Els campions de Sant Jordi

El Gremi de Llibreters tanca una edició 2022 de la diada exitosa i propera a les dades de 2019 tot i la pluja

La pluja no frena el primer Sant Jordi sense restriccions | ACN La pluja no frena el primer Sant Jordi sense restriccions | ACN

Sant Jordi ha tornat en tota la seva glòria. Com a mínim, així ho expliquen les dades publicades pel Gremi de Llibreters que, tot i que no compta encara amb xifres definitives de vendes i facturació, assegura haver celebrat un "bon Sant Jordi" en què les xifres prepandèmia han estat, com a mínim, igualades. La presidenta de l'associació, Carme Ferrer, assegura que les bones dades s'han donat a tot Catalunya, i confirma que el país tenia "moltes ganes". "Sant Jordi és una gran festa de país, sempre ho dic, però enguany me n'omplo la boca", celebra. Tant les llibreries com les parades han superat les dificultats meteorològiques per una primera celebració sense mascaretes ni restriccions sanitàries.

Com cada any, el mateix gremi ha fet pública una primera aproximació a les firmes i obres més venudes durant la diada. En la ficció en català, ha estat Benvolguda, d'Empar Moliner, la que s'ha portat la primera posició, en una llista sense sorpreses que confirma l'èxit de les obres de què es preveia més èxit abans de la jornada. La nova novel·la d'Albert Sánchez-Piñol, El monstre de Santa Helena, ha assolit la segona posició; mentre que l'esperat retorn d'Eva Baltasar després de Permagel, Mamut, ha estat el tercer més venut. La zona capdavantera de la categoria l'ha completat Rafel Nadal, amb el recent Quan s'esborren les paraules. Tot i que generalment el gremi sol publicar un top-3 de vendes, la dificultat de les estimacions d'enguany ha fet que en alguns casos dues obres comparteixin un lloc a la llista – com en aquest cas Mamut i Quan s'esborren les paraules.

Si s'observa la no-ficció catalana, enguany ha estat el periodista Toni Cruanyes qui ha ocupat la posició de més venut amb La Vall de la Llum, guanyador a més del premi Josep Pla 2022. En la tercera posició de la llista s'ha situat un altre nom mediàtic, en aquest cas Carles Porta, amb Crims: Llum a la foscor, que compila deu cròniques negres del país. Entre els dos s'ha situat Sílvia Soler, amb L'alegria de viure.

Catalanament, de La Incorrecta, ha estat el volum més venut durant la diada en la categoria de literatura infantil i juvenil, seguida per La princesa, el drac i el cavaller desarmat, la reimaginació de la llegenda de Sant Jordi de Joan Turu. Les nenes i nens del país han triat també La meravellosa i horripilant casa de la iaia, de Meritxell Martí Orriols, d'entre tots els llibres que els ha dedicat aquest Sant Jordi.

Vendes en castellà

Quant als resultats de la literatura en castellà, tampoc ha escapat a les llistes d'èxits prèvies a Sant Jordi. La llista de les dades del Gremi de Llibreters ha confirmat l'èxit de Roma soy yo, de Santiago Posterguillo, la novel·la centrada en la figura de Juli Cèsar amb què l'autor continua treballant el gènere històric després de l'èxit de la Trilogia Africanus. Com en el cas de la ficció en català, al lideratge de les vendes en castellà s'han trobat dues de les obres més esperades per a la jornada. Així, EL libro negro de las horas, d'Eva García Sáenz de Urturi, comparteix el títol de volum més venut en la categoria.

Completen la taula de ficció en castellà El Mapa de los Anhelos, d'Alice Kellen; i la darrera proposta d'Isabel Allende, Violeta, ambdúes, igual que la resta, confirmant els presagis dels llibreters. En la categoria de no ficció, l'humorista i creador de contingut Ángel Martín ha triomfat amb el seu Por si las voces vuelven, un relat personal al voltant de la salut mental que va anunciar amb un exitós vídeo a xarxes ara fa uns mesos. L'han seguit Cómo hacer que te pasen cosas buenas, de Marian Rojas Estapé, i La Muerte contada por un sapiens a un neandertal, dels autors Juan José Millás i Juan Luis Arsuaga.

Entre els llibres infantils i juvenils en castellà han destacat les vendes del primer volum de Las perrerías de Mike (Mikecrack): Mikecrack y la estrella maldita. Han completat el pòdium Antes de Diciembre, de Joana Marcús; i el llibre d'Anna Salvia i Cristina Torrón (Menstruita) El semen mola, pero necesitas saber cómo funciona.

Més informació
Catalunya avança posicions a la classificació universitària
Una Europa per compartir cotxes
Els joves que marcaran el futur de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit