Els fitxatges més cars de la història del futbol, d'ells i d'elles

La migcampista Keira Walsh protagonitza el fitxatge femení més car de la història (400.000 euros) i Neymar el masculí (222 milions d'euros)

La migcampista Keira Walsh protagonitza el fitxatge més car de la història del futbol femení | Europa Press La migcampista Keira Walsh protagonitza el fitxatge més car de la història del futbol femení | Europa Press

El futbol és un dels esports que mou més diners en el món: lligues, esdeveniments, patrocinis, merchandising... i fitxatges! En el mercat de fitxatges en el futbol professional, dividit entre el mercat d'hivern i el d'estiu, els milions ballen d'un club a un altre. Les grans xifres del darrer mercat d'estiu les van protagonitzar el futbolista francès Aurélien Tchouaméni, fitxat pel Real Madrid per 80 milions d'euros, i el brasiler Antony Matheus dos Santos, per qui el Manchester United FC va pagar 100 milions d'euros. En el futbol femení, amb volums descaradament més inferiors, a la darrera temporada es va batre un nou rècord: la migcampista Keira Walsh va ser fitxada pel FC Barcelona per 400.000 euros, el fitxatge més car de la història del futbol femení

Keira Walsh és una de les millors futbolistes del món. La migcampista, que té acordat formar part de l'equip blaugrana fins a juny del 2025, haurà d'omplir en aquesta temporada el forat que deixa la capitana Alexia Putelles, que a causa d'una lesió haurà de romandre fora del camp durant gairebé un any. 

El traspàs de Wash, que venia del Manchester City, va suposar un abans i un després en la història del futbol femení, i va destronar a qui, des de l'estiu del 2020, ocupava la primera posició quant a fitxatges: la danesa Pernile Harder. Harder, qui havia assolit el títol de màxima golejadora de la Champions, va ser fitxada pel Chelsea per 350.000 euros el setembre del 2020 per tres temporades. La tercera posició l'ocupa l'australiana Sam Kerr, fitxada també pel Chelsea un any abans de Harder, per 300.000 euros. 

En quarta i cinquena posició mundial, es troben la jugadora Damaris Edurrola (amb nacionalitat neerlandesa i espanyola), per qui l'Olympique de Lyon va pagar 100.000 euros, i la davantera Ramona Bachman, que va passar del FC Rosengard al Wolfsburgo per 95.000 euros. Després va saltar al Chelsea i, des del 2020, juga al Paris Saint-Germain.

El pòdium masculí

El pòdium masculí està construït sobre milions i milions d'euros. Concretament, sobre la primera posició, ocupada per Neymar, hi ha 222 milions d'euros. Neymar és el futbolista per qui s'ha pagat el fitxatge més car de la història del futbol. El Paris Saint-Germain li va pagar aquesta quantitat al FC Barcelona l'any 2017. El contracte, que tenia vigència fins al 2022, va ser renovat en el darrer mercat d'estiu fins al 2027.

El Paris Saint-Germain va protagonitzar també l'any 2018 el segon fitxatge més car de la història del futbol, pagant 180 milions d'euros al Mónaco per traspassar al futbolista francès Kylian Mbappé. D'aquests 180 milions, però, els últims 35 els ha obtingut aquest any, amb la seva renovació al PSG, tal com tenien estipulat al contracte.

A la tercera posició entra el Barça i no és amb Messi. Philippe Coutinho va ser fitxat pel FC Barcelona per 160 milions d'euros (120 fixos i 40 variables). El seu pas pel club blaugrana va ser decebedor, però, i va se traspassat a l'Aston Vila per 20 milions d'euros. El joc al camp va torçar els números.

A la tercera posició entra el Barça i no és amb Messi

Ousmane Dembélé, fitxat dues vegades pel FC Barcelona, va esdevenir en el primer dels fitxatges (2017) el quart més car de la història del futbol. El Barça va pagar 145 milions d'euros al Borussia Dortmund pel jugador francès. Aquest estiu, un cop finalitzat el seu contracte, el club i el futbolista han signat la seva renovació, acordant un sou de 6,5 milions d'euros fixos per cada temporada, més variables. 

Al fitxatge de Dembelé el segueix d'a prop el del capdavanter portuguès Joao Félix, per qui l'Atlético de Madrid va pagar 127,2 milions d'euros l'any 2019. El seu fitxatge, però, com el de Coutinho, s'ha valorat negativament amb el temps i, malgrat que el seu contracte tingui vigència fins al 2026, es preveu que salti cap a altres clubs -o torni al Benfica- abans que arribi aquest termini.

Més informació
Eduard Romeu: “La nostra gran lluita és evitar el Barça S.A.D”
El 'making off' de l'entrevista a Eduard Romeu
Assolim, els frescos i congelats que aposten pel futbol femení
Al Barça, cada soci un vot?
Bimbo patrocinarà el Barça femení per 3,5 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit