Torelló Rosa d'Abril 2015: rosé de noirs et de blancs

Un nou rosat elaborat amb un mètode original que combina el raïm blanc i el negre

Encara hi ha algun vi català que duu a l'etiqueta l'expressió innecessària i carrinclona de "blanc de blancs", una qualificació que només té sentit en l'àmbit dels champagne francesos, que habitualment s'elaboren amb un cupatge (assemblage) de vi negre (pinot noir i pinot meunier) i/o blanc (chardonnay). Per això, per identificar la minoria que només s'elaboren amb chardonnay va néixer l'expressió "blanc de blancs", que encara que s'escrigui igual que en català, està en francès, en contraposició als "blanc de noirs".

És una sort, doncs, que a ningú se li hagi acudit l'obvietat d'etiquetar algun vi rosat com rosé de noirs, perquè ho són tots (deixant de banda alguna raríssima excepció). Ara bé, potser el tret més distintiu d'aquest nou vi rosat del celler familiar Torelló, és justament, que està elaborat amb una mescla de raïm blanc (50% macabeu i 25% de malvasia) i negre (25% de sirà), segons les dades de la fitxa tècnica.

El conreu de les vinyes segueix les normes de l'agricultura ecològica i actualment estan dintre el període inicial de tres anys necessari per obtenir la certificació definitiva.

No es pot fer vi rosat amb mescla de vi o most blanc i negre
Compte, però: elaborar vi rosat amb una barreja de vi blanc i vi negre es considera "trampa" en el món del vi, i a l'Estat espanyol no està permès. Afinem més: ni tan sols es pot elaborar vi rosat amb mescla de most blanc i negre.

És il·legal, doncs, aquest nou vi de Torelló? No, no ens precipitem, perquè no està fet amb cap mescla de vins o mostos blancs i negres, sinó amb una mescla de raïm blanc i negre, que es verema alhora i es premsa i fermenta plegat. I això sí que està permès, perquè en lloc de ser una forma "fàcil" de fer vi rosat, com seria la mescla de vins o mostos, que permet fer "retocs" de la proporció fins aconseguir la intensitat de color desitjada, en realitat és complicar-se molt la vida, ja que obliga l'enòleg a afinar molt amb les proporcions i el temps de maceració amb la pell del raïm per obtenir el color desitjat a la primera.

Bé, i perquè tanta complicació, doncs? La resposta està a la copa, i és que com explica l'enòleg del celler, Paco de la Rosa Torelló, "el macabeu és el que fa el cistell", és a dir la base, l'estructura al que la resta de varietats aporten els matisos i les aromes. S'ha d'aclarir que el raïm malvasia que figura a la fitxa tècnica fa referència al subirat parent, malvasia riojana, que en diuen en castellà, una de les diverses varietats de la família de les malvasies, d'aromes més sòbries i vegetals, no tan florals i llamineres (terpèniques, pels que vagin a per nota) com d'altres integrants de la família, com per exemple l'altra varietat de malvasia catalana, la malvasia de Sitges.

I què hi passa, a la copa?
Dèiem que el motiu d'aquest mètode d'elaboració inusual està a la copa. Si bé es tracta d'un vi rosat "a la moda", amb poc color (ben diferent dels rosats amb ànima de negre que es van fer populars al Penedès fa uns anys), un cop a la boca és intens, amb la força i estructura que li aporta el macabeu, com explica l'enòleg. De tota manera, si bé és cert que és un rosat pàl·lid, no arriba als tons de pell de ceba i té un reflex de maduixa i de robí atractiu.

Les aromes són intenses, si bé sòbries: no van en la línia dels rosats més llaminers, sinó que té notes més elegants, de fruita, però no sobremadurada o confitada, sinó fresca: maduixa i cirera i matisos florals.

A la boca té la intensitat ja esmentada, però la frescor i acidesa, més pròpies d'un blanc que d'un rosat, el fan molt fresc. És doncs, d'aquells vins perillosos per la facilitat amb què es beuen, malgrat que en aquest cas, facilitat no és sinònim de simplicitat, sinó de finor i elegància.

I, és clar, no em puc resistir a dir-ho: un cop el Rosa d'Abril ha arribat al mercat... per quan un "Moreno de la serra"?

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.  
Avui et destaquem
El més llegit