Si la població mundial es veiés obligada a deixar la seva ciutat per marxar a treballar a l’estranger, Barcelona seria la vuitena opció més escollida. Així queda reflectit en l’estudi Decoding Global Talent 2024 de The Boston Consulting Group, on la capital catalana ha escalat una posició respecte al 2020, situant-se per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles o París, i s’ha consolidat com una de les principals destinacions per al talentmundial. Ara bé, hi ha un seguit de factors, com la qualitatdefeina i oportunitats laborals, la qualitat i el costdevida o la seguretat, que fan que la ciutat comtal es trobi encara lluny de les posicions més capdavanteres d’aquest llistat, liderat per Londres.
150.000 persones de 188 països consideren que Barcelona és la vuitena millor opció per treballar a l’estranger
El rànquing, que recopila els resultats de l’enquesta Global Talent Survey en què han participat més de 150.000 persones de 188 països, queda recollit en la 21a edició de l’Observatori de Barcelona impulsat per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona, un informe que agrupa 35 indicadors que fan referència a àmbits com l’activitat econòmica, la societat del coneixement o el turisme, així com la resiliència i la innovació. L’Observatori argumenta que malgrat el “context econòmic complex, en plena recuperació postpandèmica i marcat per la inflació i l’enduriment de la política monetària”, la capital catalana “manté bons indicadors macroeconòmics i demostra ser una ciutat resilient”.
Londres lidera amb el seu "irrompible atractiu"
No obstant això, l’informe de The Boston Consulting Group destaca que, des del 2014, Londres ha liderat aquest llistat gràcies al seu “irrompible atractiu”. Aquest es caracteritza per disposar de l’anglès com a llengua oficial, una xarxa global “excepcional”, les “múltiples” oportunitats econòmiques i financeres, i una marca acollidora i multicultural (malgrat el Brexit). “Londres sembla molt jove. Sempre hi ha coses succeint a la ciutat, i sempre és preferible moure’s a una ciutat angloparlant”, assegura un dels enquestats.
Amazic, àrab, bengalí, urdú, xinès mandarí, romanès... anglès i català?
En aquest sentit, una de les darreres enquestes publicades per Plataforma per la Llengua, que alerta que el català es troba en “emergència lingüística”, apunta que el 58,5% dels joves entre 15 i 34 anys domina l’anglès, una xifra que, sorprenentment, és cinc punts percentuals superiors al domini del català. Tanmateix, l’anglès, popularment conegut com l’idioma universal, a Barcelona ocupa una posició discreta: de les 300 llengües que es parlen a la ciutat comtal segons l’ONG Linguapax, l'amazic, l'àrab, el bengalí, l'urdú, el xinès mandarí i el romanès són més parlades que la llengua anglesa.
Reprenent el rànquing de The Boston Consulting Group, el llistat considera que la millor ciutat per treballar a l’estranger, després de Londres, és Amsterdam, que destaca per unes condicions similars a la capital anglesa i un bon domini de l’anglès per part de la seva població. Dubai i Abu Dhabi es troben en tercera i quarta posició, fins a arribar a la següent ciutat angloparlant, Nova York, que ha escalat tres posicions respecte a l’anterior edició del llistat publicada el 2020. Berlín, que retrocedeix dues posicions, es troba en sisè lloc, seguida per Singapur, tot just abans de Barcelona. Tòquio i Sydney tanquen el top 10.
Qualitat de feina vs. qualitat de vida
Els 150.000 enquestats prioritzen la qualitat de feina i oportunitats laborals per moure’s a una altra ciutat, i situen els Estats Units, Singapur i Alemanya com els territoris més avançats en aquesta qüestió. De fet, segons el mateix informe, l’Estat ocupa una posició molt discreta quant a la qualitat de feina, però, juntament amb Suïssa, lidera la segona qüestió més important per als enquestats: la qualitat de vida i el bon clima.
Precisament, aquestes dues raons han estat incloses en l’enquesta en ser alguns dels indicadors que té en compte l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el seu informe Indicators of Talent Attractiveness 2023. Altres motius que esdevenen clau, segons l’informe, a l’hora de canviar de ciutat són els impostos i el cost de vida, l'estabilitat i la seguretat, la cultura, les oportunitats per a la ciutadania, l’atenció sanitària o els tràmits de visat i permís de treball. Així, els enquestats valoraren la cultura de l’Estat per sobre de la resta de països, malgrat que les qüestions sobre seguretat, finances i sanitat queden força endarrerides en comparació amb molts altres territoris.
Tanmateix, en relació amb les oportunitats laborals de la capital catalana, destaca l’evolució exponencial que està vivint quant a nombre de hubs tecnològics internacionals: aquests s’han quadruplicat en només set anys, i la ciutat de Barcelona ja acull el 75% dels 140 hubs que hi ha a Catalunya. Aquest és un dels motius pels quals l’autor de l’informe, The Boston Consulting Group, destaca al Decoding the Digital Talent Challenge que Barcelona també és la desena ciutat del món més atractiva per als experts digitals que volen treballar a l’estranger.