Bar Maracaibo: Entrepans i ‘finger food’ en la remor colonial de la Barceloneta

El talentós Oriol Fàbregas i el Grupo Manolete estan al darrere del projecte, situat en una eplaçament als Porxos d'En Xifré

Els propietaris i cuiners del Bar Maracaibo Els propietaris i cuiners del Bar Maracaibo

Una dita assegura que de les crisis en surten oportunitats. Així i de ple va néixer el Bar Maracaibo; enmig d’una de ben grossa: “Vam obrir just quan es va permetre l'obertura de terrasses dels restaurants després del confinament per la covid-19. S'han invertit al voltant de 70.000 € per a la millora del local i el condicionament”, recorda Oriol Fàbregas, propietari també del Bar But (on va fer meravelles en un local poc agraciat), que, en aquest negoci, s’alia per segon cop amb el Grupo Manolete.

Ho tenien clar; la zona havia de ser la Barceloneta i el local que més els va estirar és el que just fa cantonada amb el Born en un edifici històric que alberga un dels restaurants més emblemàtics de la ciutat (i visitat pels turistes). “Va ser a aquesta cantonada per la seva ubicació, per la seva àmplia i vistosa terrassa, perquè l’espai, encara que l'interior sigui petit, té molt d’encant”.

El Maracaibo va néixer amb el que podríem anomenar un enfocament postpandèmic, tot i la complaença turística de la zona i ja amb els ull posats en els residents d’una ciutat encara tancada socialment. “El nostre plantejament és enfocar-nos al client local, i sabem que baixar fins aquí no és fàcil", riu. "Si a això li sumes aquesta nova situació que estem vivint, el resultat no és l'esperat. Tot i així, és moment de fer rodar el projecte i millorar-lo dia a dia, amb el desig que pugui sumar per animar al barceloní de gaudir de la Barceloneta de nou”, afegeix.

Es busca aquell aire colonial, aquella alegria cromàtica que un dia va ser l'antic paradís petrolífer de Veneçuela

Una benvinguda de plantes exòtiques, persianes i fustes pintades amb colors cridaners i decapatges embolcallen la terrassa. Es busca aquell aquell aire colonial, aquella alegría cromàtica que un dia va ser l’antic paradís petrolífer de Veneçuela. El nom va lligat, evidentment, amb la història de la pròpia Barceloneta i de l’edifici de Pla de Palau que, construït a mitjans del segle XIX (el 1840, per ser més exactes) l’allotja. La Casa Xifré i els seus porxos van ser, com una dada curiosa, el primer edifici en ser fotografiat a Espanya al costat de la Llotja, que va ser un esdeveniment a la ciutat, però això és una llarga història. El Maracaibo actual i les seves plantes ens transporten als petits negocis d’street food; un finger food que és a tot arreu a la seva carta (netejada amb gel hidroalcohòlic prèviament, és clar). “Volem una proposta gastronòmica basada en menjar plats de carrer de molts racons de món amb les mans. Per això, Maracaibo és un nom que ens va agradar: ret homenatge a la història i explica una mica el concepte que estem duent a terme al restaurant”.

Una carta curta i intel·ligentment descomplicada amb un aclaparador subministrament de delícies entrepàniques: “el de Roastbeef i el Soft Shell Crab són els plats estrella, sens dubte”, explica. Entre els entrepans, una picada d’ullet al seu estimat Bar But: els baos de costella. Les cerveses -“el que lliga més amb el menjar de carrer", defensa-, també tenen el seu lloc preeminent: "Tenim cinc barrils punxats, dels quals un d'ells és rotatiu. En pots trobar de lagers, IPAS, de blat, sense gluten, triple belga, una sense filtrar que cal agitar (suaument) abans de servir, artesanals…”.

Fàbregas, un d’aquells empresaris a qui agrada passar desapercebut però que (sabem) que té una ment del tot inquieta, afluixa un spoiler per a aquest setembre en què, tot apunta, necessitarem bones notícies: Étoile és el proper projecte amb el Grup Manolete. “En aquest cas sí que buscarem alguna cosa semblant al que es va buscar amb el Bar But, és a dir, ser el bar de barri. On puguis esmorzar, dinar, passar una tarda agradable amb els amics o sopar amb la teva parella o grup d’amics. Per aconseguir això, el més important és l’equip”. I l’empresari sap de què parla: ve del terreny esportiu on va passar més de 15 anys en un equip de competició d'hoquei herba. “Això t'aporta molts valors, i un d'ells és la implicació en un projecte. Quan parlàvem de quedar-nos amb el local, una de les idees va ser mantenir els treballadors. Alguns d'ells porten més de 15 anys allà, per la qual cosa bona part de l'ànima d'aquest local són ells. Una cosa que ens fa il·lusió és que volem recuperar el plat combinat dels migdies, que poc a poc han anat desapareixent dels bars. Adequar això als nous gustos dels consumidors, buscant fórmules equilibrades. A la nit tindrem una carta de platets actual, on poder passar la nit a gust, envoltada de parc, i on el principal és el producte. També hem aprofitat el mes d'agost per fer millores estètiques del local (encara estem en obres)”. Però està convençut que l’obertura no anirà més enllà de mitjans de setembre. Al mal temps, cal fer-li bona cara.

Bar Maracaibo

Pas de Sota Muralla, 1, Barcelona

Tel.:  930 157 8 50

Preu mitjà: 25€

Més informació
Nits a la fresca amb brases i cava
Can Fisher: El paisatge, Bogatell i l'arròs amb socarrat
Sasha Bar: un mexicà gens mexicà al Poble Sec
Avui et destaquem
El més llegit