Comunicar per liderar

El Sistema Discursiu Compartit de Loreto Rubio explica pas a pas com transmetre un missatge eficaç i comprometre l'entorn per assolir els objectius dins d'una empresa

    Un bon missatge pot ser prou efectiu com per mobilitzar tot un equip
    Un bon missatge pot ser prou efectiu com per mobilitzar tot un equip
    23 d'Octubre de 2015
    Act. 24 de Maig de 2017

    Un líder no està del tot complet si no té un bon equip al seu costat que l'acompanyi, l'ajudi i el motivi. Aquesta vindria a ser la gran conclusió que ofereix Loreto Rubio al llibre Os necesito a todos (LID Editorial, 2015), un manual pensat perquè els líders aprenguin a comunicar els seus projectes amb missatges clars, concisos i capacitat d'engrescar els professionals idonis per iniciar el camí que portarà a l'objectiu.

    El mètode en qüestió s'anomena Sistema Discursiu Compartit (SDC) i està estructurat en tres parts per donar resposta i ajudar de manera pràctica a les organitzacions i persones que vulguin reforçar les seves capacitats de lideratge i gestionar els escenaris de governança.

    1. La rellevància
    El primer pas per tal de seguir amb bon peu el SDC és tenir clar la naturalesa del projecte i establir l'estratègia més adequada per seguir-lo. Per això aquesta part s'anomena 'rellevància', ja que cal destriar les potencialitats que ens fan sentir orgullosos del projecte i enaltir-les.

    Si un mateix és capaç de mostrar les seves fortaleses, engrescar l'entorn a participar-hi és més fàcil. I de la mateixa manera que per al líder el projecte i els seus punts forts són importants, ho seran també per als agents que estan dins l'escenari, els qui veuran el líder defensant fermament la seva idea.

    2. El discurs
    A més de creure en el projecte, el líder ha de saber comunicar. De fet, la comunicació s'ha de concebre com l'eina per arribar a l'èxit i fer-ho amb energia i recursos, no exhaust per haver empès un camí difícil.

    En aquest sentit, Rubio aconsella utilitzar els esquemes-resum que s'han fet tota la vida en l'època d'estudiant. Es tracta de documents que sintetitzen al màxim l'essència de les idees i que requereixen una estructura que sigui fàcil de llegir amb un sol cop d'ull.

    3. Ressonància
    Un cop se sap què es vol i s'ha comunicat eficientment, és hora de deixar que l'equip faci la resta. Si es tracta d'una bona idea que ha generat compromís, els aliats del líder s'encarregaran de difondre-ho i generaran credibilitat mitjançant el mateix sistema. És a dir, ells mateixos veuran clara la idea i estaran convençuts de la seva viabilitat, pel que buscaran més companys de viatge.

    En aquesta etapa, l'autora assegura que les accions de ressonància fomenten dos elements clau per arribar als objectius: estima, complicitat, apropament i il·lusió.

    El BBVA, un cas d'èxit
    El mètode SDC va usar l'entitat financera en el moment de veure com integrar la RSC. El responsable de l'àrea, Antoni Ballabriga, va optar per formular una única pregunta: "Després de 10 anys, què has fet des del sistema financer per millorar el món?".

    Aquesta qüestió va incitar a la reflexió i va demostrar al president, Francisco González, i al conseller delegat, Ángel Cano, que calia moure's per analitzar l'entorn i saber què estava passant a escala social per dirigir l'estratègia del negoci.

    A partir d'aquest cas, veiem com Ballabriga va saber traslladar a la cúpula directiva un tema rellevant i com una sola pregunta va ser capaç de convertir-se en el discurs i en el missatge adequat per assolir la ressonància necessària que faria canviar l'estratègia de tot el negoci.

     


     

    Autor: Loreto Rubio
    Editorial: LID Editorial
    Any de publicació: 2015
    Tema: Comunicació

    Més informació 
     

    Ets subscriptor de VIAempresa? Entra, participa en el sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre.