L'economia submergida és un problema per les arques públiques
L'economia submergida és un problema per les arques públiques

Els països amb més economia submergida

Les transaccions fora dels llibres de Grècia val més d'una cinquena part del seu PIB

L'economia submergida és una xacra per alguns països, perquè representa un percentatge de l'economia tan alt que si aflorés, segurament les arques públiques no patirien tant com ho han fet des que la crisi econòmica va esclatar l'any 2008. L'economia submergida de Grècia val més d'una cinquena part de la seva producció total, i la d'Itàlia i Espanya no es queden pas enrere.

Aquesta taula, basada en la recerca de l'Institut Alemany d'Investigació Econòmica Aplicada (IAW) de la Universitat de Tübingen, mostra que els països del sud d'Europa que dominen la part superior d'una llista de països industrialitzats seleccionats amb economies submergides.

 

 

Què és l'economia submergida?

És el valor total de les transaccions per part d'empreses i particulars que es produeixen "fora dels llibres". En altres paraules, el treball realitzat per efectiu per evitar els impostos i sense seguir pràctiques comercials estandarditzades.

Això pot ser, per exemple, des de qualsevol pagament a un comerciant o una mainadera en efectiu fins a transaccions il·legals, falsificacions o blanqueig de diners. L'activitat econòmica no gravada i no registrada va créixer durant la crisi financera mundial i continua creixent avui dia.

 

Més informació
Les cerveses que més connecten a les xarxes socials
Les 10 famílies empresàries més poderoses del món
Els països europeus més cars per sortir a sopar
Avui et destaquem
Comentaris