Igualtat de gènere: dos rànquings que deixen bé Espanya i un que no

Tres organismes internacionals avaluen els avanços en igualtat entre dones i homes

Irene Montero, ministra d’Igualtat del Govern d’Espanya | Alejandro Martínez Vélez | Europa Press Irene Montero, ministra d’Igualtat del Govern d’Espanya | Alejandro Martínez Vélez | Europa Press

Poc abans del dia internacional de la dona, l’organització holandesa Equileap, especialitzada en la gestió de dades i coneixements sobre igualtat de gènere en el món empresarial, acaba de fer públic el seu rànquing anual sobre aquesta qüestió, en el qual Espanya escala fins a la segona posició mundial, just per darrere de França. Altres rànquings de prestigi com els últims de l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere, organisme de la UE amb seu a Vilna (Lituània), situen Espanya en la sisena posició del continent; i el del Fòrum Econòmic Mundial, en la dissetena posició del planeta.

En el seu sisè informe sobre igualtat de gènere, Equileap ha investigat prop de 4.000 grans empreses d’arreu del món tenint en compte 19 criteris. Entre aquests s’inclou l'equilibri de gènere en el consell d’administració, l'alta direcció i en el conjunt de la companyia, així com la bretxa salarial, els permisos parentals o la protecció davant l’assetjament sexual. La seva conclusió és que, pel que fa a la igualtat, encara hi ha més paraules que fets, si bé detecten senyals del que descriuen com un nou impuls.

En el recent rànquing d’Equileap, les empreses espanyoles milloren la puntuació en igualtat de gènere –del 50% del 2022 al 54% del de 2023–, fet que les situa en segona posició per darrere de França. En comparació, els Estats Units queden despenjats amb una puntuació del 40% i el Japó encara més amb només un 32%.

Rànquing d'Equileap sobre igualtat de gènere en el món empresarial (2023)
 Posició  País  Puntuació
 1  França  55%
 2  Espanya  54%
 3  Itàlia  53%
 4  Noruega  53%
 5  Regne Unit  52%

 

En l’informe destaquen que la legislació espanyola obliga a les empreses a divulgar informació sobre bretxa salarial. I també recorda la llei del “Només sí és sí”, per garantir la llibertat sexual; el programa pilot per reduir la jornada laboral a quatre dies; o l’anunci per implementar un permís menstrual de tres dies en cas de dolor. Òbviament, aquest informe encara no recull l’anunci d’aquest dissabte del president Pedro Sánchez d’una llei de paritat entre homes i dones en el govern i les grans corporacions ni les diferències de criteri sobre algunes d'aquestes qüestions que manté amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

Entre les 100 primeres empreses del món en compliment de la igualtat de gènere del rànquing d’Equileap només hi ha quatre corporacions espanyoles: Aena (en sisena posició, l’única en el top ten), Enagás (17), BBVA (83) i Red Eléctrica (93). Al capdavant, en les cinc primeres posicions mundials, just per davant d’Aena, hi ha Mirvac (Austràlia), Diageo (Regne Unit), Medibank (Austràlia), Allianz (Alemanya) i UBS (Suïssa).

En l’últim rànquing de l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE, per les seves sigles en anglès), corresponent a l’edició de l’any 2022, Espanya obté una puntuació de 74.6 (per sobre de la mitjana de la UE, de 68,6), que la situa en la sisena posició, per darrere de Suècia, Dinamarca, Països Baixos, Finlàndia i França. No obstant, Espanya queda per sota de la mitjana europea pel que fa als ingressos econòmics d’homes i de dones i al temps que cada gènere dedica a les tasques domèstiques i a les cures. Precisament, EIGE i el Fòrum Econòmic Mundial posen èmfasi en les cures com un espai laboral feminitzat i, en general, de baixes retribucions, situació que també recorda Equileap.

Rànquing de l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (2022)
 Posició  País  Puntuació
 1  Suècia  83,9
 2  Dinamarca  77,8
 3  Països Baixos  77,3
 4  Finlàndia  75,4
 5  França  75,1
 6  Espanya  74,6
 7  Irlanda  74,3
 8  Bèlgica  74,2
 9  Luxemburg  73,5
 10  Àustria  68,8

 

El Fòrum Econòmic Mundial elabora anualment l’Índex de Bretxa Global de Gènere des de 2006 per mesurar les diferències entre homes i dones en termes d’educació, salut, economia o participació en la vida política. Analitza des de salaris, l’accés a l’educació o el nivell de vida. Puntua els avenços en aquests camps motiu pel qual, d’un any per l’altre, es donen molts canvis, alguns sorprenents. No és d’estranyar que en les tres primeres posicions de l’edició del 2022 hi hagi països nòrdics com Islàndia –capdavanter en els últims anys–, Finlàndia i Noruega, però sí que, entre els deu primers, també s’incloguin estats africans com Ruanda i Namíbia i centreamericans com Nicaragua. A la cua hi ha Txad, Pakistan i Iemen, els que tenen més diferencies entre homes i dones.

Rànquing del Fòrum Econòmic Mundial sobre bretxa de gènere (2022)
 Posició  País  Índex
 1  Islàndia  0.908
 2  Finlàndia  0.860
 3  Noruega  0.845
 4  Nova Zelanda  0.841
 5  Suècia  0.822
 6  Ruanda  0.811
 7  Nicaragua  0.810
 8  Namíbia  0.807
 9  Irlanda  0.804
 10  Alemanya  0.801
 17  Espanya  0.788

 

Més informació
El mapa de les pensions: en quins territoris són més altes?
La Jonquera es consolida com el gran estanc d’Europa
Les universitats més ben valorades: guanya Barcelona o Madrid?
Avui et destaquem
El més llegit