• Afterwork
  • Carlos Gómez: "A Espanya la gent es queixa del trànsit més del normal"

Carlos Gómez: "A Espanya la gent es queixa del trànsit més del normal"

El responsable de desenvolupament de negoci de Waze apunta que, tot i la qualitat de les infraestructures, els usuaris són més crítics que a la resta d'Europa

Carlos Gómez destaca els beneficis que aporta a les ciutats la informació dels usuaris de Waze
Carlos Gómez destaca els beneficis que aporta a les ciutats la informació dels usuaris de Waze
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
27 de Febrer de 2016
Act. 28 de Febrer de 2016
Madrileny, culè i fan d'Stoichkov, Carlos Gómez (@cargomor) és un directiu en permanent moviment -"visc a Madrid però últimament passo molt de temps als aeroports", explica- que toca de peus en terra. Es nota que el responsable de desenvolupament de negoci de Waze a Europa coneix el terreny en què es mou, una saviesa que li han donat els seus anys a Sillicon Valley on ha fet amics entre emprenedors com Xavier Verdaguer. Amb ells ha après com és d'important que la gent conegui les històries personals que hi ha darrere dels emprenedors, raó per la qual va crear Nexo.club, plataforma web on entrevista en format distès diversos emprenedors.

"Tot el que s'explicava es veia com a ciència-ficció. Explicar-ho des de la perspectiva humana apropa molt a les persones i en casos com Chartboost, amb Maria Alegre o Pepe Agell veiem que són gent molt normal que ho han fet tot molt a poc a poc", apunta. Aquesta senzillesa que defensa s'amaga darrere dels tecnòlegs també l'aplica per explicar les noves estratègies de la seva companyia, l'aplicació mòbil de mapes col·laboratius per millorar el trànsit que Google va comprar al 2013 i que ja utilizen 50 milions d'usuaris.

El lema del MWC ha estat Mobile is everything, però a hores d'ara hi ha diferències en l'ús d'Internet entre els usuaris. En quin nivell tecnològic considera que estem? 
Depèn del mercat. En països emergents encara queda molt per fer i hi ha grans projectes per millorar l'adopció d'Internet. En penetració del mòbil s'ha fet un treball brutal perquè hi ha països emergents que tenen fins i tot millor cobertura de mòbil que països desenvolupats. Ens queda aquest proper bilió d'usuaris a Àsia, Àfrica... però en general s'ha fet súper bé. No obstant això, al lema del MWC li donaria la volta: en comptes de Mobile is everything diria Everything is mobile, perquè per a nosaltres encara ho és més. Al final, tots ens movem i la idea d'allà on estiguis, et moguis on et moguis, vols estar cobert i tenir la informació que t'és rellevant, aquesta part de personalització de l'experiència mòbil és el nostre core i hi estem molt d'acord. Més enllà, el concepte de mòbil va molt més enllà del telèfon mòbil. Mòbil és allò que t'acompanyi, sigui un cotxe, sigui un telèfon, un rellotge o el que porti el futur. La tecnologia no et pot frenar o estancar perquè tu et mous, tot es mou, va amb tu i et personalitza l'experiència.

Waze va néixer a Israel i ara és una firma de gran recorregut. Des de la seva experiència, com veu el sistema emprenedor català? 
Estem en constant contacte amb l'emprenedoria, no fem speed dating però tenim una comunicació fluida i constant i en concret a Catalunya s'està fent súper bé el treball. Vinc de Sant Francisco, i amb la perspectiva de com funciona l'ecosistema de Sillicon Valley, veig aquí que hi ha una maduresa que abans no hi havia. Encara ens queda molt a fer però les converses són més serioses, més madures, més avançades. Els emprenedors, la gran empresa i l'Administració s'han posat molt les piles, però això ha d'anar de la mà de l'emprenedor i del fons de venture capital però ja comença a haver-hi exemples d'empreses catalanes súper potents que ho han fet molt bé i que estan començant a obrir-se al món, a tenir un rol global, a no ser copycats. També se'ls ha donat molt suport, sobretot a Catalunya a la part d'innovació des del costat de l'Administració s'ha fet molt bé i crec que està molt per davant d'Espanya i també a escala europea, perquè hi ha una visió molt clara de cap a on cal anar i de com donar suport a les start-ups. El resultat són les start-ups que estan sortint.

Waze s'autodefineix com l'app gratuïta de tràfic i navegació basada en la comunitat més gran del món. Ara que estan sota el paraigua de Google, què ha canviat?
Tenim 50 milions de persones que utilitzen l'app i el que és interessant és que a través de l'app canalitzem tota la informació d'ells per bolcar-la. És una comunitat col·laborativa que ens permet mostrar o disposar de la tecnologia de navegació, donar informació en temps real de la ruta més ràpida, la més òptima, evitar embussos. Tot funciona gràcies a la gestió d'aquesta comunitat, que és el core de Waze i el que ens diferencia. Tenim ulls a tot arreu i a molt baix cost podem tenir més informació –i més ràpid- que ningú.

Han vingut al MWC per anunciar el programa Waze Connected Citizens Program, que incorpora les informacions proporcionades per tràfic al seu sistema d'incidències i que treballa amb l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Com valora col·laborar amb les administracions públiques? 
Els governs, departaments de transport, tràfic, gestionen les carreteres, els sistemes de semàfors, els senyals i tenir-los dins de l'equació ens permet ajudar-los a innovar amb totes les dades que tenim perquè experimenten. D'altra banda, ens permet incloure tota la informació per ficar-la en temps real en l'aplicació. Per exemple, aquest MWC abans que ocorri, ja ho tenim planejat perquè Barcelona ens diu: "En un mes, aquesta plaça i aquesta avinguda estaran tancades", i tota aquesta informació, abans que ocorri, i te la podem enviar a tu, que vius a la zona. Per exemple, a Estònia -un dels partners que hem tancat ara- tenen un sistema de sensors que detecta el nivell de gel de nombroses carreteres en temps real. El feedback de dades ens ho estan donant i nosaltres ho bolquem en el mapa. Això ens permet millorar la quantitat i qualitat de la informació a un altre nivell. I volem seguir innovant, ja que ara que les administracions saben que tenen una plataforma amb molt tràfic i audiència estan interessats a fer més coses. El treball que tenim les empreses de tecnologia Smart City és educar a les ciutats en què és fàcil i possible.

Com tria Waze qui formarà part d'aquest programa de 'ciutadans connectats' com ha passat amb Barcelona? 
Realment hem treballat amb els que s'han apropat a nosaltres perquè tenien un interès i després, amb els que tenien una capacitat de treballar amb les dades i capacitat innovadora perquè hi ha moltes ciutats que no tenen els sistemes adequats. Tenim des de ciutats com Los Angeles, Gant i països grans i petits, perfils molt diversos en realitat.

El programa del qual parla i l'app en qüestió és un exemple de com la tecnologia incideix en la vida de l'usuari.
És un gran exemple de com la tecnologia pot connectar al ciutadà amb l'Administració i crear impacte. És curiós que el ciutadà que condueix per la ciutat de Barcelona i l'Ajuntament que gestiona aquests carrers no es parlin, o que ho facin a través de campanyes, cartells, però no d'una forma personalitzada. Cada dia, en temps real, no existeix. I arriba Waze, que a més és una plataforma col·laborativa de tots i crea la tecnologia perquè sàpiga quants ciutadans hi ha, on s'estan fent embussos, quins sots hi ha… A canvi, el ciutadà està dient-li a l'Ajuntament on està satisfet i on no. Estem aplicant una capa d'intel·ligència que li permet a l'Ajuntament prendre mesures innovadores per arreglar problemes de la ciutat.

En VIA Empresa hem parlat alguna vegada de com influeix el tràfic en els negocis i en els horaris de treball, que en aquests dies del MWC s'ha vist amb les vagues de metro i autobús. També contempla Waze aquesta casuística? 
Sí, de fet hem publicat un estudi al novembre passat, el Drivers Satisfaction Index, que és molt trencador perquè no tots són dades sobre la conducció, hi ha una part emocional en la conversa sobre conducció molt important. És una anàlisi de 170 països on es mesura la qualitat de les infraestructures, les carreteres, el temps mitjà que es dedica al commuting, el temps que es perd en embussos i també com de satisfeta o cabrejada està la gent quan protesta. L'estudi revela que Espanya està molt ben posicionada en qualitat d'infraestructures i les dades de temps mitjà en trànsit no són molt dolentes però encara així la gent es queixa més del normal.

Amb una visió tan àmplia de com es condueix en diferents països del món, segueix Waze estratègies diferents a cada regió? 
Sí, perquè una de les coses que hem detectat per créixer més és saber adaptar-nos a ser híper-locals, fins i tot per saber què preocupa la gent a cada ciutat o país. Totes les estratègies les desenvolupem a tot arreu però hi ha països on unes són més rellevants que unes altres. Al Brasil, per exemple, hi ha una legislació que diu que segons la matrícula i el dia de la setmana pots conduir o no, i hem llançat una opció que permet registrar la teva matrícula en Waze perquè t'informem quan pots circular i ha estat súper útil. És una mostra de desenvolupament híper-local; com als Estats Units, on tenim un programa de broadcasters on els donem eines per explicar les notícies del tràfic per a televisió i ràdio. Allí, on hi ha gran tradició d'informació del trànsit, funciona molt bé i posen els nostres mapes en pantalla però a Europa canvia molt. França o Anglaterra tenen una conducció diferent a Espanya o Itàlia i l'ús de l'app és més social que aquí, on s'usa més el feature de buscar la benzinera més barata. Per això aquí l'acord que hem signat és tan important, perquè a Europa l'Administració té un rol molt rellevant.

Veu possible a Europa la possibilitat de mostrar en els informatius de televisió les recomanacions de Waze?
De fet estem treballant en això. A Europa no hi ha tradició de mostrar la notícia de trànsit en el telenotícies. Però tenim tancats alguns acords de televisió i ràdio i el repte seria posar una secció d'informació sobre el trànsit en la televisió. Si teniu contactes amb TV3, ja en sabe (riu).