Les grans fortunes de la pandèmia

El negoci de la salut al voltant de la Covid-19 ha multiplicat els beneficis d’empreses, directius i inversors, alguns d’ells fins a xifres de capital estratosfèriques

La pandèmia ha posat moltes empreses farmacèutiques en situacions proclius a multiplicar els seus beneficis | iStock La pandèmia ha posat moltes empreses farmacèutiques en situacions proclius a multiplicar els seus beneficis | iStock

La pandèmia ha estat un procés econòmic rugós i desigual. Algunes potes de la indústria farmacèutica han aconseguit, ençà del març del 2020, disparar els seus ingressos, valoracions i beneficis fins a límits que, abans d'aquesta gran crisi sociosanitària, molts no hagueren pogut imaginar. Els mesos de confinament, els tractaments successius contra la malaltia, les proves diagnòstiques o – especialment – les vacunes han estat alguns dels productes que més noves fortunes gegantines han generat en els darrers mesos, segons publica la revista Forbes.

Una de les grans necessitats sanitàries del darrer any i mig – una que, a més, s'ha mantingut en el temps – ha estat la dels equips de protecció individuals, o EPIs. Així ho pot atestar l'empresari xinès Li Jianquan, de la gegant farmacèutica Winner Medical. La companyia ha fabricat, durant els mesos de la pandèmia, milers de milions d'equipaments sanitaris, entre mascaretes, roba mèdica i bates de protecció per als treballadors de la salut. El negoci de la lluita contra la Covid ha elevat la fortuna de Jianquan fins als 5.715 milions d'euros, convertint-lo, segons Forbes, en el més destacat d'entre els milionaris de la pandèmia.

 
Els milionaris de la pandèmia
Font: Forbes

En la mateixa línia, i també procedent de la Xina, apareix el tercer classificat de la llista de Forbes, el fundador d'Intco Medical Liu Fangyi. El directiu xinès, creador d'aquesta companyia productora d'equipaments sanitaris de protecció personal, compta amb una fortuna personal superior als 3.500 milions d'euros – segons Forbes - que ha crescut especialment en el darrer any gràcies, lògicament, a les enormes pujades en facturació que s'han produït al voltant dels seus productes sanitaris.

Fora fins i tot del sector farmacèutic, grans empresaris xinesos han tret enormes rèdits dels seus acords comercials amb el govern asiàtic, com és el cas de Chen Xiao Ying, una de les principals inversores de la divisió d'atenció mèdica d'Alibaba, amb una fortuna superior als 2.017 milions d'euros. Fora de la Xina, les germanes Karin Sartorius Herbst i Ulrike Baro, accionistes de la biofarmacèutica alemanya Sartorius AG – fabricant del material de laboratori necessari per a la realització de proves diagnòstiques contra la Covid – tanquen el top 10 amb unes fortunes personales de 2.018 milions d'euros i 1.260 milions d'euros respectivament.

Els altres beneficis de la vacuna

El producte sanitari per antonomàsia pel que fa a disparar els beneficis i les valoracions de la companyia que el produeix és, però, la vacuna. Les empreses que han desenvolupat els vaccins que s'estan ara inoculant a tot el nord global a compte de desenes de milers cada dia han vist com els seus ingressos es disparen – i en conseqüència, les fortunes dels seus directius i inversors. És el cas del nord-americà Noubar Afeyan, president i cofundador de Moderna – una de les tres proveïdores de les vacunes que se subministren actualment. La seva fortuna s'ha disparat fins a fregar els 1.600 milions d'euros, segons Forbes – gràcies a la vacuna però també a les inversions de capital risc en empreses biotech mitjançant el seu vehicle Flagship Pioneering.

De la mateixa Moderna treu els seus beneficis l'immunòleg Timothy Springer, amb una fortuna que supera els 1.800 milions d'euros. El professor de Harvard va ser un dels primers inversors de Moderna, i la seva participació del 3,5% a la biotecnològica li ha reportat uns beneficis desorbitats. A banda de Moderna, però, figures lligades amb BioNTech, el laboratori que desenvolupà la vacuna de Pfizer, també han vist com la seva fortuna s'ha multiplicat. Segons Forbes, el cofundador del laboratori Ugur Sahin compta actualment amb una fortuna de més de 3.300 milions d'euros.

La llista compta, entre els seus principals noms, amb representació espanyola. Segons la revista Forbes, una de les grans fortunes sanitàries actuals és el president de la farmacèutica Rovi Juan López- Belmonte. La gran victòria de la seva companyia, en aquest cas, va ser l'acord a què va arribar amb Moderna per envasar milions de dosi de la seva vacuna – les dosi que actualment es distribueixen i inoculen per tota Europa.

Més informació
Els equips d'e-sports més valuosos del món
Les economies que lideraran el món del 2030
On és més fàcil tornar d'una insolvència?
Avui et destaquem
El més llegit