• Economia
  • El salari de les monarquies europees

El salari de les monarquies europees

La corona britànica té el pressupost anual més alt de les 10 monarquies parlamentàries que hi ha a Europa

Amb la mort d'Elisabet II, es preveu que el seu fill Carles III rebi un sou anual de 98 milions d'euros | Europa Press
Amb la mort d'Elisabet II, es preveu que el seu fill Carles III rebi un sou anual de 98 milions d'euros | Europa Press
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
12 de Setembre de 2022

"Sóc profundament conscient d'aquesta gran herència i dels deures i enormes responsabilitats de sobirania que m'han sigut traspassats", apuntava aquest dissabte Carles III a la seva proclamació com a rei d'Anglaterra, arran de la mort de la reina Elisabet II, amb 96 anys. El acabat d'estrenar monarca britànic hereta una corona amb més de 300 anys d'història, però també una fortuna valorada en 426 milions d'euros i un sou anual que, només que iguali el de la seva mare, superarà els 90 milions d'euros anuals. En aquesta herència, a més, no s'inclouen les propietats de la casa reial britànica, ja que no pertanyen al monarca, sinó a la corona com a institució, The Crown Estate.

 

La casa reial britànica és, de fet, la monarquia que rep més pressupost anual de tota Europa. Ja la llista Forbes la va posar enguany en primera posició utilitzant dades del 2020-21 (99 milions d'euros anuals), però aquest pressupost s'ha incrementat en el 2022 un 17%, fins als 118 milions d'euros. El motiu d'aquest increment, però, no correspondria a salaris, sinó a la rehabilitació que s'està realitzant del Buckingham Palace, que està requerint una inversió de més de 70 milions d'euros, per a un projecte de 10 anys.

El finançament de la casa reial britànica, de fet, prové de tres fonts d'ingressos diferents: la sovereign grant (subvenció sobirana) que prové dels pressupostos de l'Estat -és a dir, del contribuent- (els 118 milions d'euros); les rendes del patrimoni de la monarquia (al voltant de 25 milions d'euros anuals) i inversions que realitza el monarca juntament amb els altres membres reials que formen part de la companyia Royal Firm. Dels més de 100 milions d'euros rebuts de l'Estat en l'últim any, però, no tot és salari: d'aquest import es paguen totes les despeses associades a la casa reial britànica (viatges oficials, manteniment d'instal·lacions, salaris del personal...). Restant totes les despeses, es calcula que el sou del monarca gira al voltant de la meitat de la partida pressupostada.

 

La casa reial britànica és la monarquia que rep més pressupost anual de tota Europa

La situació actual i el canvi de monarca, però, podria comportar alguna actualització del pressupost de la corona britànica, encara que no s'esperen grans increments per part de Carles III, a qui se l'identifica amb un perfil més auster que Elisabet II.

La casa reial de Mònaco és la segona monarquia d'Europa que rep més pressupost anual -48 milions d'euros l'any 2020 segons el pressupost oficial del Principat-, però ocupa la primera posició quant a despesa del contribuent. Concretament, la monarquia li costa al ciutadà del Principat de Mònaco 1.219 euros a l'any. D'aquesta quantitat, el príncep Alberto II, monarca i cap d'Estat, rep 13 milions directament. La resta es destinen a cobrir despeses d'administració, personal i manteniment. Segons les últimes dades publicades, però, el príncep va haver de reduir la seva assignació fins als vuit milions a causa de la covid-19.

Segons la llista Forbes, la família reial neerlandesa té un pressupost anual semblant a la de Mònaco, 44,4 milions d'euros anuals, però el sou del seu monarca, Guillermo Alejandro, és força més baix: 5,9 milions d'euros. La segueix la monarquia noruega, amb 43 milions d'euros anuals (dades del 2019), dels quals 1,4 són pels reis i 1,1 per als prínceps hereus.

A la cinquena posició s'hi troba la casa reial de Luxemburg, amb un salt quantitatiu notable: la família del Gran Duc de Luxemburg va rebre 17,5 milions d'euros en el 2021. A Enric I, cap d'estat i Gran Duc de Luxemburg, en rep mig milió en concepte de sou.

Abans d'arribar a la monarquia espanyola, que ocupa la vuitena posició a la llista de Forbes, estan les de Dinamarca i Bèlgica. La primera va rebre un import per part dels contribuents de 12 milions d'euros en el 2021 i la segona d'11,5 milions.

L'assignació del rei emèrit Juan Carlos va ser retirada el març del 2022 a causa de l'escàndol causat pels comptes bancaris a Suïssa

Dels 8,4 milions d'euros que va rebre la casa reial espanyola en el 2021, el sou assignat a Felip VI va ser de 253.000 euros i Letizia de 139.000. L'assignació del rei emèrit Juan Carlos va ser retirada el març del 2022 pel mateix Felip VI a causa de l'escàndol causat pels comptes bancaris a Suïssa. En aquell moment, l'actual monarca també va renunciar a l'herència del seu pare.

La monarquia de Suècia, que va rebre 6,7 milions d'euros l'any 2019, és l'última casa reial del rànquing, sense tenir en compte la del Principat de Liechtenstein, que és l'única monarquia d'Europa que no rep diners públics dels seus contribuents. La família encapçalada pel príncep Juan Adán II de Liechtenstein és una de les més riques d'Europa, amb una fortuna que supera els 3.200 milions d'euros. La família reial de Liechtenstein, el sisè país més petit del món, és la principal propietària del banc privat LGT Group, que té seus a més de 20 països, té propietats distribuïdes per Centreeuropa, extenses vinyes de xampany i vi i una col·lecció d'art privada que inclou obres de Rafael, Rubens o Botticelli.