Dumbo Café: 'Orange is the new…'

El mític Café San Telmo es transforma en una nova cafeteria d'aires novaiorquesos al peu de la Diagonal

Un plat de Dumbo Café | Cedida Un plat de Dumbo Café | Cedida

Si fos l'any 2013, el nou Dumbo Café (carrer de Buenos Aires, 60) amb el seu radioactiu taronja podria semblar un negoci oportunista. El nou restaurant obert sota el segell del Grupo San Telmo respira felicitat, bon rotllo i una nova era de negocis per venir que estan molt més enfocats a temps pandèmics.

Dumbo és la nova pell del ja desaparegut Café San Telmo que, pels qui no viuen enganxats a una artèria com l'avinguda Diagonal, va tancar recentment després de 14 anys de servei a la ciutat. "Vam decidir aquest canvi de concepte perquè portàvem ja molts anys treballant sota aquest format, havíem treballat bé, però pensàvem que a qualsevol concepte sempre se li pot donar una volta, i això vam fer", explica Isidro Marqués, xef i empresari de la restauració amb instint, curiositat i vitalitat a parts iguals. No és res nou, les ganes de canvi van atacar molts negocis els amos dels quals van tenir un preciós temps pandèmic per pensar i analitzar com podrien funcionar en aquesta nova era que s'obria. "Vam resoldre transformar-nos més en alguna cosa que funcionés amb la pandèmia, però no només això, també per després de la pandèmia. Volíem enfortir i enfocar un molt bon servei de take away que és ara mateix el que està demanant el client. Mirar cap a aquí. Vam tenir també un interès a crear un concepte de negoci més de dia, deixant de banda el món de la nit i per això vam fer aquesta transformació tan profunda", prossegueix.

El colorista i efervescent taronja del nou cafè entra per la vista i envaeix l'espai; un interiorisme magnètic en el qual no hi falta ni hi sobra res: tot és energia. La inversió per a l'obertura va ser d'aproximadament uns 60.000 euros, en un local d'escassos 60 metres quadrats, vuit taules a la terrassa i sis persones treballant-hi. Unes dimensions reduïdes que no avancen el gaudi que significa asseure's a la seva taula.

Atenció al pad thai amb xampinyons, gingebre, tamarindo i 'fish sauce', i a l'arròs 'chaufa' a l'estil peruà amb arròs blanc i negre, espàrrec, carbassó, ou poché i katsuobushi

Una carta sostenible que entra pels ulls

Els woks (amb producte de proximitat, que cada matí arriba fresc des d'Ametller Origen) i els ous benedict (amb béicon i bolets) són els dos plats més demandats. "Podem vendre al voltant de 70 de cadascuna d'aquestes elaboracions cada dia", avança l'empresari. En la llista de plats, tot és de proximitat, amb èmfasi en els bowls, sandvitxos (elaborats sota demanda i amb pa de Demasié) i cafè d'especialitat -treballen amb la marca Orang Utan, un projecte que ajuda els orangutans i agricultors de Sumatra-. Atenció al pad thai amb xamopinyons, gingebre, tamarindo i fish sauce, i a l'arròs chaufa a l'estil peruà amb arròs blanc i negre, espàrrec, carbassó, ou poché i katsuobushi. Els sweet bowls (amb prevalença de les postres casolanes) tanquen la carta. Proveu el tiramisú de te matcha, un red velvet (sense colorant fet amb remolatxa) o el banana bread, que són el millor colofó. Frank Sinatra deia que "el color taronja és el color més feliç".

De NYC a la Diagonal

Dumbo obeeix a l'acrònim de Down Under the Manhattan Bridge Overpass, el barri de carrers empedrats i magatzems de sostres altíssims habitats per a petites boutiques, restaurants i cafeteries que va enamorar Marquès en la seva última escapada a la ciutat dels gratacels. "El pont que s'estén fins a Manhattan, els seus carrers, l'antiga tabacalera i els magatzems han inspirat a l'hora de donar vida al local", assenyala. L'obertura ha quedat una mica desliuïda per la pandèmia, però l'esperança s'explica en forma de notícia mentre abordem aquesta entrevista -el Govern ja prepara per al moment en què decaigui l'estat d'alarma una desescalada horària modificant la Llei de Salut Pública per als bars que puguin obrir en horari de nit, encara que amb un toc de queda fins a la mitjanit i restriccions-. La il·lusió i la nova decepció -perquè se segueix mantenint una restricció horària- s'estén a parts iguals al sector.

Dumbo obeeix a l'acrònim de 'Down Under the Manhattan Bridge Overpass', el barri de carrers empedrats i magatzems de sostres altíssims que va enamorar Marquès en la seva última escapada a la ciutat dels gratacels

En aquest sentit, el Gremi de Restauració de Barcelona ja ha fet notar que considera aquest nou límit horari un "toc de queda inconstitucional". "En el nostre cas estem il·lusionats amb la notícia, portem un any molt dur, estem, com tots, esperant amb molta moral poder obrir, poder facturar i, d'aquesta manera, cobrir despeses que fins ara ens està costant moltíssim cobrir", sosté l'empresari, encara que mostra el seu optimisme dins de la prudència. "Però m'haig de mostrar escèptic, perquè han promès moltes coses que no han estat així al final. Veurem què acaba passant", afegeix.

Encara que al nou Dumbo no hi ha sobre de l'antic Cafè, la nostàlgia dels qui ens asseiem a la seva taula sobrevola el cap. "Sí, hi ha molta nostàlgia. Són molts anys, però cal mirar cap endavant. La nostàlgia no ens treurà de la crisi", sosté Marquès, pragmàtic.

Dumbo Cafè

Adreça: carrer de Buenos Aires, 60, Barcelona

Telèfon: 93 439 17 09

Preu mitjà: 20€

Més informació
Món Viêt, la saludable i sorprenent cuina vietnamita
Oriol Casals: "Mai ens hem hagut de refinançar"
Avui et destaquem
El més llegit