'¿Cuándo?' la ciència darrera l'organització del temps

Daniel H. Pink ens proposa repensar com organitzem el nostre dia per tal de ser més eficients i productius

'¿Cuándo?' ens explica que les nostres capacitats i estats d'ànim oscil·len al llarg del dia '¿Cuándo?' ens explica que les nostres capacitats i estats d'ànim oscil·len al llarg del dia

Per a tot hi ha un moment oportú i la nostra responsabilitat és trobar-lo. La coneguda frase feta ha superat la cultura popular i s'ha convertit en una evidència científica: el moment en el qual emprenem una tasca és cabdal a l'hora d'obtenir un bon resultat. És a dir, encara que el nostre dia a dia estigui estrictament marcat pel rellotge, això no vol dir que estiguem gestionant el nostre temps de manera eficient.

Participa: Sortegem el llibre ¿Cuándo? La ciencia de encontrar el momento preciso

Aquesta realitat és la que ens acosta ¿Cuándo? (Alienta: 2018), de Daniel H. Pink. El supervendes d'aquest pensador i jurista nord-americà ens proposa que replantegem punt per punt el nostre dia a dia amb l'objectiu de treure'n el màxim profit: des de quan beure la primera tassa de cafè, fins al millor moment per prendre una decisió vital o demanar un augment de sou al nostre cap. "Els nostres estats d'ànim i el nostre rendiment oscil·len a mesura que avança el dia. Per a la majoria, els estats d'ànims segueixen un patró comú: pic, caiguda i recuperació", explica l'autor.

L'autor apunta que l'estat d'ànim i el rendiment segueix un patró pic, caiguda i recuperació

La importància d'aplicar el que aprenem

Per aquesta raó, ¿Cuándo? té l'objectiu d'ajudar-nos a replantejar els nostres hàbits gràcies a l'exposició de dades científiques i exemples pràctics. Però, a més a més, Pink ens proposa a tots un exercici pràctic d'autoconeixement a través de petites activitats recollides al final de cada capítol, ja que aquestes fluctuacions anímiques no són iguals per a cada individu. Gràcies a elles ens plantejarem no només quan fer les coses més importants, sinó també quan necessitem parar i descansar, perquè tot és important i tot està lligat entre si.

Més info: Com podem millorar la gestió del temps?

És feina, sí, però és una primera passa necessària. Un cop fet aquest esforç, serem capaços de classificar-nos a nosaltres mateixos en una de les tres categories que estableix Pink: alosa; colibrí i mussol. "Per exemple, si ets un advocat més aviat alosa que està redactant un informe, fes les teves investigacions i escriu ben d'hora al matí. Si ets un enginyer de software mussol, passa les teves tasques menys essencials al matí i les més importants, a última hora de la nit", explica. A poc a poc, allò del "cuándo? cuando? cuándo" deixarà de ser un problema.

Més informació
Apps per a la gestió eficaç del temps 
Com puc guanyar temps?
Deixem de perdre el temps
Avui et destaquem
El més llegit