Quins són els països amb més Patrimonis de la Humanitat?

Amb 49 espais inscrits al llistat del Patrimoni Mundial, Espanya és el quart país que més en té, i cinc són catalans

Catalunya disposa de cinc Patrimonis de la Humanitat | iStock Catalunya disposa de cinc Patrimonis de la Humanitat | iStock

A l'hora de viatjar, hi ha diversos factors que fan més atractiva una destinació o una altra. Un dels factors és el cultural i, en aquest sentit, els Patrimonis de la Humanitat juguen un paper clau. Aquests són els títols conferits per la UNESCO a uns espais determinats del planeta que posseeixen un valor universal i que tenen un significat especial dins de la història de la humanitat. Segons dades de la UNESCO, en total n’hi ha 1.121, dels quals 869 són culturals, 213 naturals i 39 mixtos. Dit això, quins Patrimonis de la Humanitat han visitat els catalans aquest estiu? O encara millor: quins Patrimonis catalans han estat visitats aquest estiu?

A l’Estat hi ha 49 Patrimonis de la Humanitat, dels quals cinc pertanyen a Catalunya: el Monestir de Poblet (Tarragona), el Palau de la Música Catalana i l’hospital de Sant Pau de l'arquitecte Lluís Domènech (Barcelona), el Conjunt Arqueològic de Tarragona, les esglésies romàniques de la Vall de Boí (Lleida) i les obres d’Antoni Gaudí (Barcelona). Si féssim un recompte en clau estatal, ens adonaríem que són molts els espais que disposen d’una gran importància cultural i natural. Però quin és el país que en té més?

Segons dades de la UNESCO, en total hi ha 1.121 Patrimonis de la Humanitat

El portal alemany d’estadística en línia, Statista, ha elaborat un rànquing amb els 10 països amb més Patrimonis de la Humanitat, i destaca que més de la meitat se situen a Europa:

País Nombre de Patrimonis de la Humanitat
Itàlia 58
Xina 56
Alemanya 51
Espanya 49
França 49
Índia 40
Mèxic 35
Regne Unit 33
Rússia 30
Iran 26

Itàlia, Xina i Alemanya, al top 3

Amb 58 Patrimonis de la Humanitat, Itàlia és el país que més en té. Destaca el centre històric de Roma, constituït pel Coliseu, la Fontana di Trevi o la Via Sacra. Es tracta d’un territori molt atractiu per turistes d’arreu del món a causa de la seva diversitat geogràfica així com de la cuina italiana.

Més de 8.000 quilòmetres hauríem de recórrer per arribar al segon país amb més Patrimonis: la Xina. El tercer país més extens del món disposa de 56 Patrimonis de la Humanitat entre els quals es troben la Gran Muralla o la Ciutat Prohibida. En l’àmbit natural destaquen els carsts de la Xina meridional i les reserves del panda gegant de Sichuan. 

Amb 58 Patrimonis de la Humanitat, Itàlia és el país que més en té

D’altra banda, Alemanya és el tercer país del món amb més Patrimonis de la Humanitat, esdevenint el darrer país amb més de 50, concretament, 51. Les Catedrals d'Aquisgrà i d’Espira així com els castells d’Augustusburg i Falkenlust en Brühl són alguns dels espais més visitats.  

Espanya i França empaten en Patrimonis de la Humanitat

Tots dos països tenen un total de 49 ubicacions incloses en la llista administrada pel Comitè del Patrimoni Mundial. Sens dubte, a l’Estat, les més visitades han estat les obres d’Antoni Gaudí, malgrat que a la resta del territori n’hi ha d’altres molt populars com ara l’Alhambra de Granada, la Catedral de Burgos o el centre històric de Còrdova.

Més info: Quines són les atraccions més visitades de Catalunya?

Per la seva banda, França disposa d’ubicacions privilegiades com el Palau i el Parc de Versalles, l’Abadia de Vézelay o la Catedral de Chartres. Així, quatre dels cinc països amb més Patrimonis pertanyen a la Unió Europea.

Àsia, Amèrica i més Europa

Tot seguit, l’Índia es troba amb 40 Patrimonis de la Humanitat. Es tracta del país més poblat del món i, per aquest motiu, una de les seves principals riqueses és la diversitat cultural. El Taj Mahal, el Temple del Sol de Konark o el mausoleu d'Humayun són destinacions privilegiades que també formen part de la llista del Patrimoni Mundial a les quals milers de viatgers acuden anualment.

El Taj Mahal en la Índia | iStock
El Taj Mahal a l'Índia | iStock

Mèxic disposa de 35 Patrimonis de la Humanitat entre els quals es troben els centres històrics d’Oaxaca i de Puebla, l’antiga Ciutat Maia i els boscos tropicals protegits de Calakmul i la ciutat prehispànica de Chichén Itzá, on es troben el Temple de Kukulkan i el Caracol. 

Per la seva banda, amb 33 Patrimonis i força més a prop, es troba el Regne Unit. La Torre de Londres, l’Stonehenge, l’Abadia de Westminster i el Reial Jardí Botànic de Kew són alguns dels indrets més privilegiats de què disposa el territori.

Rússia i Iran tanquen el top 10

Rússia (30) i Iran (26) tanquen aquest rànquing, esdevenint el 9è i 10è país amb més Patrimonis de la Humanitat respectivament. Pel que fa al primer, que confirma la correlació que existeix entre nombre de Patrimonis i extensió territorial, s’hi troben el centre històric de Sant Petersburg, el monestir de Solovetsky i la Plaça Roja. Respecte del segon, destaquen el Palau de Golestan, el basar de Tabriz, i el paisatge cultural de Bam. 

Més informació
Quins són els estudis més complicats?
Qui és qui entre els milionaris més rics de Barcelona
L'etern dilema de les propines: d'obligatòries a prohibides
Avui et destaquem
El més llegit