La salut psicològica a la feina

Abans de parlar de la salut a la feina vull aprofitar des d’aquí per felicitar a l’equip del VIA Empresa per aquests 7 anys d’informació acurada, fresca i encertada. Al món de l’empresa li feia falta i ho fan possible cada dia que passa gràcies a la seva professionalitat, moltes FELICITATS!

Són temps de canvi en la salut de les persones dins el seu entorn de treball. Als esforços d’aquests últims anys que moltes empreses han dedicat per la millora del benestar i satisfacció de les persones que en formen part, ara hem d’afegir l’impacte de la Covid-19.

L’entorn de treball actual ha canviat dràsticament i s’ha accentuat per la força una manera de treballar i unes condicions organitzades amb poc temps, sortint del pas com s’ha pogut, amb la incertesa que això crea en les persones i en la societat en general.

Més info: Tot açò passarà (i no teletreballarem)

Fa pocs mesos hi havia força unanimitat en què el teletreball era una de les opcions de futur que millorava la conciliació de les persones i també la seva productivitat. Però per treballar des de casa cal una sèrie de condicions que avui dia no es donen, fet que ha portat a convertir-se en una eina angoixant, escoles tancades, contenció en les sortides, escassa socialització. Caldrà redreçar per una bona salut psicològica. S’hauran d’adquirir nous hàbits i habilitar el lloc de teletreball perquè estigui en condicions adequades de seguretat i espai on poder treballar, els mitjans adequats, disciplina en els horaris, tot plegat un període d’adaptació.

"Caldrà redreçar per una bona salut psicològica. S’hauran d’adquirir nous hàbits i habilitar el lloc de teletreball perquè estigui en condicions adequades de seguretat i espai" 

Pel que fa a l’espai físic de les empreses aquestes estan obligades a adoptar noves mesures de prevenció que modifiquen la manera com els treballadors han d’afrontar la feina i com s’han de relacionar entre ells. Una nova manera de treballar que augmenta els nivells d’estrès i d’ansietat, afectant les seves emocions i posant en perill la seva salut psicològica. Les organitzacions hauran d’acompanyar aquest procés de canvi cultural posant a l’abast de la seva comunitat els mitjans necessaris que facilitin la seva adaptació.

Segurament a partir d’ara quan es parli de salut al món de l’empresa s’haurà d’abordar també la psicològica i emocional. La gestió emocional de la pandèmia i els seus efectes en les persones serà viva durant el postconfinament i segurament als anys vinents. Una evolució dins les empreses que ens portarà també a adquirir nous hàbits segurament més saludables.  

Perquè com diu aquella dita “no invertir en salut mental es paga car, invertir-hi surt barat”.  Vinga doncs és qüestió de productivitat, tenim un bon repte al davant pels temps que venen.  

Més informació
El contagi de la por
Aprenent de la incertesa
Quan el confinament no deixa dormir
Avui et destaquem
El més llegit