AA Privat Laietà Rosé 2010: la dama de mataró

Alella no té només vistes al mar i a la capital, sinó que apunta a un públic generalista que es vulgui introduir en el món del vi del nostre país

La denominació d'origen Alella aquest any està d'enhorabones i felicitacions! Aquesta setmana celebren el seu 40è aniversari de la Festa de la Verema, i molts dels seus vins, caves i escumosos no han parat de rebre grans reconeixements tant en l'àmbit nacional com internacional. I què tindrà aquesta DO, una de les més petites de l'Estat, que tothom que tasta els seus vins en queda meravellat?

Primer de tot, sol i platja. Alella té un clima mediterrani, amb molts dies assolellats durant l'any, i els ceps creixen a la sorra, al sauló granític típic de les muntanyes del Maresme. A més, la viticultura per la qual s'aposta és l'ecològica. Aquesta no utilitza productes químics de síntesi ni additius artificials o similars per cultivar els ceps ni per a elaborar els vins. Ser ambientalment sostenibles i buscar l'equilibri amb l'ecosistema és una de les màximes del celler que mencionem, AA Alta Alella-Cava Privat, els quals acaben de començar les obres d'un nou celler per acollir els seus vins naturals i integrar-se el millor possible en l'entorn del parc natural de la Serralada de la Marina, entre Tiana i Alella.

AA és un projecte familiar encapçalat per Josep M. Pujol-Busquets que junt amb la seva dona i les filles van recuperar la finca de Can Genís als anys 90 i ara ja compten amb 17 hectàrees de vinya, situades a una altitud de 100-250 m. sobre el nivell del mar. Els primers vins van sortir al mercat l'any 2001, i les seves darreres anyades mostren ja un caràcter consolidat, molt elegant, d'una estètica i estil molt precís, que captiven fàcilment a tots els paladars.

Un dels caves més originals del celler i molt ben rebut pel mercat és l'AA Privat Laietà Rosé, un brut nature gran reserva, elaborat exclusivament amb la varietat monastrell, o com li diuen també "mataró", nom més popular a Austràlia (i aquí es fa còmplice de la capital del Maresme que també es diu Mataró). El celler ens diu que són dels primers a utilitzar aquesta varietat per elaborar escumosos rosats. I tan orgullosos de poder continuar treballant-la, fins i tot en fan una versió de "dolç mataró".

Per elaborar l'AA Privat Laietà Rosé de 2010 es recull manualment el raïm ecològic i es deixa fer una maceració en fred durant 10 hores per obtenir una mica de color procedent de les pells del raïm. Un premsat lleuger per obtenir el most flor i una criança mínima de 30 mesos seguint el mètode tradicional ens donarà aquest cava de tons rosats salmó que viren cap a colors teula per l'envelliment. En nas predominen subtilment les aromes de maduixetes i gerds, i també florals com les violetes, les flors d'ametller i d'herbes mediterrànies. A la boca ens ofereix un pas molt fresc, pur, amb presència de sabors cítrics, de fruits vermells i de la llarga criança en ampolla. La bombolla és molt elegant, d'una agradable textura que el fa molt atractiu en boca i que ens convida ràpidament a repetir copa.

M'agradaria recordar que aquest celler ha guanyat el reconeixement a Millor cava ecològic del món 2014 que atorga la International Wine Challenge de Londres. Així que si de fora vingueren i ens digueren que som els millors, no veig cap altre motiu més bo que destapar-ne una ampolla i brindar per la verema d'Alella i per molts anys més!

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit