La història de passió (i supervivència) de la botiga més antiga de Barcelona

La companyia té més de 250 anys i ha sobreviscut a tres famílies, una expropiació i un incendi

La Cereria Subirà a Barcelona | Cedida La Cereria Subirà a Barcelona | Cedida

Un viatge a través del temps per les botigues centenàries de Barcelona és possible. Llocs amb encant, joies del modernisme català i que encara continuen al "peu del canó". Una alternativa al consum de massa entregat al Black Friday o a les compres de Nadal i que està compromès amb el patrimoni de la ciutat. És la Cereria Subirà, una antiga cereria nascuda el 1761, coneguda com La Argentina, un bonic establiment al cor del barri Gòtic on el temps s'ha aturat. Un lloc màgic dedicat a les espelmes amb un llegat i una història de passió i supervivència. Una lluita per conservar l'autenticitat en temps difícils.

Enmig de tours organitzats, nombrosos turistes captant instantànies dels carrers nadalencs, botigues de souvenirs, restaurants internacionals, edificis medievals i un popurri de vida al barri Gòtic de Barcelona destaca la Cereria Subirà. Més de set treballadores enfeinades embolicant espelmes comprades pels clients locals i internacionals, mentre responen els dubtes dels encuriosits de visitar la botiga més antiga de Barcelona. "Obrim cada dia i tenim un ritme frenètic, sobretot al voltant de Nadal", destaca Pilar Subirà, la propietària de la cereria des que el seu pare, Jordi Subirà, va fer un pas al costat per motius de salut, després de 60 anys al capdavant del negoci.

Més info: La botiga de Nadal més bonica del món és a Barcelona

La lluita per la supervivència

Com tota companyia hi ha una història a darrere. La cereria ha passat per diverses mans des que es va fundar a mitjans del segle XVIII al carrer dels Corders. L’establiment original es va haver d’enderrocar quan es va obrir la Via Laietana i aleshores es va traslladar a la seva ubicació actual, coneguda llavors com a baixada de la Presó. Un local que s'havia dissenyat el 1847 com una luxosa botiga de roba que encara conserva l'escala barroca i les columnes barroques on descansen dues enormes escultures femenines que observen la botiga.

Subirà: “És una gran sort tenir aquest acord amb l’Ajuntament. No ens podríem permetre pagar un lloguer que pugui anar dels 6.000 euros mensuals als 12.000 com s'està constatant a la zona”

Després de la Guerra Civil i l’arribada del franquisme, Paulí Subirà, cerer de Vic, va adquirir el local i es van viure moments de tensió quan l'Ajuntament de Barcelona va expropiar l'edifici de la cereria per ampliar el Museu d'Història de Barcelona, però ho van "salvar pels pèls". El pessimisme es va instaurar de nou quan el 1969 un incendi va destruir completament l'obrador, però la botiga “va tirar endavant” i es va arribar a un acord amb el consistori barceloní per conservar la cereria entrant a formar part dels establiments protegits. "És una gran sort tenir aquest acord amb l’Ajuntament, ja que en aquests moments no ens podríem permetre pagar un lloguer que pugui anar dels 6.000 euros mensuals als 12.000 com s'està constatant a la zona", continua Subirà.

La Cereria Subirà | iStock
La Cereria Subirà | Cedida

Les espelmes, un negoci que sobreviu al temps?

Avui en dia, la funció de les espelmes s'ha reduït a un element decoratiu al llarg de tot l'any, amb especial èmfasi durant Nadal. Segons explica Subirà a VIA Empresa, "fa dècades era molt diferent perquè sense espelmes no hi havia llum i l'ofici dels cerers tenia un gran prestigi". L’arribada de l'electricitat, d'una banda, i el nou ús que es feia de les espelmes a la litúrgia, ho va canviar tot. “Molts compradors fan servir les espelmes per recrear situacions boniques o ambients íntims i ho valoren molt”, continua la propietària. Decoració, perfumeria i... fantasia amb un tiquet mig de 20 euros per persona.

Decoració, perfumeria i... fantasia. La Cereria Subirà compta amb un tiquet mig de 20 euros per persona

Actualment, la Cereria Subirà manté la seva activitat històrica sent el principal proveïdor d'espelmes de la Sagrada Família i la cereria de referència de Barcelona. L’Església catòlica es manté com un dels principals compradors, però també destaca l'ortodoxa. Qui s’acosta a la Baixada de la Llibreteria, 7? Destaquen els nombrosos turistes, encuriosits de les xarxes socials i sobretot els locals. “Per mi és imprescindible que vingui el comprador de tota la vida a la botiga i que es pugui parlar en català”, remarca Subirà. L’arribada de la covid-19 va provocar el tancament durant mesos de l’establiment i l’acolliment a un ERTO, però es va convertir en el moment ideal per apostar pel comerç en línia i les comandes per internet, a més de destacar a les xarxes socials.

Reptes de present i futur? “Continuar com fins ara, però que complicat és ser empresària!” exclama Subirà, que també és música i treballa a Catalunya Música. “Però, definitivament, val la pena”, somriu.

Més informació
La Comet i el secret de la botiga més petita de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit