• Per què la millor pizza (amb el permís d'Itàlia) es menja a Catalunya?

Per què la millor pizza (amb el permís d'Itàlia) es menja a Catalunya?

The Best Chef Awards ha publicat el ‘The Best Pizza 2024’, que compta amb presència barcelonina, gironina i vallesana

Rafa Panatieri i Jorge Sastre a la cerimònia 'The Best Pizza 2024' | EP
Rafa Panatieri i Jorge Sastre a la cerimònia 'The Best Pizza 2024' | EP
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
07 d'Octubre de 2024

Malgrat no poder considerar la pizza com un plat de la cuinacatalana, la connexió mediterrània amb Itàlia porta Catalunya a disposar algunes de les millors pizzeries del món. Així queda reflectit en el darrer rànquing publicat per The Best Chef Awards, el projecte que guardona “els xefs més talentosos del món”, titulat The Best Pizza 2024. L’edició d’enguany ofereix un llistat ple de sorpreses, amb presència barcelonina, gironina, vallesana i del pizzaiolo català que “només pensa a fer pizzes”.

 

La segona millor pizzeria del món és a Barcelona

Una pizza del Sartoria Panatieri a Barcelona | Cedida
Una pizza del Sartoria Panatieri a Barcelona | Cedida

La pizzeria barcelonina SartoriaPanatieri, comandada per RafaPanatieri i JorgeSastre, s’ha coronat com el segon millor restaurant de pizzes del món. Així s’ha donat a conèixer en la cerimònia que s’ha celebrat aquest dilluns a l’Spazio Antologico de Milà, amb motiu del The Best Pizza 2024. Aquest, per tant, se suma a l’ampli llistat de guardons que reuneixen Panatieri i Sastre, després de ser reconeguts l’any passat com la millor pizzeria europea fora d’Itàlia, per la guia 50 Top Pizza Europe.

 

Sartoria Panatieri és el segon millor restaurant de pizzes del món

De la granja a la pizza. El lema que Panatieri i Sastre aclamen als dos establiments del carrer de l’Encarnació i del carrer Provença, els ha portat, a més, a assolir el premi The Best Pizza Margherita, una de les categories més especials del certamen, que ha destacat “la nova visió de la pizza” del restaurant barceloní. “Els ingredients de qualitat, ecològics i de proveïdors locals” són els causants d’aquesta fita, així com “la cura artesanal en l’elaboració de formatges i embotits”. 

Pepe in Grani, una icona napolitana

Franco Pepe, propietari de Pepe in Grani | EP
Franco Pepe, propietari de Pepe in Grani | EP

La primera posició del The Best Pizza 2024 ha estat adjudicada per quart any consecutiu a Pepe in Grani, la pizzeria liderada pel napolità FrancoPepe a Caiazzo, Itàlia. Segons el certamen, aquest restaurant “ha revolucionat el món de la pizza”, i és el responsable d’atraure milers de turistes interessats a tastar la millor pizza del món. La tercera posició recau a Itàlia, concretament a SimonePadoan, fundador de I Tigli, a San Bonifacio, qui completa el podi.

El rànquing reuneix a 100 pizzaiolos de 29 països i 72 ciutats d’arreu del món. Es confecciona arran de les votacions dels mateixos nominats, qui seleccionen a 10 companys del sector, i als quals s’afegeixen les opinions d’un conjunt d’experts de l’àmbit gastronòmic. Com és d’esperar, Itàlia compta amb una nombrosa representació al llarg del llistat, especialment en les primeres 10 posicions: 7 de les 10 millors pizzeries del món són a Itàlia.

Els pizzaiolos japonesos assalten el rànquing

Ara bé, en el The Best Pizza 2024 sorprèn un país que compta amb dues pizzeries en la setena i novena posició del rànquing, i força lluny de la cultura mediterrània: el Japó. El  país asiàtic destaca per tenir una considerable presència en el llistat de les millors pizzeries del món, amb DanieleCason (The Pizza Bar on 38th) i TsubasaTamaki (Pizza Studio Tamaki) com a màxims representants.

7 de les 10 millors pizzeries del món són a Itàlia

De Girona a Sabadell i el mediàtic Il figlio di Emiliano

Eric Ayala, a l'interior d'Il figlio di Emiliano | David Lombrana
Eric Ayala, a l'interior d'Il figlio di Emiliano | David Lombrana

Quant a la presència catalana, en la posició número 66 apareix la pizzeria gironina Gasparic, comandada per EloiTorrent, i situada en el barri de Can Blanc, arribant a Santa Pau, ben a prop de la Fageda d'en Jordà. D’altra banda, en la 89a posició consta el mediàtic restaurant Il figlio di Emiliano, situat al centre de Sabadell, amb el jove vallesà EricAyala al capdavant. 

 

“No tenia cap connexió ni amb el tema de la pizza napolitana, ni amb el món de la cuina, ni amb Itàlia”, assegurava Ayala a inicis del passat estiu a VIA Empresa, qui enamorat “dels petits detalls de les pizzeries napolitanes, de com de ràpid es mou el pizzer, de la llenya i de l’ambient que es respira”, ha impulsat un exitós establiment des d’on es produeixen unes 260 pizzes diàries, l’equivalent a prop d’unes 8.000 al mes. “A Il figlio di Emiliano ja s’han menjat 14.000 semifreddosdepistaccio”, assegurava el pizzaiolo amb humor la setmana passada a les xarxes.

Barcelona, el segon millor destí gastronòmic del món

Així mateix, mentre Catalunya es mostra dominant en l’elaboració d’un dels plats més populars del món, val a dir que el territori compta amb el segon millor destí gastronòmic del món: Barcelona. Segons el portal de viatges TitanTravel, l’oferta culinària de la ciutat comtal és la segona més desitjada al món, tal com queda recollit en l’informe Food lovers' index. Aquesta compta amb una puntuació de 9,64 sobre 10, tot just darrere de París (9,93). “La ciutat acull una gran quantitat d'aliments locals i imprescindibles per als amants de la gastronomia, i ha influït en l'obertura de restaurants tradicionals catalans, que acostumen a ser empreses familiars”, apunta l’informe.