Els 50 'think tank' més influents del món

El Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) és, per tercer any consecutiu, el 37è millor laboratori d'idees del món segons la Universitat de Pennsilvània

L'Índex Global 'Go To Think Tank' inclou el CIDOB dins dels millors centres a escala mundial | iStock L'Índex Global 'Go To Think Tank' inclou el CIDOB dins dels millors centres a escala mundial | iStock

Barcelona torna a entrar en un rànquing internacional. Aquesta vegada ho fa pel Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB), un think tank dedicat a la investigació i divulgació dels diversos àmbits de les relacions internacionals i els estudis de desenvolupament. El CIDOB entra en la 37a posició de l'Índex Global Go To Think Tank dels millors del món -d'un total de 177 centres- i escala fins a la quarta plaça del rànquing -de les 114 que contemplen- de think tank a seguir a escala mundial per la seva innovació. L'espanyol Real Instituto Elcano també irromp dins del top 50 en 48a posició com a centre més influent.

Més info: Barcelona, entre les 30 principals ciutats tecnològiques

Deia Voltaire que “una col·lecció de pensaments ha de ser una farmàcia on es troba remei a tots els mals”. Els think tank (o fàbrica d'idees en català) vindrien a ser una cosa similar i, precisament per això, la Universitat de Pennsilvània torna a publicar un nou rànquing amb els millors del món i ho fa en diverses categories. Entre elles, també hi apareix la dels centres independents a seguir i, aquí, el CIDOB, arriba a la vuitena posició.

Les bones notícies pel CIDOB no acaben aquí. Si s'exclouen els Estats Units del rànquing, guanya més posicions i arriba a la 28a de millor centre a escala mundial. També escala tres posicions en la categoria que contempla els millors centres d'Europa Occidental i ja és el 12è dels 141 que hi apareixen, mentre que manté el seu reconeixement entre les institucions amb millor xarxa de think tank i és el 56 de 84 que hi ha. Precisament per això, el director del CIDOB, Pol Morillas, posa especial èmfasi en la feina que han fet i destaca que "en un moment en què el sectors dels think tank s'enfronta al repte d'augmentar l'impacte social en investigació", la seva posició en el rànquing, els "anima a seguir millorant".

 

 

A més, dins del rànquing també s'hi troben Fundación Alternativas -en la posició 93-, i Fundación para el Análisis i els Estudis Socials (Faes) -en la 104 posició-. Ara bé, dins dels 50 millors laboratoris d'idees del món -també sense tenir en compte els EUA-, Espanya encara té camí per recórrer. Mentre que n'hi ha vuit del Regne Unit i set d'Alemanya, l'Estat espanyol només compta amb dos i se situa al nivell d'Argentina, el Brasil, Bèlgica, Canadà, Corea del Sud, Rússia i Sud-Àfrica.

Si sumem els centres dels Estats Units, la Brookings Institution repeteix com el millor think tank del món seguit del French Institute of International Relations de França, el Carnegie Endowment for International Peace (EUA), el Bruegel (Bèlgica) i el Center for Strategic and International Studies (EUA).

En la votació del rànquing hi han participat pràcticament 13.000 experts de tots els continents. Entre ells, periodistes, professors universitaris i responsables polítics. I aquestes ments privilegiades inclouen, de moment, dos think tank espanyols dins del top 50 dels millors del món. Com deia Antonio Machado, "a Espanya, de cada deu caps, nou envesteixen i un pensa".

Més informació
Les 90 millors empreses per treballar a Catalunya
Els llocs preferits per fer una escapada (i tendències per al 2019)
Les cinc tendències 'top' de màrqueting emocional
Avui et destaquem
El més llegit