• Afterwork
  • Consells per crear la imatge corporativa

Consells per crear la imatge corporativa

Logotips, papereria, segellat, webs,...són aspectes que poden semblar secundaris, però acaben sent la primera imatge de l'empresa

Feedback Media ha dissenyat el nou logotip del restaurant Pakta, dels germans Adrià
Feedback Media ha dissenyat el nou logotip del restaurant Pakta, dels germans Adrià
29 d'Agost de 2013
En el seu dia vam parlar de com crear una targeta de presentació perfecta, però aquest és només un element mínim del conjunt de la imatge corporativa d'una empresa. Poc serveix una targeta de visita creativa i atractiva de disseny si quan concretem una visita ens presentem amb una carpeta i un logo desfasat i, pitjor, incoherent amb el que es vol transmetre. Aquesta és la pregunta clau: com crear una imatge corporativa que projecti allò que som?

Som el que creiem?
La percepció pròpia no sempre concorda amb l'externa. Ho explica el dissenyador i cofundador de l'empresa de comunicació Feedback Media, KevinKwik: "el més bàsic en qüestions d'imatge és mostrar què caracteritza a cada empresa, què ens diferencia de la resta, però és un treball que, en general, no se sap fer". El dissenyador explica com avui totes les empreses volen mostrar-se joves i modernes, però que aquests no són elements tan definitoris en la majoria de casos.

Per superar aquest salt entre el que es vol ser i el que un és en realitat, el millor és posar-se en mans de professionals. "Seiem amb el client, mirem els valors que els representen i fem un treball d'investigació propi per definir-los. A partir d'aquí entra en joc la creativitat per crear una proposta argumentada", defineix el periodista i soci de Feedback Media, Dani Pajuelo. Aquest treball d'investigació suposa visites per descobrir el funcionament del dia a dia en l'empresa, la relació entre els treballadors, els mètodes de treball i la concepció del producte final. Tots aquests elements són els que acaben revelant una identitat.

Primer pas: el logotip
El logotip és el segell de l'empresa, allò amb que tothom la identificarà. Per això sobta veure logos desfasats, intranscendents o que destaquen en negatiu. Malgrat que Kwik reconeix que "no hi ha normes" per la creació d'un logo, sí que recomana seguir alguns paràmetres. "Hi ha elements, com l'espai entre lletres, que determinen un missatge; per empreses que volen transmetre serenitat es poden fer espaiats majors, mentre que d'altres relacionades amb l'esport o alguna activitat frenètica es pot optar per reduir l'espai entre lletres". Aquest és un dels elements que es poden canviar, però es recomanable anar amb una idea clara, mirant exemples que agradin i sabent si es vol apostar per un logo tipogràfic, per una imatge identitària, una firma o altres opcions.

De vegades, però, canviar un logo històric pot generar resistències, però fer-ho acostuma a tenir reaccions positives. "Les empreses veteranes van tirant amb la imatge de sempre, fins que els hi presentes un projecte argumentat i al·lucinen", explica Pajuelo. Un dels projectes més sonats de Feedback Media ha estat la renovació de la imatge del Club Natació Molins de Rei. "Vam començar amb una proposta conservadora, en la que l'escut antic se seguia utilitzant en qüestions protocol·laries, però avui ja han incorporat el nou logotip en totes les seves comunicacions".

El futur es audiovisual
El logotip és la pedra angular de la imatge, l'element omnipresent en cartes, rètols, segells,..., però la comunicació pot anar molt més enllà gràcies a la tecnologia. Un element a l'alça en la imatge corporativa és el vídeo. "L'audiovisual és un producte que no cansa; els clients volen la informació corporativa com més mastegada millor, i el vídeo és una bona manera de presentar-la", explica Kwik.

Les opcions en aquests camps són múltiples: animacions, dibuixos, stop motions,... que es poden incloure en la web corporativa, newsletters o en circuits interns de televisió.

La web, la part fonamental
Clar que, més que una targeta o un vídeo, el primer contacte d'un potencial client amb l'empresa arribarà per la pàgina web. Per això Kwik no dubta en considerar la pàgina com "la part més fonamental en la imatge d'una empresa" i recomana que el disseny "no només sigui vistós, sinó també funcional".

Seguint aquesta línia, Kwik aposta per no complicar-se la vida i assegurar-se els punts essencials en la creació d'una pàgina web. "Cal garantir els aspectes SEO en l'estructura de la pàgina per aparèixer els primers en els rànquing dels cercadors; més enllà cal col·locar el logotip, alguna imatge identificativa, ja sigui arquitectònica o d'estil de l'empresa i un text explicatiu sobre la feina de la companyia".

Coherència i seguiment
La concepció d'una imatge corporativa va acompanyada de bons propòsits i promeses per complir amb les directrius dels dissenyadors, però el cert és que el pas del temps i l'exigència del dia a dia provoquen una certa relaxació en el seguiment de les normes. Per evitar-ho, el millor és recórrer al dissenyador original per acordar cada canvi, però no sempre és possible. "El mínim exigible és seguir el llibred'estil que sempre deixa el dissenyador, que permetrà mantenir la coherència en la imatge de la marca", recomana Kwik.

Però la feina per mantenir una mateixa línia també és del dissenyador. "Una de les nostres feines més importants és el contacte directe amb els clients per veure si els canvis en la imatge s'han aplicat, com va la gestió de les xarxes socials i pactar modificacions; si l'empresa veu que hi estem a sobre, la comunicació millora", conclou Pajuelo.