Els perfils millor pagats de les TIC catalanes

La informàtica i les telecomunicacions és el sector industrial amb millors condicions salarials a Catalunya, i els professionals que més valora estan entre els més ben remunerats del país

El sector de les telecomunicacions català té alguns dels professionals millor pagats de la indústria tecnològica del país | iStock El sector de les telecomunicacions català té alguns dels professionals millor pagats de la indústria tecnològica del país | iStock

La transició cap a una economia digital demana moltes coses: infraestructura, inversió, regulacions, unes administracions que col·laborin, però per sobre de tot talent. En un entorn econòmic i industrial en procés de transformació i amb necessitat de generar valor a la seva cadena productiva, els perfils digitals i tecnològics guanyen especial valor, i més si desenvolupen la seva professió en el sector que millor paga els treballadors de Catalunyai el que més en demana. Els treballadors més ben valorats per la indústria de la IT i les TIC catalanes figuren entre els salaris més alts de la indústria del país, amb les posicions més rendibles ben situades en salaris de sis xifres anuals.

En un entorn exigent i creatiu com el de les tecnologies de la informació i la comunicació, el perfil millor pagat és, amb lògica, el de les posicions de lideratge. Els Chief Information Officers del país – encarregats de dirigir els departaments d'IT i tecnologies de la informació de les empreses de telecomunicacions – són, amb certa diferència, els millor pagats del sector, i una de les professions amb majors retribucions del país. Tot i que oscil·len segons l'empresa, la consultora Spring Professional, especialitzada en la selecció de middle managements i càrrecs directius, estima que els salaris dels CIO de telecomunicacions poden arribar fins als 220.000 euros anuals.

 
Els perfils més cotitzats de les TIC catalanes
Font: Spring Professional

 

La ciberseguretat és una de les principals preocupacions de les empreses tecnològiques, i, a més, els perfils especialitzats són escassos. Spring situa, d'acord amb això, la posició d'encarregat de Ciberseguretat com la segona millor pagada del país. El professional responsable de la protecció dels servidors i bases de dades de les empreses de telecomunicacions catalanes percep, segons la consultora, un salari que arriba fins als 120.000 euros anuals. El segueix l'Engineering Manager, encarregat de qüestions com el disseny de productes i processos de producció, així com l'eficiència de la cadena de valor, i el seu salari ronda, segons Spring, els 80.000 euros anuals.

Els perfils d'arquitectura web i de programari són també alguns dels millors valorats per les IT catalanes. Mentre que els arquitectes de dades, encarregats de desenvolupar la tecnologia necessària per a l'anàlisi de dades de l'empresa, poden arribar a percebre fins a 78.000 euros l'any, els arquitectes de software reben uns 70.000 euros anuals, per als prop de 60.000 que poden percebre els administradors de la infraestructura tecnològica de la computació al núvol.

Consultoría i anàlisi

Els perfils de consultors tecnològics també es troben entre els més lucratius de la indústria tecnològica i de telecomunicacions catalana. Els consultors especialitzats en software de gestió d'empreses, el programari encarregat de les funcions d'administració digital de les companyies de telecomunicacions en el seu dia a dia, arriben a percebre fins a 55.000 euros l'any, el mateix que els assistents en Business Intelligence, encarregat de l'extracció i organització de dades per a la presa de decisions estratègiques.

L'anàlisi de dades també apareix entre els perfils més cotitzats i millor remunerats del país, amb salaris superiors als 50.000 euros l'any – la mateixa proporció que els científics de dades, una tasca semblant però més dedicada a la descripció i la predicció de situacions mitjançant les dades extretes. Els enginyers de dades, encarregats de manipular les dades per fer-los més accessibles mitjançant un ecosistema digital, cobren una mica més que els seus companys, amb uns 56.000 euros anuals.

Tot i les bones condicions salarials que aquests perfils ofereixen, Spring detecta una gran "descompensació entre aquest tipus de perfils en el mercat i el talent disponible". La formació de professionals especialitzats en les tecnologies, els entorns digitals i, en aquest cas, les telecomunicacions, encara no produeix tants professionals com per cobrir la creixent demanda – cosa que, segons la consultora, justifica "la tendència creixent dels salaris", que també prové de la gran competència empresarial en el sector.

Més informació
Catalunya concentra les startups més prometedores de l'Estat
Les grans fortunes de la pandèmia
Els equips d'e-sports més valuosos del món
Avui et destaquem
El més llegit