• AA Privat Laietà Rosé 2010: la dama de mataró

AA Privat Laietà Rosé 2010: la dama de mataró

Alella no té només vistes al mar i a la capital, sinó que apunta a un públic generalista que es vulgui introduir en el món del vi del nostre país

AA Privat Laietà Rosé 2010
AA Privat Laietà Rosé 2010
Ester Bachs
Col·laboradora
09 de Setembre de 2014
Act. 09 de Setembre de 2014

La denominació d'origen Alella aquest any està d'enhorabones i felicitacions! Aquesta setmana celebren el seu 40è aniversari de la Festa de la Verema, i molts dels seus vins, caves i escumosos no han parat de rebre grans reconeixements tant en l'àmbit nacional com internacional. I què tindrà aquesta DO, una de les més petites de l'Estat, que tothom que tasta els seus vins en queda meravellat?

Primer de tot, sol i platja. Alella té un clima mediterrani, amb molts dies assolellats durant l'any, i els ceps creixen a la sorra, al sauló granític típic de les muntanyes del Maresme. A més, la viticultura per la qual s'aposta és l'ecològica. Aquesta no utilitza productes químics de síntesi ni additius artificials o similars per cultivar els ceps ni per a elaborar els vins. Ser ambientalment sostenibles i buscar l'equilibri amb l'ecosistema és una de les màximes del celler que mencionem, AA Alta Alella-Cava Privat, els quals acaben de començar les obres d'un nou celler per acollir els seus vins naturals i integrar-se el millor possible en l'entorn del parc natural de la Serralada de la Marina, entre Tiana i Alella.

AA és un projecte familiar encapçalat per Josep M. Pujol-Busquets que junt amb la seva dona i les filles van recuperar la finca de Can Genís als anys 90 i ara ja compten amb 17 hectàrees de vinya, situades a una altitud de 100-250 m. sobre el nivell del mar. Els primers vins van sortir al mercat l'any 2001, i les seves darreres anyades mostren ja un caràcter consolidat, molt elegant, d'una estètica i estil molt precís, que captiven fàcilment a tots els paladars.

Un dels caves més originals del celler i molt ben rebut pel mercat és l'AA Privat Laietà Rosé, un brut nature gran reserva, elaborat exclusivament amb la varietat monastrell, o com li diuen també "mataró", nom més popular a Austràlia (i aquí es fa còmplice de la capital del Maresme que també es diu Mataró). El celler ens diu que són dels primers a utilitzar aquesta varietat per elaborar escumosos rosats. I tan orgullosos de poder continuar treballant-la, fins i tot en fan una versió de "dolç mataró".

Per elaborar l'AA Privat Laietà Rosé de 2010 es recull manualment el raïm ecològic i es deixa fer una maceració en fred durant 10 hores per obtenir una mica de color procedent de les pells del raïm. Un premsat lleuger per obtenir el most flor i una criança mínima de 30 mesos seguint el mètode tradicional ens donarà aquest cava de tons rosats salmó que viren cap a colors teula per l'envelliment. En nas predominen subtilment les aromes de maduixetes i gerds, i també florals com les violetes, les flors d'ametller i d'herbes mediterrànies. A la boca ens ofereix un pas molt fresc, pur, amb presència de sabors cítrics, de fruits vermells i de la llarga criança en ampolla. La bombolla és molt elegant, d'una agradable textura que el fa molt atractiu en boca i que ens convida ràpidament a repetir copa.

M'agradaria recordar que aquest celler ha guanyat el reconeixement a Millor cava ecològic del món 2014 que atorga la International Wine Challenge de Londres. Així que si de fora vingueren i ens digueren que som els millors, no veig cap altre motiu més bo que destapar-ne una ampolla i brindar per la verema d'Alella i per molts anys més!

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi