A l'era de l'escola de negocis, la internacionalització és un element clau. Els estudis i rànquings de referència, fins i tot fora de les universitats dedicades a l'activitat empresarial, entenen la capacitat d'atracció de talent fora de les fronteres del país, tant al claustre com entre la base d'estudiants, un factor al nivell de les publicacions acadèmiques, la qualitat de la docència o la inversió en les estructures dels campus. Esade és un dels motors europeus d'aquesta tendència, i els seus propis estudis constaten que algunes de les ciutats on té presència han donat passes de gegant en el seu atraciu de cara a l'alumnat global. Al seu recent City Monitor, en què l'escola de negocis analitza la projecció de les ciutats d'acord amb la capacitat centrípeta dels seus MBAs, col·loca Barcelona com un dels ecosistemes d'elit –de la mà de Madrid, el quart del planeta–.
Així, si s'observa la dada crua –el nombre d'estudiants internacionals que participen als MBAs locals– Barcelona és la tercera ciutat europea més atractiva per al talent global. Amb uns 1.022 alumnes portant a terme la seva activitat acadèmica als màsters de la capital catalana, l'Estat es consolida com una de les referències. De fet, cap altre país de l'Europa continental col·loca dos entorns acadèmics a la llista d'Esade. Tant és així, que l'informe, si bé desglossa els resultats de les dues grans ciutats espanyoles, inclou que, si s'afegeixen les de Madrid en un ecosistema únic, l'acadèmia espanyola supera centres com París, que compta amb un total de 1.113 estudiants internacionals entre tots els seus màsters de negoci.
Si s'observen la resta de dades estudiades –Esade afegeix a la quantitat d'estudiants internacionals el capital invertit per venture capitalists i el nombre d'acadèmies tecnològiques entre les més rellevants del planeta– Barcelona cau fins a la sisena posició. Si bé l'ecosistema català està en constant creixement i ja se situa entre els més importants d'Europa, com constata estudi rere estudi al voltant de les empreses emergents que hi operen, el finançament per a noves firmes encara la deixa a la posició 27 del rànquing internacional; mentre que l'acadèmia tecnològica la fa caure fins a la 36. Madrid pateix una malaltia similar: si bé la capital de l'Estat es queda justament per sota del top-10 en estudiants estrangers, no entra ni tan sols al top 30 d'inversió VC, i es queda a prop de Barcelona, al lloc 38, pel que fa a les escoles tecnològiques innovadores.
Una de les dades més cridaneres ve de les Illes Britàniques. Si bé exclusivament en la variant d'estudiants internacionals Boston roman com la capital de l'emprenedoria, amb un total de 1.708 alumnes matriculats, quan s'amplia a la resta de variables Londres avança la principal ciutat de l'estat de Massachussets. La metròpoli britànica és la segona classificada en talent internacional, i cau fins a la sisena posició en inversió, però Esade valora especialment el seu lideratge global en universitats tecnològiques. Boston, per la seva banda, cau fins a la setena posició com a entorn tech; mentre que Nova York ocupa la tercera posició en totes les categories. París és l'altra ciutat europea que ocupa una posició rellevant al rànquing, un cinquè lloc justament per sota de Silicon Valley.
Lleialtat a l'Oncle Sam
L'anàlisi ampliada d'Esade, que s'allarga fins a les 25 ciutats, constata que els Estats Units encara tenen la clau de la innovació global. La xarxa d'innovació nord-americana té una presència massiva a la llista d'Esade, amb un total de 13 ciutats –14 si s'afegeix Toronto, l'única canadenca que s'hi cola– amb capitals a tots els cantons de la federació. Per sota de Boston, Nova York i San Francisco apareixen Chicago, amb una excel·lent sisena posició en atracció de talent i una caiguda pronunciada en les altres dues magnituds; així com Los Angeles, que si bé perd estudiants internacionals contra la propera badia d'Oakland, compta amb un saludable entorn acadèmic en tecnologia i ocupa una estable desena posició en inversions. Ciutats com Pittsburgh, Austin, Indianapolis o DC suposen petits nodes de creativitat empresarial que alimenten els grans nuclis i fan dels EUA la gran potència de negoci global.
Europa encara supera, curiosament, les grans capitals asiàtiques pel que fa a innovació. Londres i Manchester acompanyen Barcelona i Madrid com les úniques dues ciutats a aquesta banda de l'Atlàntic d'un mateix país a la llista d'Esade. La llista la completa, de la mà de la capital francesa, Rotterdam, amb una dinovena posició fonamentada sobre l'alta qualitat de les seves escoles tecnològiques. Si es mira a l'est, Singapur, Beijing, Hong Kong i Shanghai són les representants asiàtiques. Totes elles, si bé cauen quan s'estudia la seva base d'estudiants internacionals, compten amb universitats tècniques excel·lents; i cada cop escalen més en la presència de capitals dedicats a la innovació. Fora de les tres grans regions, només s'afegeix la presència de Sidney a la llista, amb una dissetena posició que es correspon amb el seu resultat de totes les magnituds estudiades.