Les ciutats europees amb millor estratègia per enamorar la inversió

Barcelona és l'única ciutat de l'Estat que es planta dins del 'top 10' tant per captar inversions tecnològiques, com del rànquing global de l'fDi Intelligence

Les ciutats europees amb millor estratègia per captar inversió Les ciutats europees amb millor estratègia per captar inversió

Les ciutats del futur (i del present) seran tecnològiques o no seran. La seva capacitat d'atracció d'inversió estrangera, la innovació, l'ecosistema d'startups i la rendibilitat són els ingredients bàsics de la recepta de la competitivitat i d'això Barcelona hi entén. Un any més, l'fDi Intelligence inclou Catalunya i la seva capital dins del rànquing Tech Cities of the Future, que es planten en la segona posició pel que fa a estratègia per captar inversions de fora. La ciutat comtal, a més, ocupa la vuitena plaça de tot Europa i la primera del sud del continent com a ciutat tecnològica i es converteix, així, en l'única metropoli de l'Estat que entra en el top 10 de la taula.

La no-celebració del Mobile World Congress a causa de la llavors imminent pandèmia de covid-19 no ha fet caure l'atractiu de la ciutat catalana. El protagonisme de Barcelona en esdeveniments mundials com el MWC o l'Smart City Expo la converteixen en una destinació clau en el mapa mundial de l'ecosistema tecnològic. L'informe del grup Financial Times i The Next Web destaca la iniciativa Startup Catalonia, un conjunt de polítiques públiques impulsades per Acció que promouen la transferència tecnològica i l'esperit empresarial i gràcies a la qual, subratllen, el territori català compta amb més de 1.500 startups.

De la ciutat posen especial èmfasi en Glovo, el primer unicorn català que va arribar als 1.000 milions d'euros de valoració després de tancar una nova ronda d'inversió. Iniciatives empresarials com aquesta, que s'ha fet gran arreu del món, la infraestructura barcelonina, les seves universitats i el seu districte d'innovació 22@, el Pier01, la col·laboració público-privada i el seu atractiu per fer venir grans empreses tecnològiques de qualsevol punt del planeta, entre moltes altres característiques, la situen com el hub tecnològic de més prestigi del sud d'Europa i com la segona ciutat europea amb millor estratègia per captar inversió estrangera, només per darrere de Londres. De fet, l'fDi Intelligence inclou tot Catalunya en aquesta taula.

 

En aquest top 20 de ciutats i territoris, també hi entra València, que se situa en la 12a posició i, juntament amb Barcelona, són les dues úniques ciutats de l'Estat que apareixen en el rànquing per la seva seducció estrangera.

Picar pedra per guanyar confiança

"La nostra prioritat és atreure projectes d’inversió estrangera d’àmbit industrial i tech hubs d’empreses d’arreu del món". La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, sempre ho ha tingut clar i, precisament per això, l'aposta del Departament s'ha basat i es basa en "picar pedra, crear vincles i generar confiança per situar Catalunya a les llistes de destinacions de nous projectes d’empreses de tot el món".

I la feina feta es nota. Barcelona és la vuitena ciutat tecnològica d'Europa, per darrere de ciutats com Londres, París o Àmsterdam, i per davant d'altres com Madrid, Estocolm o Frankfurt. "Catalunya i Barcelona s’estan posicionat sense cap mena de dubte com un dels millors hubs empresarials en l’àmbit tecnològic d’Europa, un tipus d’inversió estrangera destinada a l’economia productiva i a sectors estratègics i de futur", recorda la consellera.

 

Segons dades del 2019 d'Acció, hi ha 1.369 empreses estrangeres tecnològiques a Catalunya, un 21% més que l’any anterior, que es dediquen als àmbits de les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, el mobile, els videojocs i l’R+D.

Els països que més vénen a la capital catalana són els Estats Units amb 22% d'empreses, Alemanya amb un 18% i França i el Regne Unit amb 14% cada un. De fet, tal i com exposa l'fDi Markets, el 2019 s’ha registrat un volum de 493 milions d’euros d’inversió estrangera d’àmbit tecnològic, una xifra que ha crescut un 18% amb relació a l’any anterior. A més, les 1.500 startups catalanes, que són un 38% més que fa tres anys, ocupen 16.900 treballadors, el 19% dels quals són estrangers.

I és per tot això que, com diu el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, "aquest bon posicionament de Barcelona i Catalunya en la captació d’inversions en àmbit tecnològic ens esperona a continuar treballant en aquesta direcció i reafirma la nostra aposta per fer de la ciutat un hub tecnològic i de talent de primer nivell". Hub tecnològic i al podi d'Europa.

Més informació
Els països més competitius del món (també durant la covid-19)
Els millors territoris de l'Estat per treballar feliç (i ben pagat)
Les 10 startups catalanes més prometedores
Avui et destaquem
El més llegit