Presentació a València del VLCTechCity | Cedida
Presentació a València del VLCTechCity | Cedida

València vol ser 'tech city'

La capital valenciana impulsa una nova marca per agrupar el caràcter innovador del seu ecosistema emprenedor format per 500 startups

"L'aterratge definitiu de la nova economia de València". És el que ha de ser, en paraules del president valencià, Ximo Puig, la nova plataforma València TechCity, el projecte que la capital del Túria ha presentat aquest dilluns en el carismàtic edifici del Veles e Vents, a vora mar, per convertir-se en un hub tecnològic.

L'antiga zona de la America's Cup i el circuit urbà de Fórmula 1, la façana marítima de València, és l'epicentre d'aquesta ambiciosa aliança que vol unir entitats públiques, privades, sindicats, empreses, etc. "Fa només una setmana retornàvem a les drassanes el seu aspecte anterior a la Fórmula 1. Ara la Marina representa una cosa molt diferent", ha reiterat el president valencià, qui ha donat visibilitat amb la seua presència el suport de l'Administració valenciana en aquest projecte. Amb tot, la iniciativa privada ja va veure fa temps el potencial d'aquesta zona, com demostra la ubicació del centre Insomnia, de Bankia; la Escuela de Empresarios EDEM i el projecte Lanzadera impulsat per Juan Roig, el magnat de Mercadona.

La Marina de València

Ara la imatge de la Marina de València serà la icona d'aquest projecte que, com ha explicat la regidora de Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez, "més que una plataforma és un model compartit de ciutat". En opinió de la també primera tinent d'alcalde, "si existeix una ciutat a Europa que tinga la capacitat de fer generar un ecosistema que aposte per l'emprenedoria i la tecnologia, és València". Ximo Puig, per la seua part, també ha apostat pels espais on es realitzen l'activitat econòmica, on les persones viuen i s'integren. Per açò és important que siguem capaços d'atraure talent, és així, com es descriuen els avanços de les ciutats".

En el projecte busquen que hi càpiguen tots i a tots els han convocat a la festa perquè signarem amb la seua empremta digital: des de la Universitat de València, la Politècnica, passant per la UGT, CCOO, la Confederació d'Empresaris de València, l'Institut Valencià de Finances i l'Associació Valenciana de Startups, entre altres. Aquests són els responsables de l'etiqueta #AlgosemueveenValencia que en Twitter agita la comunitat emprenedora, formada a hores d'ara per 495 startups, segons xifres de València Activa.

Puig: "Si existeix una ciutat a Europa que tinga la capacitat de fer generar un ecosistema que aposte per l'emprenedoria i la tecnologia, és València"

Amb tot, els parlaments només han estat per als polítics. Ni José Vicente Morata, president de la Cambra de Comerç de València; ni Salvador Navarro, president de la CEV, ni Raúl Martín Calvo, de l'Associació Valenciana de Startups, per citar tres noms, han parlat. Per això és en el networking on s'ha pres el pols a l'esperit "del dia 1 del futur immediat que volem desenvolupar en la ciutat de València", com ha afirmat Javier Mateo, subdirector d'Emprenedoria de València Activa. Entre entrepans, sucs de taronja –com no podia ser d'altra manera- i una sufocant calor, els agents implicats han comentat la jugada.

Però no tots han estat còmodes, com José Vicente Villaverde, president de l'Associació Joves Empresaris de València (AJEV) per a qui "és una iniciativa que està bé però nosaltres hem trobat a faltar que l'Associació de Joves Empresaris no hàgem estat inclosos quan estàvem disposats a recolzar la iniciativa de forma oficial i no se'ns ha donat cabuda". Amb tot, Villaverde ha deixat clar que aposten per VLCTechCity: "És una iniciativa molt bona, és una manera d'unir a totes les entitats entorn a la tecnologia i la innovació".

Un espai emprenedor en joc

Treballar des d'un mateix espai és clau per a l'Associació Valenciana de Startups, tal com ha explicat Martín Calvo. "Nosaltres apostem perquè hi haja una consolidació dels distints actors de tot el que té a veure amb emprenedoria i innovació. Creiem que és necessari un pas més, que és una consolidació física: perquè al final que tots els actors de la innovació tinguem un espai on realitzar activitats i establir sinergies".

Al cap i a la fi és el que es busca amb aquest projecte, que la gran façana marítima de la ciutat, des del Grao fins a la zona de les universitats, es transforme en el gran districte innovador de la ciutat. Per això l'Associació Valenciana de Startups ha optat al plec de la Terminal de passatgers de València, "un espai amb el qual nosaltres somiem i el qual pensem seria la punta de llança de tot el moviment d'innovació". Aquesta entitat agrupa 70 startups des de fa un any, ja que com recorda el seu president "som una startup de startups".

El sector es tornarà a reunir aquesta vesprada, però en un altre espai icònic de la València moderna que busca allunyar-se d'un model econòmic basat en els serveis i la indústria turística. A les 17 hores se celebra el VIT Emprende Summit en el Museu de les Ciències Príncep Felip.

Més informació
Valentia, el prototip Hyperloop valencià
A València ja esperen els robots
València vol ser seu del pròxim Web Summit
Avui et destaquem
El més llegit