El sector químic de Tarragona produeix 18,2 milions de tones

Les xifres posen de manifest la solidesa del sector com a motor econòmic, i l’inici de recuperació en les xifres de producció

Una zona de la petroquímica de Tarragona | ACN Una zona de la petroquímica de Tarragona | ACN

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha produït 18,2 milions de tones, un 6,7% per damunt de l'any 2020. Aquest és un dels principals indicadors que recull l'Informe Públic 2021, que posa de manifest la solidesa del sector com a motor econòmic, i l'inici de la recuperació en les xifres de producció. A més, el sector s'erigeix en principal exportador de la demarcació i va ser el responsable del 68,7% dels moviments al Port de Tarragona.

Segons el document, la seguretat del sector petroquímic de Tarragona durant el 2021 ha millorat. D’aquesta manera, el nombre d'accidents amb baixa a les empreses AEQT va caure un 37%, reduint l'índex de freqüència (nombre d'accidents per cada milió d'hores treballades), de 4,04 l'any 2020 a 2,34 l'any 2021. La seguretat també millora al personal d'empreses de serveis, passant l’índex a freqüència d’1,41, quan l'any anterior havia estat 1,82. També es va reduir, de manera molt considerable, l'índex de gravetat, que va ser de 0,05 (havia estat d'1,82 l'any 2020), recuperant així les xifres habituals del sector químic tarragoní, que sistemàticament estan molt per sota de la mitjana i de la majoria dels altres sectors.

La recuperació també es detecta en els llocs de treball directes que han crescut fins als 5.526. Pel que fa als indirectes, l'augment és encara més significatiu ja que va coincidir diferents aturades per manteniment de gran envergadura, i també es van reprendre activitats que s'havien ajornat durant el 2020 per la pandèmia. En total els llocs de treball indirectes van ser 6.859.

Finalment, l'AEQT posa de manifest que el 18% del total d'aigua consumida per les empreses del sector era reutilitzada. Es tracta d'un nou "màxim històric" en l'ús d'aigua regenerada. Així, des de l'entitat recorden que l'objectiu del sector és assolir fins al 25% a curt termini – en dos o tres anys-, i fins a un 40% més endavant, amb la futura construcció d'una nova planta.

Tot i aquests indicadors positius, l'Informe també reflecteix les greus dificultats que va travessar el sector per factors externs. En concret, per l'absència xarxes tancades, la manca d'infraestructures "crítiques" i les incerteses fruit de les novetats normatives. A banda, el sector químic veu amb preocupació la pujada dels costos energètics i la inflació, aspectes que generen una perspectiva d'incertesa de cara als pròxims mesos.

Pla Estratègic de l'AEQT

En l'Informe també es repassen els principals projectes i accions duts a terme per l'Associació durant l'exercici, clarament marcat per la posada en marxa del nou Pla Estratègic AEQT 2021-2023. En aquest context, es posen en relleu el nou sistema de millora continuada que establirà estàndards conjunts per a les empreses associades o la nova guia de bones pràctiques que desenvolupa la Comissió de Medi Ambient en la mateixa línia.

Més informació
Repsol invertirà 35 MEUR en una nova planta de fabricació de polietilè a Tarragona
L'aposta logística de Lidl: compra una parcel·la de 185.000 metres quadrats a Constantí (Tarragona)
El primer cotxe elèctric fabricat a Tarragona, a punt per rodar
Avui et destaquem
El més llegit