10 restaurants per tornar a la gastronomia

La revista Forbes analitza els millors establiments de restauració del món per visitar l'any 2022 amb presència catalana

Els Germans Torres situen el seu segon restaurant entre els més populars per als crítics de cara a 2022 | Carolina Santos Els Germans Torres situen el seu segon restaurant entre els més populars per als crítics de cara a 2022 | Carolina Santos

La restauració és un dels sectors que més espera el retorn a la normalitat. La gastronomia d'avantguarda, tot i la recuperació de l'activitat hostalera en els darrers mesos, és una de les apostes per a un 2022 de – previsible – retorn al funcionament social previ a la pandèmia, o quelcom similar. En aquest sentit, les projeccions anuals de la revista Forbes sobre els restaurants a visitar l'any vinent prenen especial rellevància – seran els locals de referència de l'any postpandèmia. La llista d'enguany té representants de tres continents, i està marcada pel retorn de la gastronomia catalana després que no hi hagués cap restaurant del país a l'edició 2020-21.

Per visitar el primer dels restaurants seleccionat per Forbes s'ha de viatjar a França – a Marsella, més concretament. El xef Alexandre Mazzia, nascut al Congo, ha desenvolupat una cuina de "composicions delicades i valentes" influïda per la seva experiència d'infantesa a l'Àfrica. El restaurant, un petit local amb una cuina "més petita que la majoria de cuines domèstiques", ofereix la degustació de 36 plats per fins a 24 comensals.

 
Els restaurants imprescindibles pel 2022
Font: Forbes

El segon restaurant que la revista Forbes considera imprescindible per 2022 marca el retorn de la cuina catalana a les projeccions dels crítics gastronòmics. El restaurant Cocina Hermanos Torres és, per al crític Brask Thomsen, una prova de "la qualitat i la diversitat de l'escena culinària de Barcelona més enllà dels sospitosos habituals". La proposta "avantguardista" dels xefs catalans, que inclou, per exemple, la impressió 3D per a l'elaboració d'alguns dels seus plats, és una prova de "la visió de la bellesa culinària" dels germans, per als crítics nord-americans.

La cuina europea surt especialment ben parada de l'anàlisi de la revista, amb sis dels 10 restaurants destacats pels crítics culinaris per 2022. A banda d'AM i el restaurant dels Torres, el grec Delta, situat a Atenes i especialitzat en la cuina de proximitat, i el Fragente, a Milà, ocupen llocs entre els cinc locals més recomanats per 2022. L'única representació no europea de la primera meitat del rànquing l'aporta El Chato, l'establiment del xef colombià Álvaro Clavijo a Bogotà. La revista aprecia el "gir" que l'internacional Clavijo aporta a ingredients clàssics de la cuina colombiana, des de les fruites tropicals al pit de pollastre, amb una carta que "eleva plats aparentment simples al següent nivell".

El restaurant del britànic Kirk Westaway a Singapur, JAAN, ocupa la sisena posició, acompanyat d'un altre local al continent asiàtic, l'Evo, a la ciutat japonesa de Toyama. De retorn a Europa, el danès The Samuel ocupa la desena posició a una llista que completa l'Oz, a la comuna suïssa de Fürstenau. Aquest darrer local, regentat pel xef Andreas Caminada, ofereix una proposta vegetariana de "gastronomia sostenible" amb una carta de més de 700 verdures, herbes i fruits de proximitat.

El retorn de Barcelona

La inclusió de la Cocina dels Germans Torres a la llista de restaurants destacats de Forbes marca una nova aparició de la capital catalana entre l'elit culinària mundial. L'escena gastronòmica barcelonina, de fet, és una de les habituals de l'anàlisi de la publicació. Forbes ha destacat en els darrers anys restaurants de la ciutat com l'Espai Kru (2018), La Nave de Sake (2017) o el Bar Brutal (2016).

Els restaurants europeus fa temps que dominen les llistes. De les darreres tres edicions, la meitat dels 30 restaurants seleccionats han estat europeus – amb una presència sostinguda de l'Estat Espanyol, que va colar entre els seleccionats el cordovès Noor per 2021 i el també barceloní Direkte fa dos anys.

Tant el Japó com els Estats Units han estat presents en totes les llistes del que va de dècada. Al projecte Jont, a Washington DC, s'afegeixen els novaiorquesos Atomix (2021) i Mercado Little Spain (2020); mentre que l'Evo de Toyama va acompanyat pel Meizan Kimiya (2020) i el restaurant Higashiyama Wakon (2021). Tot i la diversitat de propostes, influències i procedències de les llistes dels darrers anys, cap escena local, però, ha ocupat tant els ulls de la comunitat gastronòmica com la de Barcelona.

Més informació
Les comunitats on més pesa l'habitatge
Fintech, la terra dels unicorns
Tres escoles de negoci catalanes, entre les 25 millors d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit