'Inditex. Dins el territori el segueixen el president d'honor i fundador de Torreal, Juan Abelló, amb una fortuna de 2.500 milions d'euros, i la propietaria i presidenta d'Omega Capital, Alicia Koplowitz, que, segons Forbes, compta amb uns actius de fins a 2.300 milions d'euros. 

 
Les CC.AA. amb més grans fortunes
Font: Forbes

Catalunya és la segona comunitat amb més grans fortunes. El país compta amb 28 persones dins la llista Forbes espanyola. Cap dels integrants catalans, però, superen els 2.000 milions d'euros disponibles, cosa que deixa tots els grans noms del país fora dels 10 primers llocs del rànquing de la revista. Figures com Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners; Isak Andic, president de Mango o Manuel Lao, fundador i expropietari de Cirsa, són els més destacats entre les grans fortunes catalanes, sis de les quals superen patrimonis de nou xifres. 

Lluny dels números de Madrid i Catalunya, el País Basc concentra fins a set de les 100 grans fortunes de l'estat, liderats per Daniel Maté, accionista de la multinacional minera Glencore, amb un patrimoni de 2.200 milions d'euros. Galícia amb sis grans fortunes, és la següent a la llista. A banda dels dos principals accionistes d'Inditex, a la comunitat destaca la fortuna de Juan Carlos Escotet, president de Banesco i Abanca, d'uns 2.700 milions d'euros, la cinquena de l'Estat. El País Valencià és la següent comunitat a la llista, amb quatre fortunes presents, les més grans de les quals són les dels germans Roig, Juan i Fernando, amb capitals de 3.700 i 1.400 milions d'euros respectivament. De totes les Comunitats Autònomes de l'Estat, val a dir, només Cantàbria, La Rioja i Navarra no ténen cap nom entre les 100 principals fortunes espanyoles. 

Fortuna catalana

Els participants catalans de la llista Forbes de fortunes espanyoles són alguns dels grans noms de l'empresa i les finances del país. La presidenta de Coca-Cola Europacific, Sol Daurella, ocupa l'onzena posició del rànquing, amb una fortuna personal d'uns 1.900 milions d'euros. El president de Mango, per la seva banda, registra uns 1.600 milions d'euros de capital, el que el manté en la catorzena posició de la llista; mentre que l'ex-Cirsa Manuel Lao, el dinovè de la classificació - una caiguda en comparació amb 2020 - compta amb una fortuna de més o menys 1.300 milions d'euros. 

 
Les principals fortunes de Catalunya
Font: Forbes

En les mateixes xifres es mou l'expresident de Pronovias, Alberto Palatchi, la vintena fortuna de l'Estat segons Forbes. Palatchi compta amb un capital de 1.300 milions d'euros, cosa que, a diferència de Lao, el fa escalar posicions en la graella de la revista. Encara per sobre dels 1.000 milions d'euros apareixen els germans Gallardo Ballart, Antonio i Jorge, principals accionistes individuals d'Almirall, amb dues fortunes al voltant dels 1.000 milions d'euros. El president d'Almirall i el seu germà ocupen, respectivament, les posicions 26 i 25 de la llista Forbes espanyola. 

Més enllà de les principals riqueses apareixen noms com el de Carmen Daurella, accionista d'ArcelorMittal, amb una fortuna de 950 MEUR; José Elías, el CEO i propietari d'Audax Renovables, amb un 900 milions d'euros al seu nom - i l'única nova incorporació catalana a la llista; o Manuel Puig Rocha, vicepresident i principal accionista individual del grup Puig, amb una fortuna de 850 milions d'euros. S'hi afegeixen figures com el propietari de Desigual Thomas Andreas Meyer; el propietari d'Anpora Ricardo Portabella o Carmen Cervera, la vídua del baró Thyssen-Bornemisza.

Més informació
Les capitals espanyoles dels 'entrepreneurs'
Els consellers més endeutats
Catalunya, a la cua en competitivitat fiscal
Avui et destaquem
El més llegit