Musk, l'ocell i els rics més rics

Tot i la davallada en el net worth del sud-africà pels problemes derivats de l'adquisició de Twitter, ningú li fa ombra a la llista de milmilionaris

L'home més ric del món, Elon Musk, durant la inauguració de la fàbrica de Tesla a Berlín | EP L'home més ric del món, Elon Musk, durant la inauguració de la fàbrica de Tesla a Berlín | EP

Si Elon Musk només tingués la quantitat de diners que ha pagat per Twitter, seria la vint-i-vuitena persona més rica del planeta. Segons les xifres a temps real de la revista Forbes, que compila en directe les fluctuacions en les principals fortunes del planeta, els 44.000 milions de dòlars – uns 42.000 milions d'euros – que el sud-africà ha pagat per l'aplicació de microblogging el situarien entre el magnat propietari de Nike Phil Knight i l'accionista majoritari de la multinacional alemanya de transport Kühne + Nagel, Klaus-Michael Kühne. La jugada, però, va suposar un gran risc: les accions de l'empresa principal de Musk, Tesla, van començar a desplomar-se fins a una caiguda del 13% només unes hores després de l'anunci de l'adquisició. En els darrers dies, segons la mateixa publicació, Musk ha vist el seu net worth reduït en prop de 1.000 milions de dòlars – i la revista aventura que la sotragada pot haver arribat als 26.000 milions.

Quin efecte ha tingut l'operació, però, sobre la fortuna de Musk? L'home més ric del món té al seu abast fins a 241.000 milions de dòlars, uns 228.120 milions d'euros. El pagament del muntant astronòmic que va costar la xarxa social va provenir de dues fonts de finançament: una primera en equity financera i una segona a partir de préstecs. A més, hauria tancat la venda de 4.000 milions de dòlars en accions de Tesla per completar la primera part de la inversió. Amb tot, la diferència entre Musk i el segon home més ric del món, el propietari d'Amazon Jeff Bezos, a qui el gurú de Joe Rogan va desbancar, és descomunal.

Tant és així que fins i tot el seu estatus com a segona persona més rica del planeta trontolla. De fet, recents pèrdues registrades per l'aplicació de seguiment de grans fortunes de Forbes de més 17.000 milions d'euros han fet que la fortuna del magnat de Seattle estigui molt igualada amb la de l'europeu més ric, Bernard Arnault, propietari de Louis Vuitton Moët Hennessy. Ambdós megamilionaris, amb fortunes superiors als 150.000 milions de dòlars, segueixen l'estela de Musk de lluny, amb una diferència propera a les onze xifres. També nord-americà és el següent classificat, el fundador de Microsoft Bill Gates, amb una fortuna personal d'uns 131.000 milions de dòlars, més o menys 123.000 milions d'euros.

Tot i el domini de noms nord-americans en aquesta llista, el top-5 el tanca una altra figura de fora de l'imperi. L'home més ric d'Àsia, Gautam Adani, fundador i propietari de la macroempresa d'operatives portuàries india Adani Group, amb seu a Ahmedabad, registra un valor personal de 126.000 milions de dòlars, poc més de 119.000 MEUR. Adani supera noms com el financer Warren Buffett, fundador de Berkshire Hathaway (118.600 milions de dòlars) o els dirigents de Google Larry Page o Sergey Brin, ambdós amb fortunes al voltant dels 100.000 milions de dòlars. Queda a prop seu el segon home més ric d'Àsia, el magnat també indi Mukesh Ambani, amb una fortuna personal de 105.000 milions d'euros. L'únic espanyol de la llista roman, és clar, Amancio Ortega. El propietari d'Inditex ocupa la posició número 23 a la llista, per sota de diversos membres de la família Koch.

Llista d'homes

S'ha de baixar fins a la catorzena posició al rànquing de grans fortunes per trobar la primera dona. La també francesa Françoise Betancourt Meyers, propietària de L'Oreal, supera el fundador de Facebook Mark Zuckerberg amb una fortuna personal de 73.000 milions de dòlars, el que la col·loca com la segona persona més rica d'Europa. A prop seu apareix Alice Walton, hereva juntament amb els seus germans Jim i Rob Walton de la cadena de superstores WalMart. Tots tres germans tenen una fortuna que ronda els 70.000 milions de dòlars.

La segueix, de fet, la dóna que se situa just per sota d'Ortega a la llista, l'hereva de la fortuna Koch, Julia Koch, amb un net worth d'uns 63.000 milions de dòlars. La copropietària d'Amazon MacKenzie Scott apareix en la posicó número 33 de la llista, per so bre de noms com François Pinault o John Mars, amb una fortuna superior als 34.000 milions de dòlars. Precisament de la família Mars prové la següent classificada, Jacqueline Mars, amb un valor personal similar. La darrera dona entre les 50 persones més riques del planeta és l'hereva de Hancock Prospecting i magnat de la mineria Gina Rinehart, que supera per poc els 29.000 milions de dòlars.

 

Dades actualitzades a 30 d'abril de 2022

Més informació
Carta oberta a Elon Musk
Elon Musk compra Twitter per uns 44.000 milions de dòlars
Avui et destaquem
El més llegit